Στην αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως αυτή εκδηλώθηκε στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είναι αφιερωμένος φέτος ο εορτασμός της αποσιωπημένης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εχουν περάσει πλέον τρία χρόνια από την καθιέρωση του εορτασμού της 30ής Οκτωβρίου και φέτος η οργανωτική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν αποφάσισαν να αφιερώσουν τις εκδηλώσεις στους νέους και τις νέες που αντιστάθηκαν στον φασισμό, αλλά και στους σημερινούς που θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.
Φέτος η 30ή Οκτωβρίου 1944 θα τιμηθεί με τρεις δράσεις: α) έκθεση ντοκουμέντων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εθνική Αντίσταση 1941-1944, ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα» (28/10 έως 30/11, Δευτ.-Σάββ., 10.00-18.00), β) ομιλία του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαυροσκούφη (Τρίτη 30 Οκτωβρίου, 19.00, Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής και θέμα «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών», και γ) την Τρίτη 30 Οκτωβρίου (11.45 π.μ.) κατάθεση λουλουδιών στη μνημειακή πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο.
«Αν μέσα από τα σχολεία δεν περνάει η ιστορική γνώση για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, δεν θα μάθουν οι πολίτες τι σημαίνει αυτή η ημερομηνία-σταθμός» είπε χθες η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, θυμίζοντας ότι η προσπάθεια για να καθιερωθεί η 30ή Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης ξεκίνησε το 2014 και το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε τον Μάιο του 2016.
Στις εκδηλώσεις συμβάλλει φέτος και η ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο πρόεδρός της, Νίκος Καρράς, αναφερόμενος στην έκθεση για τον παράνομο Τύπο, είπε ότι μεταφέρει «το αγωνιστικό πνεύμα και τις σκληρές συνθήκες της εποχής εκείνης», ενώ παράλληλα «θα υπενθυμίσουμε τους αφανείς πρωταγωνιστές της ιστορίας που υπερασπίστηκαν την αρχή ότι πάντοτε έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε την ελεύθερη έκφραση με κάθε κόστος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής, Νικήτας Μυλόπουλος, παρατήρησε πως «επιτέλους γιορτάζουμε τη λήξη ενός πολέμου και όχι την αρχή του», ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Ελένη Χοντολίδου, ευχαρίστησε τους περίπου 40 εθελοντές που συνδράμουν για την έκθεση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας