Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μηνύσεις κατά του «τοπικού Ερντογάν» της Γλυφάδας

Γ. Παπανικολάου, δήμαρχος Γλύφάδας, Βάνα Μπάρμπα, δημοτική σύμβουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηνύσεις κατά του «τοπικού Ερντογάν» της Γλυφάδας

  • A-
  • A+

Βαρύτατες καταγγελίες, που έχουν φτάσει μέχρι τις εισαγγελικές αρχές, δέχεται η δημοτική αρχή Γλυφάδας και συγκεκριμένα ο δήμαρχος, Γ. Παπανικολάου.

Εξωθεσμικές πρακτικές διοίκησης και αδιαφάνεια στα οικονομικά ξεχωρίζουν ανάμεσα στις κατηγορίες που έχουν αποδώσει στον δήμαρχο –είτε με τη μορφή μηνυτήριων αναφορών είτε με δημόσιες καταγγελίες– άνθρωποι με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και πρώην συνεργάτιδά του.

Για «τοπικό Ερντογάν» και «ενός ανδρός δημοτική αρχή» έχει μιλήσει, κατά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της, η δημοτική σύμβουλος Βάνα Μπάρμπα, την οποία ο κ. Παπανικολάου είχε ορίσει στο παρελθόν τομεάρχη Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, «είναι αναγκαίος ένας εξονυχιστικός έλεγχος, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε κράτος δικαίου».

Μια πρωτόγνωρη «φάμπρικα παράνομης και μαζικής παραγωγής πλαστών αποφάσεων» από τα τρία συλλογικά όργανα του Δήμου Γλυφάδας (δημοτικό συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) έχει καταγγείλει με πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, Π. Γιάχος.

Για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον επί 20 συναπτά έτη αιρετό, ο δήμαρχος και ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευστρ. Παναγάκος, «σκηνοθέτησαν εικονικά 62 δημόσιες συνεδριάσεις» των τριών συλλογικών οργάνων (καταγγέλλεται ότι οι 39 είναι «δήθεν δημοτικά συμβούλια») και «εξέδωσαν παράνομα 100 αποφάσεις» μεταξύ 2015 και 2017.

Με αυτές υπογράφηκαν δεκάδες συμβάσεις έργων, προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, προσλήψεων, συμμετοχής του δήμου σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, αλλά και αναμορφώσεις ή τροποποιήσεις προϋπολογισμών, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Γιάχος. Εκτιμά ότι ο οικονομικός απολογισμός των καταγγελλόμενων ως πλαστών αποφάσεων «υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ».

Οπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά, οι παραπάνω αποφάσεις έγιναν «διά περιφοράς», δηλαδή είτε τηλεφωνικά είτε μέσω e-mail.

Πρόκειται για μια «άκυρη διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο ή εγκύκλιο», τονίζει ο κ. Γιάχος, θυμίζοντας παράλληλα ότι παλαιότερα στον Δήμο Αγράφων «ο δήμαρχος ετέθη σε τετράμηνη αργία, διότι συνήργησε σε τέσσερις εικονικές “διά περιφοράς” συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου», παρότι, όπως επισημαίνει, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε αποδεδειγμένη δυσκολία μετακίνησης των αιρετών από τα δύσβατα χωριά τους, προς την έδρα του δήμου.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνονται πρακτικά συνεδριάσεων όπου εμφανίζεται ο δήμαρχος να επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση «διά περιφοράς» συνεδριάσεων.

Για παράδειγμα, ο κ. Γιάχος επικαλείται Πρακτικά (39η συνεδρίαση,14.12.2015), όπου υπάρχει η εξής στιχομυθία:

«Πρόεδρος, σελ. 187: [...] Θα μείνει ως έχει η κατάσταση και μετά τον επανέλεγχο της Υπηρεσίας να περάσει διά περιφοράς τα επιπλέον ποσά [...].

Δήμαρχος, σελ. 187: [...] Αν προκύψει ζήτημα τροποποίησης, θα επανέλθουμε με διά περιφοράς εισήγηση [...]».

Λίστα καταγγελιών

Η «φάμπρικα» των εικονικών συνεδριάσεων επιβεβαιώνεται και από την ανεξαρτητοποιηθείσα δημοτική σύμβουλο Βάνα Μπάρμπα:

«Με ποιο δικαίωμα, κ. Παπανικολάου και κ. Παναγάκο, με εμφανίζετε και με καταγράφετε ως παρούσα σε 37 μηδέποτε πραγματοποιηθείσες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι υπερψήφισα 69 πλαστές αποφάσεις που εκδώσατε;» ανέφερε στη δήλωση ανεξαρτητοποιήσής της, προσθέτοντας ταυτόχρονα επιπλέον υποθέσεις στη «λίστα» των καταγγελιών κατά της δημοτικής αρχής Γλυφάδας, μιλώντας –μεταξύ άλλων– για:

« ● αλόγιστες σπατάλες για τις κόκκινες νύχτες (σ.σ. παράταση λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, ευρύτερα γνωστών ως “λευκές νύχτες”),

● εξωφρενικές δαπάνες για δέντρα που ήδη άρχισαν να ξεραίνονται,

● ανακατασκευή πεζοδρομίων χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας,

● αδιαφάνεια στην διαχείριση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου,

● επιλεκτικές προσλήψεις ημετέρων,

● απίστευτες σπατάλες για χριστουγεννιάτικους στολισμούς,

● τεράστια ποσά για την φύλαξη των μαρίνων,

● κουκούλωμα δύσοσμης υπόθεσης με αγνοούμενους πίνακες της Πινακοθήκης Πιερίδη,

● αγνοούμενα διαφημιστικά έσοδα,

● τιμωρητικές συμπεριφορές σε στελέχη και υπαλλήλους του Δήμου επειδή επιμένουν να τηρούν την νομιμότητα,

● η εγκατάσταση του ΚΕΠ στην οδό Γούναρη και το άρον-άρον ξήλωμά του».

Το νέο κοιμητήριο

Και πολλά, «μα πάρα πολλά ακόμη θέματα», μεταξύ των οποίων και «η άγνοια για το κόστος του νέου κοιμητηρίου» στον Υμηττό. Η συγκεκριμένη αναφορά της ανεξάρτητης πλέον δημοτικής συμβούλου δίνει συνέχεια σε καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το συγκεκριμένο έργο, με οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Σε έγγραφη αναφορά τους με 22 υπογραφές, κάτοικοι έχουν καταγγείλει την κατασκευή ναού «διπλάσιας επιφάνειας» από την εγκριθείσα άδεια «εντός κοίτης ρέματος».

Το μπάζωμα έχει καταγγελθεί και από τον αντιπολιτευόμενο σύμβουλο, Τ. Ταστάνη, που προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καταστροφών, θυμίζοντας την τραγωδία της Μάνδρας.

Για το έργο έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στη δημοτική αρχή, θέλοντας να ζητήσει σχετική ενημέρωση ως δημότης, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.

«Από όσες πληροφορίες μπόρεσα να συλλέξω γύρω από το θέμα, προκύπτει ότι [...] κατασκευάζεται το Δημοτικό Κοιμητήριο χωρίς να έχει δημοπρατηθεί σαν έργο αλλά με τις διαδικασίες εργασιών και προμηθειών, ενώ για την κατασκευή του Ιερού Ναού υπάρχει δωρεά γνωστού οικονομικού παράγοντα της πόλης, χωρίς όμως να υπάρχει καμία απόφαση αποδοχής της από το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» αναφέρει σε μία από τις πολλές έγγραφες αναφορές του στη δημοτική αρχή, κοινοποιούμενη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετά την επίμονη άρνηση του δήμου να του παράσχει στοιχεία, υπό τον ισχυρισμό ότι «δεν έχει ειδικό έννομο συμφέρον«, κάτι που απορρίπτει ο κ. Μπαλασόπουλος επικαλούμενος τη νομολογία του ΣτΕ, στην τελευταία του επιστολή προειδοποιεί ότι θα ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο του δημάρχου.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στη δημοτική αρχή, η οποία, αναφορικά με το κοιμητήριο, δηλώνει ότι «όλα έχουν ελεγχθεί και δεν υπάρχει κανένα μπάζωμα ρέματος», σπεύδοντας παράλληλα να θυμίζει ότι «υπάρχει και η πικρή εμπειρία της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είχε δεχθεί και παχυλό πρόστιμο για το κοιμητήριο». «Είναι διαδικαστικό θέμα να γίνει η δωρεά και θα γίνει» συμπληρώθηκε.

Οσον αφορά την καταγγελία της κ. Μπάρμπα, το περιβάλλον του δημάρχου απαντά ότι «όλα όσα λέει ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας της και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οι δρόμοι της παράταξης με την ίδια έχουν χωρίσει εδώ και καιρό πριν και με την ανεξαρτητοποίησή της διευκόλυνε την παράταξη από το να την απομακρύνει».

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος των υποθέσεων, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν: «Τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας στον Δήμο Γλυφάδας μιλούν από μόνα τους. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η δημοτική αρχή παρέλαβε αποθεματικά 14 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2018 τα αποθεματικά είναι 26 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα έγιναν μια σειρά από έργα υποδομών και μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη οριζόντια για όλους, 50% για τρίτεκνους και καταργήθηκαν δημοτικά τέλη για πολύτεκνους και ΑμεΑ. Είναι πασιφανές ότι η οικονομική θέση δήμου και δημοτών έχει βελτιωθεί. Το να μιλά κάποιος για σκάνδαλα, που είναι ανύπαρκτα, είναι αστείο» αντιτείνουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
«Εχετε δίκιο!» Είναι η φράση που επανειλημμένα ακούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι κάτοικοι στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα, στο Παγκράτι, και πλέον έχει καταντήσει ψυχοφθόρα. Εδώ και περίπου τρία...
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
Αδικαιολόγητες και ύποπτες, σύμφωνα την δημοτική αρχή, κινήσεις χρηματικών ποσών εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
Επιστολές με τρεις αποδέκτες από τον δήμαρχο Λαρισαίων • Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών στην ΚΕΔΕ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ «δίνει» τον δήμαρχο Γλυφάδας για παράνομη χωματερή
Για στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και δημιουργία παράνομης χωματερής κοντά στο Γκολφ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ «δίνει» τον δήμαρχο Γλυφάδας για παράνομη χωματερή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας