• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

Μέλη του Ρουβίκωνα μπροστά από τον κατειλημμένο χώρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «Ρουβίκωνας»... εγκαταστάθηκε στη Φιλοσοφική

 • A-
 • A+

Με φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την κατάληψη χώρου μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», προκαλώντας την αντίδραση της Κοσμητείας της Σχολής που δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει ο νόμος προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη.

Σε προσωπική του ανάρτηση, μέλος του «Ρουβίκωνα» δικαιολογεί την παραπάνω ενέργεια λέγοντας ότι «εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι». Μόνο που παραλείπει να αναφέρει ότι πρόκειται για φοιτητικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες έχουν προκύψει οργανωμένα από την ενδοπανεπιστημιακή δράση των σπουδαστών.

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, που συνήλθε εκτάκτως χθες, αποφάσισε ομόφωνα και καλεί τα μέλη της αναρχικής ομάδας να αποχωρήσουν από τον χώρο, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου προκειμένου να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και να διασφαλίσει την ασφάλεια των μελών της.

«Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί τη λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η απάντηση του «Ρουβίκωνα» ήταν ότι θα περιφρουρήσουν το «στέκι» στη Φιλοσοφική, δηλώνοντας παράλληλα ότι «ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» και ότι στόχος του είναι «να υπάρξει κάποια στιγμή στέκι του “Ρουβίκωνα” σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε γειτονιά».

Νερό στον μύλο

Η δημιουργία «στεκιού» μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή αποτελεί ακόμη μία από τις εντυπωσιοθηρικές ενέργειες του «Ρουβίκωνα», η οποία ρίχνει νερό στον μύλο της καταστολής και -εν προκειμένω- της καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε με αφορμή τα παραπάνω απάντησε: «Είναι απότοκος της αποθράσυνσης και της ελευθεριότητας που τους (;) δώσαν και μπορούν να λειτουργούν μέσα στο Πανεπιστήμιο ως επίσημος φορέας, που από τη δράση βίας έχει ορμητήριο πλέον το Πανεπιστήμιο και μπορεί να στρατολογεί κόσμο χωρίς κανένας να τους ελέγχει», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Πανεπιστήμιο «ξέφραγο αμπέλι» και κλείνοντας το μάτι στην Πρυτανεία να «δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να τους αποβάλει από τον χώρο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οπου «προϋποθέσεις» διάβαζε τη δυνατότητα που δίνεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος να ζητήσει την επέμβαση αστυνομικής δύναμης μέσα στους χώρους του ΑΕΙ.

Πώς απαντά η αναρχική ομάδα στην κριτική που λέει ότι με την ενέργειά της αυτή θέτει σε κίνδυνο το τόσο εύθραυστο και πολύπαθο πανεπιστημιακό άσυλο;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και ο ατελέσφορος διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων αναφορικά με τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ανάγκασε την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Οχι Αστυνομία...
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη διαρκείας μέχρι να λειτουργήσει η λέσχη σίτισης
Σε κατάληψη διαρκείας της λέσχης σίτισης της εστίας «Δόμπολη» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατάληψη διαρκείας μέχρι να λειτουργήσει η λέσχη σίτισης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής συνολικά 28 πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα τελούσαν υπό κατάληψη, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τμημάτων.
Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθωώθηκαν οι διωκόμενοι απ’ τον Φορτσάκη
Τρεις εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, τους οποίους είχε μηνύσει ο πρώην πρύτανης για παράνομη κατακράτηση, απαλλάχτηκαν, αφού ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας δεν επιβεβαίωσαν τις αιτιάσεις του μηνυτή, καταθέτοντας ότι...
Αθωώθηκαν οι διωκόμενοι απ’ τον Φορτσάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απεργία στη Φιλοσοφική
Με βασικό αίτημα την επαναφορά των μηνιαίων αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012 τα μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας οργανώνουν προειδοποιητική απεργία, επικαλούμενοι...
Απεργία στη Φιλοσοφική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα για τη βία στο ΟΠΑ
​Τη διενέργεια έρευνας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα δύο πρόσφατα περιστατικά ξυλοδαρμού που έλαβαν χώρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρώτο περιστατικό αφορά την καταγγελία ενός...
Ερευνα για τη βία στο ΟΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας