• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 29.5°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  0 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 29.3°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 31.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  28%

Το στεκι του Ρουβίκωνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι καθηγητές έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα, ο «Ρουβίκωνας» πήρε ξανά την αίθουσα 516

 • A-
 • A+

Παραμένει στην αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής το στέκι του «Ρουβίκωνα», παρά τη χθεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ιδρύματος με ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποχωρήσει η συλλογικότητα, που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροέντασης.

Σήμερα η Σχολή θα είναι κλειστή ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας για συμβολική αναστολή της λειτουργίας της με κύριο μέλημα, όπως υποστηρίζει, την ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας. Για την ανάγκη προάσπισης του ασύλου, όπως και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φιλοσοφική, μίλησαν φοιτητές στην «Εφ.Συν.».

Χθες, μερικά λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, καθηγητές της Φιλοσοφικής σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από την επίμαχη αίθουσα στον 5ο όροφο με σκοπό να εμποδίσουν την προσέλευση των μελών του «Ρουβίκωνα».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ο χώρος 516 βρίσκεται στη διάθεση της Φιλοσοφικής Σχολής» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε το πρωί από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

Συμμετέχουν φοιτητές της Φιλοσοφικής

Λίγο αργότερα όμως τα μέλη του «Ρουβίκωνα» μαζί με άλλους φοιτητές επανήλθαν στον χώρο και μετά από σύντομη ένταση, που δεν έμεινε μόνο σε λεκτικό επίπεδο αλλά δεν πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις, βρέθηκαν ξανά στην επίμαχη αίθουσα 516.

Η πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ, Μαρία Φουντοπούλου, έκανε λόγο στους δημοσιογράφους για μια συμβολική παράσταση ανθρώπινης αλυσίδας, μιλώντας για «χώρο που κατέλαβε η παράταξη ‘‘Ρουβίκωνας’’» αλλά και για «νέους ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και καλά κάνουν, τα εργαλεία δεν είναι όμως καλά». Χαρακτήρισε λυπηρή την εικόνα δασκάλων να στρέφονται απέναντι σε φοιτητές και το αντίθετο και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τους φοιτητές που συμμετέχουν στη συλλογικότητα του «Ρουβίκωνα» εντός της Φιλοσοφικής.

Σε άλλη... συχνότητα η ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, που κάνει λόγο για μια αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων η οποία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρο έρευνας και διδασκαλίας.

Μάλιστα τονίζει ότι η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες αποτελεί αδυναμία υπεράσπισης της νομιμότητας και της δημοκρατίας, καλώντας την πολιτεία (ενδεχομένως με μια αστυνομική επέμβαση;) να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής σχολής έδιωξαν τους λίγους θλιβερούς γραφικούς που αποπειράθηκαν να φιμώσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Το στέκι είναι πάλι ανοικτό» έγραψε στο facebook γνωστό μέλος του «Ρουβίκωνα». Εξω από την 516 γράφτηκε με σπρέι «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας» συνοδευόμενο από το σύμβολο της αναρχίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν φοιτητές στην «Εφ.Συν.», δεν πρόκειται για μια κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς, όπως παρουσιάστηκε από ορισμένα ΜΜΕ, καθώς ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν στο στέκι του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική βρίσκονται φοιτητές της Σχολής.

Μάθαμε ακόμη ότι πριν από τον «Ρουβίκωνα» τον συγκεκριμένο χώρο διαχειριζόταν άλλη φοιτητική συλλογικότητα και η 516 πέρασε στον «Ρουβίκωνα» κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στους φοιτητές.

Αρκετοί από όσους συνομιλήσαμε τόνιζαν την ανάγκη προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου και το ότι όλες οι συλλογικότητες -πλην φυσικά της ναζιστικής Χ.Α. και άλλων φασιστικών ομάδων- έχουν θέση εντός του Πανεπιστημίου.

Το ΦΠΨ και τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για αρκετούς πάντως φοιτητές το φλέγον θέμα αυτό το διάστημα για τη Σχολή δεν είναι η παρουσία του «Ρουβίκωνα», αλλά το τι μέλλει γενέσθαι με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος ΦΠΨ (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) τα οποία τίθενται σε αμφισβήτηση από το νέο νομοσχέδιο για τη δομή του τμήματος, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου) υπήρξε κατάληψη στη Σχολή με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

«Προφανώς πρέπει να υπερασπιζόμαστε πάνω απ’ όλα το δικαίωμα του ασύλου και του να έχουμε πολιτικό χώρο στο Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν είναι ο ‘‘Ρουβίκωνας’’. Αυτό χρησιμοποιείται για την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών προταγμάτων. Το ποιος θα έχει στέκι και πολιτικό χώρο στη Σχολή πρέπει να το αποφασίζει το φοιτητικό κίνημα. Διαφωνώ με τον ‘‘Ρουβίκωνα’’, απάντηση πρέπει να δίνεται οργανωμένα και μαζικά από το κίνημα. Ωστόσο καταγγέλλω και το γεγονός ότι καθηγητές στράφηκαν εναντίον φοιτητών, κάτι που δείχνει πώς λειτουργεί το καθηγητικό κατεστημένο» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντώνης, μέλος των «Αγωνιστικών Κινήσεων» Φιλοσοφικής.

«Το νομοσχέδιο που προτείνεται για την ανώτατη εκπαίδευση απαξιώνει το πτυχίο του ΦΠΨ και άλλων τμημάτων. Δεν θα μπορούν να παρακολουθούν παιδαγωγικά μαθήματα, που ήταν υποχρεωτικά ώς τώρα, και ως συνέπεια δεν θα έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να διδάσκουν ως καθηγητές στη μέση εκπαίδευση. Γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθούν μεταπτυχιακά με δίδακτρα ή άλλα σεμινάρια και διαδικασίες πιστοποίησης. Ακόμη, υπάρχουν ελλείψεις μελών ΔΕΠ, προβλήματα με τις μετεγγραφές φοιτητών και προβλήματα στη συντήρηση και τις υποδομές του κτιρίου. Το θέμα του ‘‘Ρουβίκωνα’’ αποπροσανατολίζει τους φοιτητές, οι αντιδράσεις πρέπει να είναι έναντι στο προωθούμενο νομοσχέδιο και για άλλες διεκδικήσεις» είπε στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής και μέλος της Πανσπουδαστικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα διαμαρτυρία των καθηγητών και εκ νέου κατάληψη του στεκιού από τον «Ρουβίκωνα»
Συνεπείς ήταν όλοι στο πρωινό ραντεβού τους στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Προκειμένου να διακηρύξουν τη βούλησή τους «να προασπίσουν τα ακαδημαϊκά ιδεώδη», μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, με...
Νέα διαμαρτυρία των καθηγητών και εκ νέου κατάληψη του στεκιού από τον «Ρουβίκωνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την παλιά κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό»
Έκρυθμη κατάσταση εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» που είχε εκκενωθεί εν μέσω αντιδράσεων παραμονές Πρωτοχρονιάς.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την παλιά κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου
Ο ανανεωμένος ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου Πανεπιστημίου είναι γεγονός μετά από τρία χρόνια διακοπής. Το «Ράδιο Πάντειον» αποτελεί μία ανοιχτή συλλογική προσπάθεια φοιτητών και θα έχει 23 εκπομπές...
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα
Τα… μαζεύει τώρα, τα περί πειθαρχικών διώξεων δυο φοιτητριών, ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα αποφασίζοντας αυθαίρετα να εξετάσει προφορικά στο μάθημά του, μόνο...
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής
Τι κρύβει το όψιμο ενδιαφέρον της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης ● Στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τα αναρτημένα πανό στο ΑΠΘ «κουρελαρία» και καλεί «τον λαό της πόλης σε εγρήγορση».
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών κατά του νόμου Κεραμέως στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία, σε όλη τη διάρκειά της ειρηνική, ολοκληρώθηκε περίπου στη μία και μισή το μεσημέρι. Οι φοιτητές κατήγγειλαν την ανάμειξη της αστυνομίας σε ζητήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών κατά του νόμου Κεραμέως στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας