• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 27.7°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.3°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.1°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.2°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  64%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Δημόσιο μέσω Ωνασείου

 • A-
 • A+

Αγονες φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι επιθυμίες όσων δεν θέλουν να επιστρέψει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» υπό δημόσιο έλεγχο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής τής εταιρείας «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» κρίνεται γόνιμος.

Την προηγούμενη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η φάση των δεσμευτικών προσφορών και κατατέθηκαν δύο προτάσεις, οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές από την Τράπεζα Πειραιώς, που τις αξιολογεί σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης, την PwC.

Πλειοδότης του διαγωνισμού αναμένεται να αναδειχτεί το Ωνάσειο Ιδρυμα και το ύψος του τιμήματος θα προσεγγίσει τα 78 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέφερε τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Βάσει όσων έχουν εξαγγελθεί, το Ωνάσειο δεν ενδιαφέρεται ως επενδυτής να κερδίσει από κάποια μελλοντική πώληση του «Ντυνάν», αλλά λόγω του κοινωφελούς του χαρακτήρα έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει τις μετοχές του από την πρώτη μέρα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, το Ιδρυμα προτίθεται να επενδύσει για την απαραίτητη ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ θα αναλάβει τόσο τα χρέη (φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ) όσο και τις ετήσιες ζημιές, οι οποίες υπολογίζονται σε 10-12 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο και λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του, θα αυξηθεί η πληρότητα του «Ντυνάν» (που διαθέτει 462 κλίνες νοσηλείας και 38 κλίνες ΜΕΘ και δουλεύει σήμερα στο 50%-60% της δυναμικότητάς του), ενώ διασφαλίζονται και οι θέσεις των περίπου 450 εργαζομένων.

Σε αντίθεση με πλήθος ανυπόστατων δημοσιευμάτων, τελικά δεσμευτική προσφορά δεν κατέθεσαν ούτε το αμερικανικό κερδοσκοπικό fund CVC Capital Partners, ούτε ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Αμπου Ντάμπι Mubadala (συμμετέχει στο σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης), ούτε και το fund Farallon Capital Μanagement, το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica.

Η δεύτερη κατατεθειμένη προσφορά προέρχεται από επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια.

Σημειώνεται πως πάνω από 20 υποψήφιοι υπέγραψαν στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ η PwC αρχικά είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές. «Κανένας ιδιώτης τελικά, όπως φαίνεται, δεν κατέθεσε καν δεσμευτική προσφορά για το “Ερρίκος Ντυνάν”» σχολίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αναπαράγοντας το πάντα... έγκυρο «Πρώτο Θέμα».

«Ευσεβείς πόθοι συγκεκριμένων στελεχών, παραγόντων και συμφερόντων ότι θα θεωρηθούν άγονοι οι διαγωνισμοί. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να γυρίσει το “Ερρίκος Ντυνάν” στον δημόσιο τομέα» δήλωσε ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντώντας στις φήμες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση είναι πάρα πολύ καλή και όταν με το καλό το αποκτήσει, το “Ντυνάν” θα τεθεί υπό το ειδικό καθεστώς του Ωνάσειου Ιδρύματος. Θα ξαναμπεί με τον τρόπο αυτό στην αγκαλιά του Δημοσίου για να ξαναπροσφέρει τις υπηρεσίες του».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, «το όραμά μας είναι να δοθεί σε κάθε ασθενή, ασφαλισμένο και ανασφάλιστο, η πρόσβαση σε ποιοτικές ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, μέσω του δημοσίου συστήματος».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν» (ΣΕΝΕΝ) σημειώνει ότι «παρατηρούνται στον χώρο εργασίας έντονες αρνητικές διαθέσεις από στελέχη της “ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.” απέναντι στην πρόταση του Ωνασείου Ιδρύματος, ακόμη και αν έχει πλειοδοτήσει, διαδίδοντας φήμες περί κηρύξεως άγονου του διαγωνισμού. [..] Το ΣΕΝΕΝ δεν θα επιτρέψει για άλλη μία φορά να κυριαρχήσουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του νοσοκομείου, που μπορεί και έχει τις δυνατότητες μαζί με το προσωπικό του να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες υγείας, τις οποίες η χώρα και η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ευσεβείς πόθοι περί άγονου διαγωνισμού δεν προέρχονται μόνο από στελέχη της «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, αλλά και από ορισμένα στελέχη του ΤΧΣ, τα οποία φέρεται να πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάταια, όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες.

Ετσι, το «Ντυνάν» θα επανακτήσει τον μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα, τέσσερα χρόνια μετά τον σκανδαλώδη πλειστηριασμό του, που ακολούθησε την επί τετραετία συστηματική απαξίωσή του με την εξυπηρέτηση πολιτικών και πελατειακών συμφερόντων, όπως αναδείχτηκε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Η δωρεά του Ωνασείου

Παράλληλα με την επικείμενη απόκτηση του «Ντυνάν», μέσα στις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται και επισήμως η δωρεά του Ωνασείου για τη δημιουργία του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο επίσης θα ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ηδη έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες και στις αρχές του 2019 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες.

Στόχος, όπως εξήγησε ο Αντ. Παπαδημητρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνάντησή τους, είναι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων.

Παράλληλα θα υπάρξει για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών ένα ευρύτατο πρόγραμμα υποτροφιών και εκπαίδευσης γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, αλλά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και ξένα αντίστοιχα ιδρύματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
Αγωγή αποζημίωσης ύψους πάνω από 324 εκατ. ευρώ κατατέθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον του σωματείου του Ερυθρού Σταυρού για τη βλάβη που υπέστη εξαιτίας της μη χρήσης για πάνω από 16 χρόνια.
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παναττική στάση εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία
Παναττική στάση εργασίας για την Πέμπτη (7π.μ.-11π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την κατάθεση...
Παναττική στάση εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικά για το «Ερρίκος Ντυνάν» το «Ωνάσειο»
Με στόχο να αποκατασταθεί η βίαιη ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου που έγινε το 2014, το γνωστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει καταθέσει μέχρι τώρα την πιο αξιόπιστη πρόταση, η οποία καλύπτει και την κυβέρνηση....
Δυναμικά για το «Ερρίκος Ντυνάν» το «Ωνάσειο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις
Εως 19.000 θέσεις αναμένεται να προσφέρει προς κάλυψη ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του 2022 με τις αιτήσεις να ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κινητικότητα στο Δημόσιο: ανοίγει η πλατφόρμα για έως 19.000 θέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας