Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσλήψεις-μπάχαλο μέσω ΑΣΕΠ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσλήψεις-μπάχαλο μέσω ΑΣΕΠ

  • A-
  • A+

Ενός... μπάχαλου εντός ΑΣΕΠ, πλήθος αδικιών έπεται. Εν προκειμένω, σε βάρος μεγάλου αριθμού ανθρώπων με υψηλή κατάρτιση.

Σοβαρά ερωτήματα για το αδιάβλητο της προκήρυξης 1Κ/2017 εγείρουν υποψήφιοι που έμειναν εκτός οριστικών πινάκων, παρότι εμφανίστηκαν ως επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που είχαν εκδοθεί... 12 μήνες νωρίτερα.

Η προκήρυξη αφορούσε 404 θέσεις σε 170 δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (από Αλεξανδρούπολη και Βέροια έως Σπάρτη και Χανιά).

Εχει σημασία –πριν απ’ όλα– να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη προκήρυξη μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο όταν «ελάφρυναν» οι μνημονιακοί περιορισμοί, αλλά και από τις πιο μαζικές σε επίπεδο αιτήσεων υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ, οι 404 θέσεις διεκδικήθηκαν από 31.221 υποψηφίους (αντιστοιχία 1 θέσης για κάθε 77 υποψηφίους), με το πλήθος προτιμήσεων να φτάνει τον αστρονομικό αριθμό 1.167.346!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε υποψήφιος διεκδίκησε (εκφράζοντας προτίμηση) 37 διαφορετικές θέσεις κατά μέσο όρο, θέλοντας να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψης.

Με απλά λόγια: χιλιάδες προσοντούχοι υποψήφιοι –ανάμεσά τους πολλοί κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών– ήταν πρόθυμοι ακόμη και να μετακομίσουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας προκειμένου να εργαστούν στο ασφαλές περιβάλλον του Δημοσίου, με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Οπως σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ, εκδόθηκαν αρχικά τα προσωρινά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της 1Κ/2017, αυτά βγήκαν στις 20 Οκτωβρίου 2017.

Σε αντίθεση με άλλες προκηρύξεις, αντί για τους επόμενους 2-3 μήνες, τα οριστικά αποτελέσματα για τις 404 θέσεις εκδόθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Οκτωβρίου 2018. Καθυστέρηση που αποδίδεται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ, σε συνδυασμό με τη μαζικότητα των αιτήσεων, τόνισε πηγή της ανεξάρτητης αρχής στην «Εφ.Συν.».

Ομως, το μείζον είναι ότι εκτός οριστικών πινάκων βρέθηκαν περίπου 140 επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων, δηλαδή το 35% της αρχικής λίστας, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.». Ενα ποσοστό που σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 5%-10%, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Υποψήφιοι που απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας (στη διάθεση της «Εφ.Συν.» τα στοιχεία τους) καταγγέλλουν «σκανδαλώδη, αναιτιολόγητη απόκλιση».

Η ειδικότητα

Βασική αιτία είναι η αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ στον τρόπο προσμέτρησης των μορίων από μεταπτυχιακούς τίτλους και συγκεκριμένα ποιοι κρίνονται συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων.

Για παράδειγμα, μεταπτυχιακά με συνάφεια μοριοδοτούνταν με 200 μόρια, μη συναφή με 100. Καταγγέλλεται ότι ήταν πολλοί οι υποψήφιοι που έχασαν αυτά τα 100 μόρια μεταξύ προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη αφορούσε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης. Δεν οριζόταν στο ΦΕΚ τι θα πει συνάφεια για τη θέση των Γραμματέων. Ποια μεταπτυχιακά άραγε μπορεί να μην ήταν συναφή με τη συγκεκριμένη ειδικότητα; Αλλά, κυρίως, τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα;

Η απάντηση δόθηκε στην «Εφ.Συν.» από πηγή του ΑΣΕΠ που δεν επιδέχεται διάψευση:

«Στις πρώτες κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού προς τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΑΣΕΠ, ερμηνευτικές, όχι δεσμευτικές, ειπώθηκε ότι πρέπει να περνάνε όλα τα μεταπτυχιακά, με το σκεπτικό ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος πιστοποιεί τουλάχιστον τη δυνατότητα γραμματειακής υποστήριξης. Υπήρχε και μια άλλη άποψη, όχι εντελώς αβάσιμη, με ένα σκεπτικό που ευνοούσε κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές επιστήμες και έκρινε ότι οι υπόλοιπες εκφεύγουν του πεδίου. Επικράτησε η δεύτερη».

Και προέκυψαν το μπάχαλο και η αδικία σε βάρος των αρχικά επιτυχόντων.

Τα κριτήρια

Η πηγή της μεγάλης σύγχυσης ίσως να εντοπίζεται πολύ νωρίτερα, όταν το ΑΣΕΠ προσπάθησε να καθορίσει τον κύκλο των πτυχιακών και μεταπτυχιακών κύκλων.

«Εκεί ήταν που έπρεπε να περιορίσουμε τίτλους. Αλλά το ΑΣΕΠ έπεσε θύμα των πιέσεων συνδικαλιστικών οργάνων και εκπροσώπων φορέων καθηγητών Πανεπιστημίων, που ο καθένας ζητούσε να ενταχθεί το αντικείμενό του. Ο κύκλος έπρεπε να είχε κλείσει μια και καλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης (σ.σ.: υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι σχετικοί με τις προσλήψεις φορείς)», τονίζει στην «Εφ.Συν.» έγκυρη πηγή του ΑΣΕΠ.

Ως προς τα ζητήματα διαβλητότητας που εγείρονται, η ίδια πηγή αντιτείνει: «Δεν μπορεί να είναι διαβλητή η διαδικασία όταν υπάρχουν απρόσωπα και αντικειμενικά κριτήρια».

Οπως και να έχει, εφόσον τα κριτήρια δεν ήταν προκαθορισμένα, πώς μπορεί να είναι δίκαια;

Σύμφωνα με καταγγέλλοντες, οι περισσότεροι που βγήκαν εκτός οριστικών πινάκων ήταν εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν απορριπτέοι στους τελικούς πίνακες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του ΑΣΕΠ.

Το θέμα έχει πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, περιγράφηκε στην «Εφ.Συν.» η περίπτωση επιτυχόντος των προσωρινών πινάκων που μετακόμισε από την Κομοτηνή στην Αθήνα όπου διορίστηκε... για ένα 8μηνο.

«Κάποτε λέγαμε ότι το ΑΣΕΠ είναι αδιάβλητο. Με την περίπτωση όμως της 1Κ/2017 εγείρονται μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του συστήματος», λέει οργισμένος υποψήφιος στην «Εφ.Συν.».

Ολα αυτά, σε μια περίοδο που μας απασχολεί η αντιστροφή του brain-drain.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
​Διχασμένο το ΑΣΕΠ μετά το μπάχαλο με τους πίνακες επιτυχόντων της προκήρυξης για 404 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δικαστικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός, που πάγωσε με διαταγή του Διοικητικού Εφετείου...
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απογραφή καλεί τους αδιόριστους επιτυχόντες το ΑΣΕΠ
Επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών, που δεν έχουν διοριστεί, καλεί σε απογραφή το ΑΣΕΠ. Τους ζητείται να καταγράψουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων έως το τέλος...
Σε απογραφή καλεί τους αδιόριστους επιτυχόντες το ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
Εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών αποσαφηνίζει ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν θα επηρεάσουν τις διαδικασίες που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης από το ΑΣΕΠ.
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση εμπλοκής, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δεσμεύτηκε να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση μιας απρόσμενης εμπλοκής με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δεσμεύθηκε να καταθέσει προσεχώς στην Βουλή ο υπουργός...
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους
Τεράστιες αποκλίσεις -έως και 72,61%- προέκυψαν μεταξύ των προσωρινών και των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 3Κ/2018 ● Οφείλονται κυρίως σε ακούσια λάθη και αναντιστοιχίες μεταξύ δηλωθέντων και...
Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας