• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.2°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  6 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.3°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαριές κουβέντες και... αναθυμιάσεις

 • A-
 • A+

Εκρηκτικές συνθήκες δημιούργησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, που βρέθηκε στο νησί ώστε να μετάσχει στην ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε χθες.

Αφορμή στάθηκε ο χαρακτηρισμός «λαθρομετανάστες» που εκτόξευσε καταχειροκροτούμενος ο ευρισκόμενος εμφανώς σε «ευθυμία» δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσάκος και η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, Μάρκου Σκούφαλου, που χαρακτήρισε «φασιστοειδές» τον πρώτο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να σηκωθεί και να απειλήσει ακόμα και με χειροδικία τον δεύτερο.

Η απειλητική κίνηση έφερε μέχρι και τον δήμαρχο στα έδρανα των δύο ώστε να ηρεμήσει ο γνωστός πλέον για τις ακροδεξιές του τοποθετήσεις δημοτικός του σύμβουλος, τον οποίο πάντως διατηρεί στον συνδυασμό του.

Την ίδια ώρα το ακροδεξιόστροφο πλήθος που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση επιτέθηκε φραστικά στον Μάρκο Σκούφαλο αποκαλώντας τον «προδότη» και διάφορα άλλα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μέχρι 6 Ιανουαρίου

Ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς στην τοποθέτησή του έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της λήξης σύμβασης παραχώρησης της ΒΙΑΛ ζητώντας την επιστροφή του κτιρίου στις 6 Ιανουαρίου 2019 και απαιτώντας τον σεβασμό της συμφωνίας.

«Εχουμε ζητήσει να αποχωρήσει το υπουργείο, καθώς δεν τηρούνται οι όροι παραχώρησης. Η δήλωσή μας είναι σαφής: 6 Ιανουαρίου 2019 θέλουμε το ακίνητο πίσω» είπε ο κ. Βουρνούς, προκαλώντας βέβαια την άμεση άρνηση του υπουργού που ξεκαθάρισε ότι αυτό το θέμα θα κριθεί στα δικαστήρια όπου έχει καταφύγει ο δήμος.

Ο Δ. Βίτσας στην τοποθέτησή του υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2018 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 23.500 πολίτες τρίτων χωρών, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 αλλά μειωμένος σε σχέση με το 2016.

«Στον Εβρο όμως είχαμε μια τεράστια αύξηση. Ως τώρα έχουν περάσει 12.700 άτομα από τον Εβρο, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία». Ειδικότερα για τη Χίο, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μείωση των ροών αλλά και για τη μείωση του συνολικού αριθμού των εγκλωβισμένων προσφύγων αφού, όπως είπε, οι αναχωρήσεις υπερτερούν των νεοεισερχομένων κατά 420 άτομα εντός του 2018 (3.330 αφίξεις έναντι 3.766 αναχωρήσεων).

Ενταση δημιουργήθηκε και μετά την αναφορά του υπουργού στο ζήτημα που είχε προκύψει παλαιότερα με τη μεταφορά του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Χίου-Βολισσού.

Απαντώντας στους κατοίκους του Χαλκειούς και στην εκ μέρους τους επαναφορά του θέματος, ο υπουργός απάντησε: «Εκεί να πάει να μείνει όποιος το πρότεινε» αναφερόμενος στις άγριες καιρικές συνθήκες που επικρατούν και που ήταν ο λόγος απόρριψης του σχεδίου.

Η φράση αυτή έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από το πλήθος, ενώ ο εμπνευστής της πρότασης, αντιπεριφερειάρχης Σταμ. Κάρμαντζης, απάντησε λέγοντας ότι αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση και δημιουργούνταν ΚΥΤ και ΠΡΟΠΕΚΑ εκεί με δέκα εκατομμύρια, όσο και ο προϋπολογισμός του έργου, τότε ευχαρίστως θα πήγαινε...

Επίσης ανέφερε ότι τα σχέδια κόλλησαν στην άρνηση του δήμου να παραχωρήσει δημοτική έκταση, αντιπροτείνοντας μια διπλανή δημόσια έκταση.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση αναλώθηκε στα γνωστά αντιπροσφυγικά στερεότυπα περί εθνικών κινδύνων, φύλαξης συνόρων και αποτροπής, εγκληματικότητας κτλ., που απορρίφθηκαν τόσο από τον υπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, Ειρήνη Αργύρη (λιμενάρχη Χίου) και Ελ. Ντουρουντού (αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου) αντίστοιχα.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση κατά υπουργών από τον Δήμο Χίου για τους πρόσφυγες
Την κατάθεση μήνυσης κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μιλτιάδη Κλάπα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου εξαιτίας των υπεράριθμων...
Μήνυση κατά υπουργών από τον Δήμο Χίου για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Χίου «ξεσπιτώνει» το υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙΑΛ
Την έξωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη ΒΙΑΛ και την επιστροφή του ακινήτου καθώς και των γύρω εκτάσεων στον Δήμο Χίου αποφάσισε το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Χίου.
Ο Δήμος Χίου «ξεσπιτώνει» το υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασίστες ξερνούν φωτιές και μίσος
Και στη Χίο εξαπλώθηκε χθες το κύμα ακροδεξιάς βίας που πλήττει τη Λέσβο από το Σάββατο ● Εμπρησμός σε αποθήκη αλληλέγγυων ● Εντονες διαμαρτυρίες από τη Χιακή Συμπολιτεία ● Απείλησαν να πυρπολήσουν και πλοίο...
Φασίστες ξερνούν φωτιές και μίσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
Η κυβέρνηση βρίσκει... τοίχο και από τους δικούς της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ● Παρουσία του υπουργού και τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη την Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ομόφωνα απέρριψε τη δημιουργία...
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεύτερη αγωγή από τον Δήμο Χίου για τη ΒΙΑΛ
Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η οικονομική επιτροπή του δήμου , χθες το μεσημέρι , ζητάει την άμεση απομάκρυνση από τη ΒΙΑΛ , όλων των εγκαταστάσεων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων , επικαλούμενη την λήξη της...
Δεύτερη αγωγή από τον Δήμο Χίου για τη ΒΙΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύσεις Βίτσα για διαδικασίες ασύλου και ασυνόδευτους ανηλίκους
Την ανάληψη της ευθύνης των ασυνόδευτων ανηλίκων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τη σύντμηση των διαδικασιών απονομής ασύλου εντός τριών μηνών, προανήγγειλε από τη Χίο ο...
Δεσμεύσεις Βίτσα για διαδικασίες ασύλου και ασυνόδευτους ανηλίκους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας