Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ

  • A-
  • A+

Ο «ΦιλόΔημος»... εκτοξεύεται! Στο 1,575 δισ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για έργα υποδομών, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, θα εκδώσει νέα πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές (ομώνυμος άξονας του προγράμματος «Φιλόδημος Ι»), η οποία θα απευθύνεται σε περιφέρειες και δήμους.

Ο υπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τονίζοντας ότι στόχος της πρόσκλησης είναι «η ένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατά προτεραιότητα, σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) των Υδατικών Διαμερισμάτων της Χώρας»

Η πρόσκληση του «ΦιλόΔημου» επικεντρώνεται στην προστασία από κινδύνους πλημμύρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί δυνατότητα χρηματοδότησης κυρίως για έργα:

◼ Οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων

◼ Διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους, την προστασία της κοίτης (επένδυση και αντιστήριξη πρανών και πυθμένα) και τη ρύθμιση της ροής (κατασκευή αναβαθμών για τη μείωση της κατά μήκος κλίσης, λεκάνες καταστροφής ενέργειας για την εκτόνωση της ροής κ.λπ.)

◼ Κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων για την ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών ροών

◼ Κατασκευής λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών

◼ Πλημμυρικής εκτόνωσης-αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

◼ Εργα κατασκευής-βελτίωσης ορεινών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις (έργα ορεινής υδρονομίας)

◼ Συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει τη συνεργασία των ΟΤΑ ώστε τα κρίσιμα έργα που θα ενταχθούν στη νέα πρόσκληση να χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη αναγκαιότητα, από γεωγραφική διασπορά και από ωριμότητα δημοπράτησης. Στόχος είναι αφενός μεν η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, αφετέρου η εξασφάλιση του μέγιστου πολλαπλασιαστικού οφέλους. Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι αιρετοί είναι:

◼ Κάθε περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα, με μέγιστο αιτούμενο προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ (προ ΦΠΑ). Η αίτηση αυτή δύναται να αποτελείται από περισσότερα του ενός υπο-έργα, με ελάχιστο προϋπολογισμό τα 2.000.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).

◼ Το πλαφόν του ανώτατου προϋπολογισμού θα ξεπερνιέται ανά περιπτώσεις (π.χ. παρεμβάσεις διαπεριφερειακής εμβέλειας) που έχουν αμοιβαία αποφασιστεί και συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους δικαιούχους και εξυπηρετούν αντιπλημμυρικές ανάγκες σε συμβατότητα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

◼ Σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ και έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ, ο μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).

«Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” δεν είναι έργα βιτρίνας αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χαρίτσης.

«Είναι βασικές υποδομές οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Με τον “ΦιλόΔημο” η Αυτοδιοίκηση διαθέτει πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο που της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα», συμπληρώνει ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, έτοιμη είναι να ενεργοποιηθεί ακόμη μία πρόσκληση του «ΦιλόΔημου», προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ.

Αφορά:

α) Την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανακατασκευή και αναστύλωσή τους, ώστε να καθίστανται λειτουργικά και να αποδίδονται σε χρήση οι χώροι τους (προϋπολογισμός 150.000.000 ευρώ).

β) Την κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων (προϋπολογισμός 50.000.000 ευρώ).

γ) Την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και παιδικών σταθμών (προϋπολογισμός 120.000.000 ευρώ).

Οι δύο προαναφερθείσες προσκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την «απογείωση» του συνολικού προϋπολογισμού του «ΦιλόΔημου» σε 1,575 δισ. ευρώ.

Οταν δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που είχαν οι Αλ. Χαρίτσης και Π. Σκουρλέτης (από τις προηγούμενες θέσεις τους στα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών), ο αρχικός προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 500 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, λόγω μαζικών αιτημάτων από πλευράς ΟΤΑ, οι πόροι του προγράμματος αυξήθηκαν στα 740 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν νέες αυξήσεις, αρχικά στα 805 εκατ. και στη συνέχεια στο 1,055 δισ. ευρώ.

Ο «ΦιλόΔημος» αποτελεί ένα Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ, το οποίο εξασφαλίζει νέους πόρους για την υλοποίηση έργων υποδομής, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δωρεάν δανεισμό των δήμων, καθώς η αποπληρωμή του σχετικού δανείου γίνεται από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «ΦιλόΔημος» πάει… σχολείο
Νέες προσκλήσεις του δημοφιλούς χρηματοδοτικού προγράμματος δημοτικών έργων «ΦιλόΔημος» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, με τις δύο από τις συνολικά τρεις να προστίθενται σε μια «λίστα»...
Ο «ΦιλόΔημος» πάει… σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο κανονισμός ασφαλείας στους δήμους
Ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ ήταν τα βασικά συμπεράσματα σχετικής χθεσινής ημερίδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εντός Φεβρουαρίου η κατάθεση του...
Αλλάζει ο κανονισμός ασφαλείας στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ενισχύεται ο λόγος της Αυτοδιοίκησης στο νομοθετικό έργο. Στη συγκρότηση της Μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης,...
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπ. Εσωτερικών: 3 δισ. ευρώ για τον νέο «Φιλόδημο» και άλλες δράσεις
Στα 3 δισ. ευρώ θα ανέρχεται η χρηματοδότηση που θα προσφέρει για έργα των ΟΤΑ το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που συστήνει το υπουργείο Εσωτερικών προς αντικατάσταση του «Φιλόδημου».
Υπ. Εσωτερικών: 3 δισ. ευρώ για τον νέο «Φιλόδημο» και άλλες δράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
Μασάζ στην… τρικυμία επιχείρησε να κάνει ανεπιτυχώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Β. Κυριαζόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
Στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού φορέα εκλέχτηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έμειναν εκτός ο Θ. Τζήμερος και οι...
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας