• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.6°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 16.9°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.6°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.4°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  66%

Ο αντιδήμαρχος Σοφάδων, Παναγιώτης Χαρίτος με κατοίκους του παλιού οικισμού κατά τις διαδικασίες της καταγραφής τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα για την ενσωμάτωση των απόκληρων Ρομά

 • A-
 • A+

Oι Σοφάδες στην Καρδίτσα είναι ο δήμος με τη μεγαλύτερη αναλογία Ρομά κατοίκων στην Ελλάδα (περίπου 2.700 από τους 6.100) και πιθανόν στην Ευρώπη. H κοινωνική ένταξή τους και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους απασχολούν πάντοτε την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως η υλοποίηση κάποιου οργανωμένου σχεδίου συνήθως παραμένει δυσεπίλυτη εξίσωση και σπάνια βρίσκει υποστήριξη σε κεντρικό επίπεδο.

Πρόσφατα οι Σοφάδες απέκτησαν τον πρώτο Ρομά αντιδήμαρχο (Κοινωνικής Πολιτικής) στην Ελλάδα, τον 28χρονο Παναγιώτη Χαρίτο που μέχρι πρότινος ήταν δημοτικός σύμβουλος.

Ο Παναγιώτης Χαρίτος, Ρομά επιστήμονας με σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου, συμμετέχει στη ΜΚΟ «Ρομά Χωρίς Σύνορα» και φιλοδοξεί να αλλάξει τον παλιό οικισμό των Ρομά στους Σοφάδες, αναβαθμίζοντας συνολικά την πόλη.

Μετεγκατάσταση

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, με τη συνεργασία φορέων όπως η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης Ρομά και με τη συμβολή της βουλευτή Καρδίτσας Χρυσούλας Κατσαβριά, έχει εκπονηθεί σχέδιο ολιστικής σφαιρικής παρέμβασης για την πόλη των Σοφάδων και έχουν βρεθεί κονδύλια ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι στον παλιό οικισμό των Ρομά μένουν σε παράγκες υπό άθλιες συνθήκες και στόχος είναι να μετεγκατασταθούν σε έναν σύγχρονο οικισμό με υποδομές.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, όσοι κατοικούν στις εκατοντάδες παράγκες που βρίσκονται στον παλιό οικισμό των Ρομά κοντά στο γήπεδο των Σοφάδων να μετεγκατασταθούν στην περιοχή Νέα Ζωή.

Οσες οικογένειες κατοικούν εκεί και είναι εγγεγραμμένες στον Δήμο Σοφάδων θα λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη μετεγκατάσταση, ενώ για τις οικογένειες Ρομά που δεν είναι δημότες θα μεριμνήσει Ειδική Γραμματεία Ρομά ώστε να στεγαστούν σε άλλους δήμους της χώρας. Οι 40 οικογένειες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως επίσης θα μετεγκατασταθούν στην ίδια περιοχή και θα γίνει ανταλλαγή οικοπέδων με συμφωνητική πράξη με τον Δήμο Σοφάδων.

Οι παράγκες που βρίσκονται εντός σχεδίου θα γκρεμιστούν και θα αντικατασταθούν από διώροφους οικίσκους. Θα ακολουθήσουν έργα υποδομής όπως οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, ανάπλαση της παλιάς τσιγγάνικης γειτονιάς και κατασκευή υποδομών όπως παιδικές χαρές, γήπεδα 5Χ5 και άλλες αθλητικές υποδομές.

Επιπλέον, προβλέπεται να κατασκευαστεί πολυλειτουργικό κέντρο στελεχωμένο με παιδαγωγούς, ψυχολόγους και γιατρούς, που θα πραγματοποεί παρεμβάσεις για να βελτιωθούν οι τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης στην κοινότητα των Ρομά.

Επιφυλακτικός ο δήμαρχος

Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για το θέμα ανάμεσα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά, την ειδική γραμματέα για θέματα Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου και τον αντίδημαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας των Φύλων Σοφάδων, Παναγιώτη Χαρίτο.

Σύμφωνα με την κ. Γιάντσιου, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας και το πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς και τις γειτονιές Ρομά και τη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής, αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Σοφάδων, Θάνο Σκάρλο, ο οποίος παραμένει αρκετά επιφυλακτικός ως προς το σχέδιο μετεγκατάστασης που ουσιαστικά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Οπως μας είπε, χρειάζεται σοβαρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία σε έναν δήμο που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ρομά κατοίκων στην Ελλάδα και πρόκειται για ένα ζήτημα χρόνων που απαιτεί μακροπρόθεσμες λύσεις και πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Παν. Χαρίτος, αντιδήμαρχος Σοφάδων:
«Εχω ένα όνειρο: Να βγάλω αυτούς τους ανθρώπους από τη λάσπη»

Οπως δηλώνει ο Παναγιώτης Χαρίτος, αντίδημαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας των Φύλων Σοφάδων στην «Εφ.Συν.»:

«Ολοκλήρωσα την καταγραφή των κατοίκων στον παλιό οικισμό Σοφάδων. Παλεύω τέσσερα χρόνια για τη μετεγκατάσταση, εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη στήριξη της βουλευτή του νόμου Καρδίτσας κ. Κατσαβριά. Εχω ένα όνειρο: να βγάλω αυτούς τους ανθρώπους από τη λάσπη. Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, εφικτό όραμα και αποφασιστικότητα για οριστική λύση στο τσιγγάνικο ζήτημα. Από αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να απέχει κανείς, ειδικότερα η τοπική κοινωνία των Σοφάδων. Θέλω τη συμμετοχή όλων στον σχεδιασμό και τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου για το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας».

Kάτοικος του παλιού οικισμού των Ρομά στην «Εφ.Συν»:
«Κάποιοι μας θέλουν στη λάσπη»

«Στον παλιό οικισμό που ζουν πάνω από 500 οικογένειες έχουν να γίνουν έργα πάνω από 20 χρόνια. Από τότε είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Πέρασαν πολλοί δήμαρχοι αλλά δεν έγινε τίποτα. Ο οικισμός είναι μες στις λάσπες με χωματόδρομους. Δεν ρίχνουν ούτε χαλίκι. Τα παιδιά φοράνε μπότες για να πάνε στο σχολείο. Τα πιτσιρίκια εδώ θέλουν να μάθουν γράμματα και να πάνε σχολείο. Κάποιοι κάτοικοι έχουν ρεύμα, άλλοι δεν έχουν.Οι περισσότεροι ζουν σε παράγκες ή κατασκευές που παλιότερα χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετες και πλήρωσαν πρόστιμα. Οι βόθροι είναι βουλωμένοι. Παλιότερα κυκλοφορούσαν αρρώστιες μέχρι και ηπατίτιδα. Καθαρίζουμε μόνοι μας πολλές φορές από σκουπίδια και κάνουμε αρκετές εργασίες εθελοντικά. Θεωρώ ότι στην περιοχή υπάρχει ρατσισμός έναντι των Τσιγγάνων και μας θέλουν μόνο ως πελάτες, επειδή έχουμε χρήματα από τα επιδόματα. Δεν υπάρχει βοήθεια και πολλοί είναι άνεργοι και φτωχοί εδώ πέρα» μας λέει ο Χαράλαμπος Πάγκαλος, κάτοικος του παλιού οικισμού στις Σοφάδες. Ο κ. Πάγκαλος επιμένει στο ότι πρέπει να δοθεί μια λύση από το κράτος και τον Δήμο Σοφάδων και ότι όλα αυτά τα χρόνια ακούν πως πρέπει να γίνουν έργα, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. «Κάποιοι μας θέλουν στη λάσπη. Πρέπει να φύγουν οι παράγκες, να μπουν προκατασκευασμένα σπίτια και να γίνουν δρόμοι, αποχέτευση και άλλα έργα», καταλήγει.

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας:

«Η πόρτα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
είναι η εκπαίδευση και η απασχόληση»

● Ποια θα είναι τα οφέλη για τους Ρομά και την πόλη των Σοφάδων από το προωθούμενο σχέδιο ολιστικής παρέμβασης;

Υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και σταθερή πολιτική βούληση να δοθεί αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι Ρομά στη χώρα μας. Ο παλιός οικισμός στους Σοφάδες του Νομού Καρδίτσας είναι μια ακραία υποβαθμισμένη κοινότητα Ρομά, για την οποία επεξεργαζόμαστε μια ολιστική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:

α) μετεγκατάσταση 100-130 περίπου οικογενειών από τον παλιό στον καινούργιο οικισμό των Σοφάδων,
β) βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης του παλιού οικισμού με δίκτυα υποδομών και αντικατάσταση των παραπηγμάτων με οικίσκους,
γ) μέτρα παροχής υπηρεσιών και σχεδιασμό καινοτόμων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την ένταξή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και σε άλλους τομείς.

Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, ο Δήμος Σοφάδων πρέπει να υποβάλει έγκαιρα σχετικό αίτημα προς την ειδική γραμματεία Ρομά, αφού έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια από το 2017 και ο διάλογος ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα, διερευνούμε μια συνολική παρέμβαση προκειμένου να ευεργετηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός των Σοφάδων που έχει πληγεί συστηματικά από την υποβαθμισμένη συνοικία Ρομά, με τη γενικότερη αναβάθμιση της πόλης και της αισθητικής της περιοχής.

Τα παραπήγματα του παλαιού οικισμού που θα γκρεμίζονται θα ελευθερώνουν χώρο που θα παραχωρείται στον δήμο, με σκοπό την ανάπλασή του με πράσινο και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και αναψυχής. Μετά τις πρωτοβουλίες της πολιτείας που σκύβει έμπρακτα πάνω από τα προβλήματά τους, ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τους συμπολίτες μας Ρομά αλλά για όλους τους πολίτες των Σοφάδων.

● Ποια είναι τα σχέδια της πολιτείας για τους Ρομά;

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια η χώρα μας πρωτοπορεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, όπως οι διακρίσεις, η περιθωριοποίηση, η έλλειψη κατοικίας, η μη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το σημαντικότερο κλειδί με το οποίο μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα για την κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας Ρομά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι η προώθησή τους στην εκπαίδευση και συνακόλουθα στην απασχόληση. Τονίζουμε τη σύνδεση του ΚΕΑ με την υποχρέωση των ωφελούμενων Ρομά και των παιδιών τους στη στοιχειώδη εκπαίδευση.

Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεργάζεται με δήμους στους οποίους διαβιούν πληθυσμοί με περιθωριοποιημένες κοινότητες όπως οι Ρομά.

Επειτα από τη χαρτογράφηση των οικισμών Ρομά και την τυπολογική τους κατάταξη, σχεδιάζονται όλες οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν όπως:

◼ Δράση ανάπτυξης συγκροτημάτων κατοικιών, για την εξασφάλιση της κατοικίας, μια και η πλειονότητά τους ζει σε ανεπαρκή και ακατάλληλα καταλύματα.

◼ Δράση επιδότησης ενοικίου μετεγκατάστασης Ρομά: προγράμματα υποστήριξης - συμβουλευτικής για την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ηρθε η ώρα να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας και της υποβάθμισης της ζωής τους. Μπαίνει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και την εκμετάλλευση.

Τα Κέντρα Κοινότητας που δημιουργούνται σε κάθε δήμο με τα παραρτήματα Ρομά αποτελούν το δικό τους σημείο αναφοράς για κάθε πρόβλημα.

Καθήκον τους να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτισμική ζωή του τόπου, να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο, να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για τον εαυτό τους και για όλους μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός τηλεκπαίδευσης οι Ρομά
Μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, έπειτα από παρέμβαση τσιγγάνικων συλλόγων, για τον αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Εκτός τηλεκπαίδευσης οι Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αγορά Ρομά
Οι απόγονοι των παλιών καλαθοπλεκτών και γανωματζήδων, των εργατών γης και των μικρεμπόρων φρούτων οργανώνουν μια γιγαντιαία νόμιμη αγορά στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Σε μια έκταση 25 και...
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αγορά Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «χαμένες» λεπτομέρειες της απογραφής
Ανακατανομή βουλευτικών εδρών, εκπροσώπων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει ο νέος πληθυσμιακός χάρτης της χώρας ● Η «Εφ.Συν.» συζητά με τον καθηγητή Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνα...
Οι «χαμένες» λεπτομέρειες της απογραφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση στη Βουλή για την αποψίλωση στο Αλσος Συγγρού
Με τις εργασίες ξεριζώνεται η χαμηλή δασική βλάστηση ώστε εκεί που υπήρχε δάσος να απομένει ένα καθαρό πεδίο όπου απλώς υπάρχουν δέντρα, όπως ακριβώς σε ένα αστικό πάρκο.
Ερώτηση στη Βουλή για την αποψίλωση στο Αλσος Συγγρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
Στον αύλειο χώρο του ιστορικού γυμνασίου εδώ και 6 χρόνια συντελείται από τη δημοτική αρχή Γορτυνίας ένα έγκλημα με την αποθήκευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, χωρίς καμία αδειοδότηση, μετά το κλείσιμο κοντινού...
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις των Ρομά για τις ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς
Η αστυνομία προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές ακόμα και άσχετων με τα συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, επειδή απλώς είναι Τσιγγάνοι, με αρκετούς ένστολους να έχουν ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά.
Αντιδράσεις των Ρομά για τις ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας