Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»

  • A-
  • A+

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των πλημμυρών στην Αττική. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο καταστροφών στη δεδομένη χρονική περίοδο. Μπορούν όμως να αποτραπούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Αυτές ήταν οι βασικές διαπιστώσεις της χθεσινής παρουσίασης μελέτης του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθ. Λέκκα, και του δόκτορα Γεωλογίας με ειδίκευση στις πλημμύρες, Μ. Διακάκη, στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Διαπιστώσεις που προκαλούν απαισιοδοξία στο ευρύ κοινό, στη δε περίπτωση των αιρετών, που βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο, προκάλεσαν πραγματικό σοκ.

Η μελέτη -αναμένεται η ολοκλήρωσή της- έχει στόχο να προδιαγράψει τον πλημμυρικό κίνδυνο σε περιοχές της Αττικής και ταυτόχρονα εξετάζει τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας ως σημείο αναφοράς ένα πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, που παρομοιάστηκε από τους επιστήμονες με το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν «160 περιοχές της Ελλάδας όπου, αν εμφανιζόταν το ίδιο φαινόμενο, θα είχαμε τις ίδιες καταστροφές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περίπτωση της Μάνδρας «μας έδωσε νέα δεδομένα. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να έχουμε “μετεωρολογικές βόμβες” λόγω κλιματικής αλλαγής και ανθρωπογενών παρεμβάσεων» συμπλήρωσε, έχοντας τονίσει ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες, όπως την περίοδο 1980-85 στα δεδομένα της οποίας, ανέφερε, βασίζονται τα σημερινά αντιπλημμυρικά έργα.

Επομένως «μπαίνει θέμα επανασχεδιασμού έργων», που όμως «έχουν τεράστιο κόστος» σε σημείο που να θεωρείται από τον καθηγητή «αδύνατο να γίνουν επί της παρούσας συνθήκης».

Επιπροσθέτως είναι άγνωστο τι χρόνο θα απαιτήσουν αυτά τα έργα για την πλήρη κατασκευή τους, αλλά και τι περιβαλλοντικές επιδράσεις θα προκαλέσει η κατασκευή τους σε μια Αττική που ήδη «έχει πολλές αστοχίες» και επομένως «είναι ένα ερώτημα εάν μπορούμε να τις λύσουμε» σχολίασε ο κ. Διακάκης.

Ολα αυτά ενώ από τη δεκαετία του ‘80 αυξάνονται οι πλημμύρες στην Αττική και μετατοπίζονται γεωγραφικά.

EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

◼ Στο διάστημα 1880-2018 υπήρξαν 58 καταστροφικές πλημμύρες.

◼ Στο διάστημα 1941-2018 εμφανίζεται μία πλημμύρα ανά 1,9 έτη.

◼ Εχουν καταγραφεί περισσότερα από 215 θύματα από πλημμύρες, εκ των οποίων τουλάχιστον το 80% έχει χάσει τη ζωή του από πλημμύρες τύπου flash flood, όπως ήταν αυτή στη Μάνδρα.

◼ Αν και από τη μελέτη του συνόλου των μελετών του τελευταίου αιώνα προκύπτει ότι στο Λεκανοπέδιο εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα πλημμυρών οι κεντρικοί δήμοι, ο χώρος εκδήλωσης των πλημμυρών έχει «μετακομίσει» σταδιακά προς τα προάστια, κυρίως στα δυτικά και βόρεια-βορειοδυτικά. Αν και το ιστορικό του Λεκανοπεδίου καταγράφει πλημμύρες σε Μοσχάτο, Πειραιά κ.λπ., όπως υπενθύμισε ο κ. Διακάκης, από τις δεκαετίες ‘60-’70 άρχισαν να εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα σε Σεπόλια, Μπουρνάζι κ.λπ. και από τη δεκαετία του ‘90 κι έπειτα εμφανίστηκαν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σε Λιόσια, Μενίδι, Χαλάνδρι, Γλυφάδα κ.α. Αιτίες, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και ο τρόπος που δομήθηκαν οι περιοχές αυτές. Οπως διευκρίνισε ο κ. Διακάκης, αυτή τη στιγμή, με βάση την τοπική προβληματική κατάσταση δόμησης, τα νερά κρατούνται στις βόρειες-βορειοδυτικές συνοικίες και αυτό τα αποτρέπει από το να κατέβουν «ανακουφίζοντας» έτσι τον Κηφισό. Εκτίμησε όμως ότι αν ολοκληρωθούν τα έργα στις προαναφερθείσες συνοικίες, θα επιβαρυνθεί ο Κηφισός!

Πόσο υπολείπονται τα ήδη υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα από τις ανάγκες που διαμορφώνει η απειλή της κλιματικής αλλαγής;

«Μιλά» η πλημμύρα της Μάνδρας: σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι επιστήμονες, στη διάρκεια του ακραίου καιρικού φαινομένου έπεσαν 300 mm βροχής σε 13 ώρες (ενώ η Αττική εκτιμάται ότι δέχεται κατά μέσο όρο 390 mm κατ’ έτος) και η πλημμυρική παροχή νερού ανήλθε σε 1.200 m³/sec, ενώ οι αγωγοί μπορούσαν να δεχτούν παροχή νερού 360 m³/sec.

Την ίδια στιγμή το 90% των πλακοσκεπών αγωγών στην πράξη ακυρώθηκαν, καθώς «μπλόκαραν» με φερτά υλικά. Οι ογκόλιθοι που μεταφέρθηκαν από την πλημμύρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ ξεριζώθηκαν και δέντρα ζωής 140 ετών, σύμφωνα με τα βοτανολογικά ευρήματα, κάτι που επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα του πλημμυρικού φαινομένου.

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο κίνδυνος καταστροφών από πλημμύρες δεν μπορεί να εκμηδενιστεί πλήρως, όπως έχει δομηθεί η Αττική. Επιπτώσεις θα υπάρχουν. Δεν μπορεί να κατορθωθεί η απώλεια κινδύνου σε σύντομο χρόνο. Το θέμα είναι πώς δεν θα θρηνήσουμε θύματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνταξης ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά, πριν από όλα, την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης: «Ενα καλά δομημένο σχέδιο που να ενημερώνει τον πληθυσμό, για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Οχι για έναν δήμο, για όλους. Με εξειδίκευση εκεί που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Υπόψη πρέπει να ληφθούν και οι καταστροφές από δασικές πυρκαγιές οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στην Αττική μπορούν να αυξήσουν επί τέσσερις φορές τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και επί οχτώ φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, εφόσον συνδυαστούν τα παραπάνω δύο φαινόμενα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από πλευράς πολιτών για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους, σε περίπτωση όμως που ο οικείος δήμος έχει κηρυχθεί και...
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός ο αγνοούμενος, εξέπνευσε η 83χρονη
Τους 23 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δ. Αττική. Τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής ανέσυραν χθες το πρωί, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου της Μάνδρας, το πτώμα ενός άνδρα που...
Νεκρός ο αγνοούμενος, εξέπνευσε η 83χρονη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης προχωρά η περιφερειακή αρχή Αττικής, μετά τη διακοπείσα προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διεξήχθη σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από κόσμο που...
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία
Διακόπηκε η συζήτηση για τις φονικές πλημμύρες στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Φταίνε τα «υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα» από πλευράς ΠΑΜΕ και ΛΑ.Ε., είπε ο πρόεδρος του περιφερειακού...
Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
Τα «Ορυχεία Βωξίτη Σκαλιστήρη», η ΕΤΒΑ, η αυθαίρετη βιομηχανική περιοχή, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Ηρακλής Μπέκας πρώην πρόεδρος του δημοτικού...
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
Οδοιπορικό στη Μάνδρα: H «Εφ.Συν.» περπάτησε, όσο... ήταν δυνατόν, στα λασπόνερα της πόλης και κατέγραψε τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους και για τη φροντίδα των πληγέντων, την...
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας