Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκαναν έξωση στον Ερυθρό Σταυρό

Θλιβερή μέρα για τους χιλιάδες αφοσιωμένους εθελοντές και το προσωπικό, που έχουν κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό με τη στάση τους στο προσφυγικό και τις πρόσφατες πυρκαγιές, χαρακτηρίζει την έξωση η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκαναν έξωση στον Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+

Πλούσιο, δυστυχώς, είναι το παρασκήνιο της οριστικής αποπομπής του ελληνικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Η διαχρονική αδιαφάνεια και η διαφθορά στη διαχείριση των παλαιών διοικήσεων, αλλά και η μη συμμόρφωση της σημερινής διοίκησης με όσα είχαν συμφωνηθεί οδήγησαν στην «τελευταία πράξη» και αυτόν τον οργανισμό.

«Παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας να παραμείνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην οικογένεια του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, η διοίκηση δεν υλοποιεί τα υπεσχημένα και ως εκ τούτου η Διεθνής Ομοσπονδία είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει αμετάκλητα την έξωση του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία από 1/1/2019».

Αυτά περιέχει η επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή χθεσινή επιστολή του προέδρου της ΔΟΕΣ προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, ο Φρανσίσκο Ρόκα επαινεί και ευχαριστεί την κυβέρνηση για τη συνεργασία της και εκφράζει τη θλίψη του, γιατί, «παρά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να ολοκληρώσει μόνο ένα από τα αναγκαία τέσσερα βήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί. Το γεγονός αυτό με αναγκάζει να εγκρίνω την εφαρμογή της απόφασης αναστολής λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Είναι μια θλιβερή μέρα για τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, ειδικά όταν σκεπτόμαστε τους χιλιάδες αφοσιωμένους εθελοντές και το προσωπικό, οι οποίοι έχουν κερδίσει τον απέραντο σεβασμό ολόκληρης της οικογένειας του Ερυθρού Σταυρού για τη στάση τους στο προσφυγικό και στις πρόσφατες πυρκαγιές».

Στη συγκεκριμένη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η ΔΟΕΣ αφήνει σαφείς αιχμές τόσο κατά της σημερινής αιρετής διοίκησης του Ν. Οικονομόπουλου όσο και της δοτής διοίκησης Αυγερινού, ενώ αναφέρει πως τα τελευταία πέντε χρόνια «δεν έχουμε δει το απαραίτητο επίπεδο προόδου και τόσο η οικονομική όσο και η θεσμική κρίση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει επιδεινωθεί».

Η αναστολή

«Αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη δυσάρεστη εξέλιξη της άρσης της αναστολής έξωσης είναι ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος», δηλώνει κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπασκόζος. Ο ίδιος θυμίζει το πώς επιτεύχθηκε η αναστολή έξωσης με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας μετά και τα όσα είχαν δημοσίως αποκαλυφθεί για τα σκάνδαλα στον Ερυθρό Σταυρό αλλά και τις κακουργηματικές διώξεις που ασκήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. «Το υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για τη συνέχιση του ανθρωπιστικού έργου του ΕΕΣ», τόνισε.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι όροι που είχαν τεθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία: να καταρτίσει νέο καταστατικό, να καλέσει γενική συνέλευση για να το εγκρίνει, να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία την εγγραφή των μελών στο σωματείο και να διεξαγάγει αντιπροσωπευτικές εκλογές με το σύνολο παλιών και νέων μελών έως τις 15 Οκτωβρίου. Εντούτοις η διοίκηση, παρότι γνώριζε, καθυστέρησε δραματικά, παραβιάζοντας όλα τα χρονικά περιθώρια.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Νικόλαος Οικονομόπουλος, σε χθεσινές δηλώσεις του ερμήνευσε την επιστολή της ΔΟΕΣ ως... μετάθεση της έξωσης από τις 15 Οκτωβρίου στην 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση το όριο για τις συμφωνημένες κινήσεις έληγε στις 15/10 και αυτό το γνώριζε καλά ο κ. Οικονομόπουλος.

Πάντως, στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης (παρουσία επιλεγμένων δημοσιογράφων) ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κ. Ρούμπεν ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό τμήμα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής, ενώ τα προγράμματα που τρέχουν, τελειώνουν την 1/1/2019.

Οι ευθύνες

Ο πρόεδρος Ν. Οικονομόπουλος υπήρξε στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης του Αντώνη Σαμαρά έως ότου εντάχθηκε κι αυτός στη Ν.Δ. Η ευθύνη του είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι συμμετείχε, και μάλιστα από τη θέση του γενικού γραμματέα, στη διοίκηση του οργανισμού που είχε διορίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές του 2018, με πρόεδρο τον πρέσβη επί τιμή Αλέξη Αλεξανδρή.

Στόχος της διοίκησης αυτής σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία ήταν να προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη και να αναγεννήσει τον ΕΕΣ στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Ο Νίκος Οικονομόπουλος ήταν, επομένως, παρών, όταν το ελληνικό τμήμα αναλάμβανε τις ευθύνες του και δεσμευόταν απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία.

Οπως τονίζει ο Γ. Μπασκόζος, «ο σημερινός πρόεδρος φέρθηκε υπεροπτικά, με ασέβεια και απέναντι στο υπουργείο Υγείας και απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία, ενώ στην τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. με τα όργανα διαμεσολάβησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ο Ν. Οικονομόπουλος δεν παρουσιάστηκε καν».

Αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΕΣ, έγινε γνωστό ότι πέρασαν στο νέο καταστατικό και με ευρεία πλειοψηφία οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας για τις διαδικασίες εγγραφής των νέων μελών και την επιστροφή στο Δημόσιο της περιουσίας του Οργανισμού, στην περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του
Στο δημοσίευμά της «Εφ. Συν.» «Ο μάρτυρας-κλειδί Νίκος Μανίας» αναδείχθηκαν βασικά σημεία της κατάθεσης Μανία στους εισαγγελείς διαφθοράς. Τον κ. Μανία κατονομάζουν ως πιθανά δωροδοκούμενο συνεργάτη του πρώην...
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 163%
Το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, οι δεκάδες μαρτυρίες παραγόντων, καθηγητών, συμβούλων που ήταν δίπλα σε όσους τιμολογούσαν ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονταν με τη Novartis κ.λπ. ξετυλίγουν ένα μεγάλο σκάνδαλο
Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 163%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
Σε μια επιχείρηση να πλήξουν τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταλόγισαν στη Μαρία Παπασπύρου ότι προχωρά σε θεσμικές παρεκκλίσεις. Με μεγάλη δόση...
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
Κύκλοι που φέρονται να πρόσκεινται στην παλιά διοίκηση, η οποία φέσωσε το Γηροκομείο Αθηνών με 40 εκατ. ευρώ, δημιουργούν εμπόδια πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Κι όλα αυτά ενώ η...
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων
Σε καθεστώς απόλυτης σιωπής συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση και κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών. Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί τη δίκη με συνεχή δημοσιεύματα από την αρχή.
Η (μισή) Πολιτική Αγωγή σε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας