• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.5°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.0°C / 7.3°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 3.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες

 • A-
 • A+

Χωρίς επίσκεψη στην πολεοδομία και με ένα «κλικ» στον υπολογιστή από το γραφείο του μελετητή μηχανικού εκδίδονται από χθες οι άδειες δόμησης για εντός σχεδίου ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κύρια χρήση κατοικίας και εμβαδόν που δεν ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά.

Με ηλεκτρονικό τρόπο υποβάλλονται επίσης αιτήσεις για αναθεώρηση οικοδομικής άδειας, δόμηση σε νομιμοποιημένα αυθαίρετα και εργασίες μικρής κλίμακας, όπως πέργολες, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, επισκευές στέγης και βάψιμο εξωτερικών τοίχων.

Από την 1η Δεκεμβρίου, το σύστημα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα και πολυκατοικίες με εμβαδόν πάνω από 2.000 τετραγωνικά.

Το νέο σύστημα με το «καλημέρα» έδειξε την αξία του. Τις πρώτες ώρες εφαρμογής του, από τις 9 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ., κατατέθηκαν 731 αιτήσεις, από τις οποίες οι 58 αφορούν τις κατηγορίες που δεν έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα.

Οι e-άδειες, που εφαρμόζονται πάνω από είκοσι χρόνια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζουν διαφάνεια και ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες –από την υποβολή των δικαιολογητικών ώς την έκδοση της οικοδομικής άδειας–, ενώ καταργούν τις επισκέψεις στις πολεοδομίες οι οποίες μαζί με τις εφορείες κατείχαν τις πρώτες θέσεις στο λεγόμενο «γρηγορόσημο», το λάδωμα υπαλλήλων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ή για να κάνουν «στραβά μάτια».

Η ηλεκτρονική έκδοση αδειών είχε θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2011 με τον νόμο 4030, αλλά χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος και μόνο σε έξι πολεοδομίες της χώρας, χωρίς να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον νόμο 4495 που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία τον Νοέμβριο του 2017, καθιέρωσε νέα μέτρα για τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων και, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, έθεσε από χθες σε εφαρμογή την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των μελετών για την έκδοση των αδειών δόμησης.

«Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα», δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, που προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2019 θα τεθεί σε λειτουργία η εκσυγχρονισμένη πλατφόρμα για την υποδοχή δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της υπόθεσης από την υποβολή ώς την αποδοχή της.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε για τη χώρα» και προέβλεψε ότι «θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, γιατί θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων».

Δειγματολογικός ελέγχος

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι πολεοδομίες έχουν αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας δόμησης και κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 30% των νέων οικοδομών της περιοχής τους.

Ο ουσιαστικός έλεγχος των οικοδομικών εργασιών περνά στα Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος μέσω του νέου θεσμού των ελεγκτών μηχανικών. Πρόκειται για ιδιώτες μηχανικούς που κάνουν ελέγχους σε συγκεκριμένες φάσεις της κάθε οικοδομής και βεβαιώνουν ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στην άδεια δόμησης.

Προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τον μηχανικό που έχει την ευθύνη της άδειας, καθώς και για τον ιδιοκτήτη της οικοδομής.

Το νέο σύστημα προϋποθέτει την υποβολή των εγκρίσεων από την αρχαιολογία, τα δασαρχεία και τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, που απαιτούνται σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων και προκαλούν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Η βεβαίωση για το δασικό ή μη της περιοχής είναι υποχρεωτική για την έκδοση άδειας σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί στο 38% της επιφάνειας της χώρας για το οποίο υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει το αρχαιολογικό κτηματολόγιο και η γενική γραμματέας Ειρήνη Κλαμπατσέα προανήγγειλε την εκπόνηση της τρίτης φάσης του προγράμματος που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των χωρικών δεδομένων και θα επιτρέψει επέκταση της e-άδειας και σε αυτές τις κατηγορίες οικοπέδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του πολεοδομικού νομοσχεδίου. Με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες...
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη στη μαρτυρική Μακρόνησο. Προκηρύσσεται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Χάρτης της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας