• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.3°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 6.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.3°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 5.7°C / 10.6°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.1°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 6.0°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέριμνα και κονδύλια για τα παιδιά

 • A-
 • A+

Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2018 για τις δράσεις για το παιδί, δράσεις οι οποίες κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες: τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, τις επιταγές εισόδου (vouchers) σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τις υιοθεσίες και αναδοχές.

Το θέμα των επιταγών δωρεάν εισόδου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποτελεί συχνά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση για αφερεγγυότητα και ασυνέπεια λόγων και πράξεων.

Ωστόσο, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, φέτος δόθηκαν περισσότερα χρήματα από εθνικούς πόρους (156 επιπλέον εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015) για τη στήριξη του προγράμματος, καθώς και περισσότερα από 127.000 vouchers για δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς συγκριτικά με τα 79.000, που είχαν δοθεί το 2015.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χαρτογράφηση των βρεφικών και νηπιακών σταθμών στη χώρα, που δίνουν σαφή εικόνα της πραγματικής κατάστασης: 83 δήμοι έχουν διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που προσφέρουν, οι 48 έχουν έως και τριπλάσια επιπλέον ζήτηση, ενώ μόλις 33 δήμοι καλύπτουν ακριβώς τη ζήτηση και έχουν και κενές θέσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι 161 δήμοι δεν έχουν ούτε έναν βρεφονηπιακό σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταγραφεί το πρόβλημα, καθώς οι μητέρες δεν υποβάλλουν καν αίτηση.

Στις αρχές του έτους, νομοθετήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης των δήμων για την ίδρυση 400 νέων τμημάτων βρεφικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, με την επιχορήγηση 50.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός τμήματος και 75.000 ευρώ για δύο τμήματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανταποκριθεί 108 δήμοι, που μέσα στο 2018 θα έχουν ιδρύσει 3.000 νέες θέσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η -ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης- επαναλειτουργία της «Παιδικής Στέγης Κρώσφηλδ», που εγκαινιάστηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή και ήδη φιλοξενεί 75 βρέφη και νήπια.

Οικογενειακά επιδόματα

Πέραν όμως των επιταγών εισόδου, το υπουργείο υλοποιεί και μία σειρά άλλων μέτρων, για την προστασία των παιδιών. Ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα αυξήθηκε από 650 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 980 εκατ. ευρώ, ο θεσμός των σχολικών γευμάτων λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και εξυπηρετεί περισσότερα από 152.000 παιδιά σε 953 σχολεία της χώρας, ενώ η ψήφιση του νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στις χρονοβόρες και ασαφείς διαδικασίες, που ακολουθούνταν μέχρι τώρα, με σκοπό να μη μείνει κανένα παιδί στα ιδρύματα.

«Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Η φροντίδα για το παιδί σχετίζεται άμεσα με το δημογραφικό για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που το πόρισμα της διακομματικής της Βουλής από το 1993 έκρουε των κώδωνα του κινδύνου, δεν έκαναν τίποτα. Εμείς, από τη μελέτη και την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών στηρίξαμε τις πολιτικές μας σε τέσσερις δράσεις: τα οικογενειακά επιδόματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα και τον νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. Και τις κάναμε πράξη, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας. Αυξήσαμε μάλιστα τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αυτές σε μία τριετία, από 822 εκατ. ευρώ, σε 1 δισ. 296 εκατ. ευρώ. Γιατί πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια. Αυτή είναι αντίληψη του ΔΝΤ, που δυστυχώς κάποιοι επαναφέρουν στο προσκήνιο. Εμείς οραματιζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος, που αγκαλιάζει την πλειονότητα των πολιτών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς
Από την Παρασκευή 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 5 Αυγούστου θα μπορούν οι γονείς παιδιών και βρεφών να υποβάλλουν αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία των τέκνων τους τη σχολική χρονιά 2020-2021, σε δομές...
Ξεκινούν οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας -όπου η πλειονότητα των μαθητών είναι Ρομά- είχαν χθες την ευκαιρία να βάλουν...
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
​Η είδηση ότι 35.000 παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών προκάλεσε πανικό στους δικαιούχους του προγράμματος voucher, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαλούν την κυβέρνηση για αφερεγγυότητα. ● Στους...
Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου...
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς σχολικά γεύματα τα παιδιά με ευθύνη της Δόμνας Μιχαηλίδου
Νέο «χτύπημα» από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ευθύνη της οποίας τα παιδιά στα σχολεία μένουν χωρίς γεύματα, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το σχετικό διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για τις...
Χωρίς σχολικά γεύματα τα παιδιά με ευθύνη της Δόμνας Μιχαηλίδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας