• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.0°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξάνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο

 • A-
 • A+

Περίπου πενταπλάσιες θέσεις για μετατάξεις ή αποσπάσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο, έχει να προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον η νέα φάση κινητικότητας (δεύτερη για το 2018). Συνολικά 5.481 θέσεις (4.754 μετατάξεις, 727 αποσπάσεις) ενέκρινε χθες η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή, εξετάζοντας σχετικά αιτήματα 165 φορέων.

Με βάση τους σχετικούς δείκτες, το νέο σύστημα μετακινήσεων στο Δημόσιο φαίνεται ότι αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Στην προηγούμενη φάση κινητικότητας προσφέρθηκαν 1.117 θέσεις από μόλις 21 φορείς. Σήμερα, σημαντική είναι και η συμμετοχή ΟΤΑ που επιθυμούν να ενισχυθούν σε προσωπικό.

Ο πλήρης πίνακας με τις προσφερόμενες θέσεις αναμένεται να αναρτηθεί εντός της εβδομάδας στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Από τη στιγμή που θα «ανέβουν» οι θέσεις, θα ξεκινήσει και η προθεσμία των 15 ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να διεκδικήσουν τις θέσεις που επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να διεκδικήσει θέσεις έως και σε τρεις φορείς, κατ’ ανώτατο όριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μία ακόμη σημαντική διαφορά στον νέο κύκλο (β’ 2018) κινητικότητας είναι ότι συμμετέχει πλήθος περιφερειακών φορέων του Δημοσίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να ενισχυθεί σε προσωπικό. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δήμοι μεγάλων πόλεων (π.χ. Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας) αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Στην πλειονότητά τους ζητούν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της κινητικότητας. Παράλληλα και μεταξύ άλλων, η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας ενέκρινε το αίτημα του ΑΣΕΠ για κάλυψη 23 θέσεων (5 μετατάξεις, 18 αποσπάσεις) αλλά και μεμονωμένα αιτήματα υπαλλήλων (45 για αμοιβαία μετάταξη, 37 για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης, 35 για μετατάξεις λόγω υγείας).

Η διαπίστωση στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση την αύξηση των φορέων που συμμετέχουν στην κινητικότητα αλλά και των αιτημάτων τους, είναι ότι το νέο σύστημα μετατάξεων στο Δημόσιο «κυλάει» με καλό τρόπο, επιβεβαιώνοντας αρχικές εκτιμήσεις ότι περίπου στον 2ο ή 3ο συνολικά κύκλο θα έχει πλέον αναπτυχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπάρχει όμως μια διαμαρτυρία στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στους προηγούμενους κύκλους σχετικά με την υλοποίηση των αντίστοιχων μετατάξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 70 μετακινήσεις του πρώτου κύκλου (2017) έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ και οι υπόλοιπες είναι σε τελικό στάδιο, ενώ όσον αφορά τις μετακινήσεις του δεύτερου κύκλου (α’ 2018) υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις συνεδριάσεις των αρμοδίων για την εξέταση των αιτημάτων των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων.

Βασική αιτία καθυστέρησης των εγκεκριμένων μετατάξεων υπαλλήλων ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας, κάτι που λύθηκε με τροπολογία του υπουργείου και πλέον γίνεται αυτοματοποιημένα. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει περαιτέρω προτάσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μία από αυτές αφορά τη μείωση των κύκλων κινητικότητας από τρεις σε δύο κατ’ έτος, με το σκεπτικό ότι έτσι θα εξουδετερωθούν αλληλοεπικαλύψεις χρονοδιαγραμμάτων και θα μειωθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η αξιολόγηση υπαλλήλων για το έτος 2017.

Με χθεσινή εγκύκλιο της υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις καλούνται μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου να προσδιορίσουν ποιες εκθέσεις αξιολόγησης θεωρούνται έγκυρες ή όχι και να ενημερώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους για τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πάντως, η συμμετοχή των αξιολογούμενων υπαλλήλων στη διαδικασία που αφορά το 2017 (και εξελίσσεται το 2018) θεωρείται πολύ μεγάλη και, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέρχεται στο 82%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΝΠ: Οι κατεπείγουσες ρυθμίσεις για Δήμους και Περιφέρειες
Κατεπείγουσες ρυθμίσεις και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση.
ΠΝΠ: Οι κατεπείγουσες ρυθμίσεις για Δήμους και Περιφέρειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
Ο δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου, που έδωσε το έναυσμα για κριτική στην κυβέρνηση, μίλησε για «λάθη, αβελτηρίες και αστοχίες» στα Πρ. Διατάγματα που δρομολογούν τις εκλογικές διαδικασίες για ΚΕΔΕ και Δήμους.
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα προστασίας για τους εργαζομένους
Αύξηση των κλάδων και των ειδικοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ στους οποίους απαιτείται η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), αλλά και...
Μέσα προστασίας για τους εργαζομένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας