• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 10.6°C / 15.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.8°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.3°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.0°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  60%
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ

 • A-
 • A+

Διχασμένο το ΑΣΕΠ μετά το μπάχαλο με τους πίνακες των επιτυχόντων της προκήρυξης για τις 404 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία -η οποία υπενθυμίζεται ότι πάγωσε με προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΙΑ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κάνοντας δεκτές σχετικές αιτήσεις τριών υποψηφίων- ανέδειξε τη σύγκρουση δύο αντιλήψεων εντός της Ανεξάρτητης Αρχής, με το μεταξύ τους «χάσμα» να έχει διευρυνθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα, όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την προκήρυξη 1Κ/2017, εκφράζονται απόψεις ακόμα και για την ανάγκη δημόσιας παραδοχής του λάθους ενόψει των δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με επαΐοντες περί το ΑΣΕΠ με γνώση της υπόθεσης.

Το πρωτοφανές αλαλούμ με την προκήρυξη είχε βασική αιτία την αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ στον τρόπο προσμέτρησης των μορίων από μεταπτυχιακούς τίτλους και συγκεκριμένα ποιοι κρίνονται συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων. Στις 5 Οκτωβρίου 2017 (15 ημέρες πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων της 1Κ/2017), οι κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων ήταν να κρίνονται συναφείς όλοι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι.

Σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό (το περιεχόμενό του είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.»), με τις ψήφους των Αθ. Παπαϊωάννου (αντιπρόεδρος ΑΣΕΠ), Απ. Παπατόλια (σύμβουλος ΑΣΕΠ) και Μαίρης Λάμπρη (σύμβουλος ΑΣΕΠ) εγκρίθηκε ομόφωνα ότι «όλοι οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο των τίτλων σπουδών που απαιτούνται ως βασικοί τίτλοι για τη συμμετοχή στην προκήρυξη θα θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης και θα μοριοδοτηθούν αναλόγως». Βάσει αυτής της κατεύθυνσης καταρτίστηκαν οι προσωρινοί πίνακες.

Στη συνέχεια, κυριάρχησε η άποψη σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή έκανε μια αδικαιολόγητα ευρεία επιλογή. Αρχισε να περιορίζεται το εύρος των μεταπτυχιακών που κρίνονταν συναφή, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν προβάδισμα τίτλοι νομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από έγκυρες πηγές, ακόμη και η αξιολόγηση των ενστάσεων από τα αρμόδια Τμήματα ξεκίνησε σε διαφορετικές μεταξύ τους κατευθύνσεις. Οπως και να έχει, ήταν διαφορετικά τα δεδομένα μεταξύ προσωρινών και οριστικών πινάκων, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού (περίπου 140) επιτυχόντων από τους τελικούς πίνακες.

Γενικότερα, εξηγούν έγκυρες πηγές της «Εφ.Συν.», στο ΑΣΕΠ αντιπαρατίθενται δύο «γραμμές». Από τη μία πλευρά υπάρχει η αντίληψη που περιγράφεται ως πιο προοδευτική, εκφράζεται από νομικούς νέας γενιάς και είναι υπέρ μιας πιο ανοιχτής προσέγγισης στην εκτίμηση ουσιαστικών προσόντων.

Από την άλλη, υπάρχει μια πιο «παραδοσιακή» γραμμή, με πιο στενή και κατά κάποιους τυπολατρική προσέγγιση, που συσπειρώνει περισσότερο νομικούς παλαιότερης γενιάς. Στην περίπτωση της 1Κ/2017, η πρώτη ήταν υπέρ της ευρείας συνάφειας, η δε δεύτερη υπέρ της πιο περιορισμένης.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι ένα: το μπάχαλο σε μία από τις πρώτες προκηρύξεις μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο, που μάλιστα δέχτηκε μεγάλο πλήθος αιτήσεων (31.221) προσοντούχων υποψηφίων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή -είτε ένιωσαν ότι δικαιώθηκαν είτε ότι αδικήθηκαν από τις εξελίξεις- αγωνιούν για το μέλλον τους και το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, σε θέση που ανταποκρίνεται στα προσόντα τους.

Να σημειωθεί ότι η «Εφ.Συν.» έχει γίνει δέκτης πολλαπλών καταγγελιών και διαμαρτυριών από πλευράς υποψηφίων. Μεταξύ άλλων, επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων έχουν καταγγείλει στην εφημερίδα μας τον αναίτιο εκτοπισμό τους από τους οριστικούς πίνακες, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι υποψήφιοι διαμαρτύρονται για αλλοπρόσαλλη σύνταξη προσωρινών πινάκων, στον απόηχο μιας προβληματικής κατά την άποψή τους αρχικής προκήρυξης.

Εγκυροι νομικοί κύκλοι, με γνώση της εξέλιξης της υπόθεσης αλλά και των όσων συμβαίνουν εντός του ΑΣΕΠ, εκτιμούν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τη δυνατότητα να βγει δημοσίως και να πει «mea culpa» και να προβεί στη διόρθωση αδικιών, ενόψει των επικείμενων δικαστικών εξελίξεων.

Υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτρέψει την εμπέδωση της δυσπιστίας στους πολίτες και της ιδέας ότι το ΑΣΕΠ κάνει άδικες κρίσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, το νομοσχέδιο θα έχει στόχο το ΑΣΕΠ να ενισχυθεί σε τρία επίπεδα. Αρχικά, να αυξηθεί το προσωπικό του, καθώς το ΑΣΕΠ είναι κατά κοινή ομολογία υποστελεχωμένο, και, επιπλέον, να ενισχυθεί τόσο σε θεσμικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
4ετής σχεδιασμός προσλήψεων στο Δημόσιο
Με σχέδιο, με πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες θα ενισχύεται το ελληνικό Δημόσιο σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς. Το νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής...
4ετής σχεδιασμός προσλήψεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βοήθεια... στη μονιμοποίηση
Κυβερνητικό σχέδιο μετατροπής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε μόνιμο κρατικό θεσμό ● Ενστάσεις των 3.000 απασχολούμενων καθώς θεωρούν ότι οι όροι του επικείμενου διαγωνισμού (σ.σ. κοινωνικά μόρια) θα...
Βοήθεια... στη μονιμοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες...
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις με πολυετές πλάνο
Πλήρη καταγραφή των κενών θέσεων και πρόταση με τις προσλήψεις που κρίνουν αναγκαίες σε βάθος τετραετίας καλούνται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όλοι οι φορείς του Δημοσίου...
Προσλήψεις με πολυετές πλάνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας