• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι

 • A-
 • A+

Κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες καμένων σπιτιών στο Μάτι, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, παράκτια ζώνη και δασικές εκτάσεις, ώστε να μετακινηθούν και να χτίσουν τη νέα κατοικία τους σε «καθαρή» περιοχή, είναι ένα από τα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών. Υπολογίζεται ότι το 10% των περίπου 2.000 «κόκκινων» κτιρίων βρίσκεται μέσα σε ρέματα και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ ένα μέρος από αυτά έχουν χτιστεί με νόμιμη άδεια, παρά τις απαγορεύσεις του νόμου!

Στόχος είναι η πολεοδομική αναγέννηση της πυρόπληκτης περιοχής, που αναπτύχθηκε χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα να μην έχει δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους και να μην υπάρχουν προσβάσεις προς τις ακτές. Οι μελέτες για την οργάνωση του οικισμού είχαν μείνει στα χαρτιά από το 1992.

Το σχέδιο για το νέο Μάτι θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και με διαδικασίες fast track, ώστε να θεσμοθετηθεί σε έναν χρόνο. Οι βασικές κατευθύνσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα γνωστές, για να ανοίξει ο δρόμος της γρήγορης αποκατάστασης των καμένων κατοικιών. Θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρουν αποζημίωση και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ρύθμιση που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε άλλες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός του 1999.

Το πρώτο μέτρο

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων, που συνδέεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, καθώς και την οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων, που ολοκληρώθηκε μέσα σε 2,5 μήνες.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα αρμόδια δασαρχεία και να πάρουν βεβαίωση ότι το ακίνητό τους δεν βρίσκεται σε δασική περιοχή, η οποία είναι προϋπόθεση για να ζητήσουν την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας. Δικαιούχοι αυτής της διευκόλυνσης είναι όσοι έχουν ακίνητα τα οποία στους αναρτημένους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε ζώνη ΑΑ (ανέκαθεν μη δασική) και εφόσον τα καμένα σπίτια έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια.

Αφορά επίσης ακίνητα σε περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο ή σε δηλωμένες οικιστικές πυκνώσεις. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Διευκολύνουμε όσους έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές», διευκρίνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ιδιαίτερης μεταχείρισης των πυρόπληκτων. Σε κανονικές συνθήκες, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν τη βεβαίωση από το δασαρχείο μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, που γίνεται έξι μήνες μετά την ανάρτησή τους.

Σχετικά με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τους παράνομους οικισμούς που έχουν αναπτυχθεί σε δασικές περιοχές, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και διευκρίνισε ότι οι περιοχές δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο, αλλά θα χαρακτηριστούν «ειδικοί χώροι εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό ζήτημα που αφέθηκε να χρονίζει και όχι μόνο δεν λύθηκε τόσα χρόνια, αλλά το ανατροφοδοτούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο Σ. Φάμελλος και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου και τις συνεχείς παρατάσεις, το 10% των δήμων δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν από τη νομοθεσία, τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων. «Οικιστική πύκνωση υπάρχει μόνον εφόσον δηλωθεί από τον αρμόδιο δήμο», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μείνουν εκτός των ρυθμίσεων οι δήμοι που αδιαφόρησαν για τους πολίτες τους, υποσχέθηκε όμως ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνουν διορθώσεις σε λανθασμένα στοιχεία που υποβλήθηκαν.

Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες για τα καμένα

Πάνω από 14.000 χιλιάδες στρέμματα έπληξε η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, από τα οποία 4.322 στρέμματα είχαν καεί πάλι στο παρελθόν, 5.808 στρέμματα είναι δημόσια και ιδιωτικά δάση, ενώ 157 στρέμματα είναι άλση, πάρκα και δασωμένοι αγροί. Διαφορετική είναι η εικόνα στη Δυτική Αττική, όπου χάθηκαν σχεδόν 53.000 στρέμματα, από τα οποία περισσότερα από 42 χιλιάδες κάηκαν για πρώτη φορά.

Τα νέα στοιχεία της οικολογικής καταστροφής αποτυπώνονται στην υπουργική απόφαση για τις αναδασωτέες εκτάσεις που συνοδεύουν τους δασικούς χάρτες σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Προβλέπεται εξάμηνη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων και στη συνέχεια θα γίνει η κύρωση των μη αμφισβητούμενων περιοχών.

Εκτός από τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, περιοχές στις οποίες ανήκει διοικητικά το Μάτι, έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών στην Αττική (Πικέρμι, Ζωγράφου, Βύρωνας, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Μελίσσια και Φιλοθέη), στα Μέγαρα, στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, στις Κυκλάδες (Αδάμαντας Μήλου, Ανάφη, Ανω Μερά Μυκόνου, Σίκινος, Ανω Μεριά Φολεγάνδρου, Βόθωνας, Βούρβουλος, Εξω Γωνιά, Ημεροβίγλι, Θήρα, Θηρασιά, Καρτεράδος, Μεσαριά και Οία της νήσου Θήρας).

Με τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, δίνεται παράταση ώς τις 15 Ιανουαρίου για χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί στα Τρίκαλα, στον Δήμο Νέστου, στην Ανατολική Αττική (Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη και Ψυχικού), στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Ερυθρές και Βίλια) και στον Κορυδαλλό.

Από τις 5.500 προσλήψεις συμβασιούχων επιστημόνων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, το 10% θα καλύψει θέσεις στον τομέα του περιβάλλοντος για να ενισχυθούν τα δασαρχεία, οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών και οι υπηρεσίες διαχείρισης υδατικών πόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση πυρόπληκτων κατοικιών
Διαδικασία fast track για χορήγηση της απαιτούμενης βεβαίωσης για την αποκατάσταση των κατοικιών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά ανακοίνωσε ο αναπ. υπ. Περιβάλλοντος Σωκράτης...
Ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση πυρόπληκτων κατοικιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει συγκροτήσει ομάδα που καταγράφει τις στεγαστικές ανάγκες για να βρεθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα. «Με τους πρώτους υπολογισμούς τα καμένα κτίρια στην περιοχή φτάνουν τις 3.000»...
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
Με διεθνή διαγωνισμό το υπουργείο Περιβάλλοντος «ξεπαγώνει» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική, με στόχο να επέμβει σε περίπου 3.200 περιπτώσεις παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δάση...
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
Σώσε την κατεδάφιση του αυθαιρέτου με μια νέα... αυθαιρεσία! Είναι η νέα «πατέντα» που επινόησαν κάποιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν χτίσει στην κυριολεξία πάνω στο κύμα στην παραλιακή ζώνη του...
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας