Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξάνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξάνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο

  • A-
  • A+

Περίπου πενταπλάσιες θέσεις για μετατάξεις ή αποσπάσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο, έχει να προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον η νέα φάση κινητικότητας (δεύτερη για το 2018). Συνολικά 5.481 θέσεις (4.754 μετατάξεις, 727 αποσπάσεις) ενέκρινε χθες η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή, εξετάζοντας σχετικά αιτήματα 165 φορέων.

Με βάση τους σχετικούς δείκτες, το νέο σύστημα μετακινήσεων στο Δημόσιο φαίνεται ότι αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Στην προηγούμενη φάση κινητικότητας προσφέρθηκαν 1.117 θέσεις από μόλις 21 φορείς. Σήμερα, σημαντική είναι και η συμμετοχή ΟΤΑ που επιθυμούν να ενισχυθούν σε προσωπικό.

Ο πλήρης πίνακας με τις προσφερόμενες θέσεις αναμένεται να αναρτηθεί εντός της εβδομάδας στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Από τη στιγμή που θα «ανέβουν» οι θέσεις, θα ξεκινήσει και η προθεσμία των 15 ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να διεκδικήσουν τις θέσεις που επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να διεκδικήσει θέσεις έως και σε τρεις φορείς, κατ’ ανώτατο όριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μία ακόμη σημαντική διαφορά στον νέο κύκλο (β’ 2018) κινητικότητας είναι ότι συμμετέχει πλήθος περιφερειακών φορέων του Δημοσίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να ενισχυθεί σε προσωπικό. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δήμοι μεγάλων πόλεων (π.χ. Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας) αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Στην πλειονότητά τους ζητούν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της κινητικότητας. Παράλληλα και μεταξύ άλλων, η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας ενέκρινε το αίτημα του ΑΣΕΠ για κάλυψη 23 θέσεων (5 μετατάξεις, 18 αποσπάσεις) αλλά και μεμονωμένα αιτήματα υπαλλήλων (45 για αμοιβαία μετάταξη, 37 για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης, 35 για μετατάξεις λόγω υγείας).

Η διαπίστωση στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση την αύξηση των φορέων που συμμετέχουν στην κινητικότητα αλλά και των αιτημάτων τους, είναι ότι το νέο σύστημα μετατάξεων στο Δημόσιο «κυλάει» με καλό τρόπο, επιβεβαιώνοντας αρχικές εκτιμήσεις ότι περίπου στον 2ο ή 3ο συνολικά κύκλο θα έχει πλέον αναπτυχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπάρχει όμως μια διαμαρτυρία στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στους προηγούμενους κύκλους σχετικά με την υλοποίηση των αντίστοιχων μετατάξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 70 μετακινήσεις του πρώτου κύκλου (2017) έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ και οι υπόλοιπες είναι σε τελικό στάδιο, ενώ όσον αφορά τις μετακινήσεις του δεύτερου κύκλου (α’ 2018) υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις συνεδριάσεις των αρμοδίων για την εξέταση των αιτημάτων των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων.

Βασική αιτία καθυστέρησης των εγκεκριμένων μετατάξεων υπαλλήλων ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας, κάτι που λύθηκε με τροπολογία του υπουργείου και πλέον γίνεται αυτοματοποιημένα. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει περαιτέρω προτάσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μία από αυτές αφορά τη μείωση των κύκλων κινητικότητας από τρεις σε δύο κατ’ έτος, με το σκεπτικό ότι έτσι θα εξουδετερωθούν αλληλοεπικαλύψεις χρονοδιαγραμμάτων και θα μειωθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η αξιολόγηση υπαλλήλων για το έτος 2017.

Με χθεσινή εγκύκλιο της υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις καλούνται μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου να προσδιορίσουν ποιες εκθέσεις αξιολόγησης θεωρούνται έγκυρες ή όχι και να ενημερώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους για τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πάντως, η συμμετοχή των αξιολογούμενων υπαλλήλων στη διαδικασία που αφορά το 2017 (και εξελίσσεται το 2018) θεωρείται πολύ μεγάλη και, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέρχεται στο 82%.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
Στα σοβαρά τραύματά της υπέκυψε η 15χρονη, αδελφή του 21χρονου που βρήκε ακαριαίο θάνατο την Κυριακή σε τροχαίο στην Αταλάντη. Οι κηδείες των δύο παιδιών θα γίνει αύριο στο Καλαπόδι.
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
ΕΛΛΑΔΑ
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
Μετά από δέκα διαδοχικές μέρες με καταιγίδες, και σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και ύστερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
«Αποτελεί πρόκληση ένας εργοδότης που απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη, παρεμποδίζει έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε., υβρίζει και επιτίθεται σε Επιθεωρητή Εργασίας, να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω του νόμου και επιπλέον...
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 964ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός. Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της...
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που είχε τραυματιστεί πού σοβαρά σε τροχαίο στην Αταλάντη την Κυριακή. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τις...
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας