• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 26.2°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.1°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.5°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 21.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  39%

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η έκταση της ανήκει, βάσει της σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ και η δημοτική αρχή λέει ότι η έκταση αυτή είναι μέσα στα 34.500 τ.μ. που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση παραχώρησης και αποδόθηκαν στον δήμο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκώθηκε το Πέραμα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια σοβαρή αντιδικία, με απρόβλεπτες εξελίξεις, ανάμεσα στον Δήμο Περάματος και τον ΟΛΠ-Cosco προέκυψε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκης να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης έναντι της ΟΛΠ Α.Ε.

Μήλον της έριδος, η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στον δυτικό τομέα που προγραμματίζει να κάνει ο ΟΛΠ-Cosco, καθώς αυτή σχεδιάζεται να γίνει σε χερσαία έκταση του μικρού λιμένα του Αρμού Περάματος, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες δέστρες πλοίων. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να γκρεμιστεί το φυσικό όριο-τοιχίο που χωρίζει τις εγκαταστάσεις της Cosco από το λιμανάκι του Αρμού.

Το πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς σε αυτό το σημείο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η έκταση της ανήκει βάσει της σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ και η δημοτική αρχή λέει ότι η έκταση αυτή είναι μέσα στα 34.500 τ.μ. που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση παραχώρησης και αποδόθηκαν στον δήμο με τον νόμο 4404/2016.

Για τις προθέσεις της ΟΛΠ Α.Ε. και το σχεδιαζόμενο έργο, ο δήμος ενημερώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με έγγραφο του 4ου Λιμενικού Τμήματος Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με το οποίο γίνεται γνωστό ότι η ΟΛΠ Α.Ε. μέσω της αναδόχου εταιρείας προτίθεται την Τρίτη (χθες) να προβεί στην έναρξη των εργασιών του τελικού σταδίου του έργου κατασκευής του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ.

Ο δήμαρχος Περάματος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

 •  Την άμεση διακοπή κάθε αυθαίρετης και μονομερούς ενέργειας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε. με την οποία αμφισβητούνται τα νόμιμα δικαιώματα του δήμου.
 •  Τη μη παραχώρηση και τη μη ενοικίαση ούτε μιας σπιθαμής γης από τον χώρο του Αρμού.
 •  Την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου απέναντι στη μονομερή ενέργεια της ΟΛΠ Α.Ε. και τη διαφύλαξη και διασφάλιση κάθε δικαιώματος του δήμου στην έκταση των 34.500 τ.μ. στην περιοχή Αρμός που έχει παραχωρηθεί, δεδομένου ότι το φυσικό όριο μεταξύ λιμανιού και Δήμου αποτελεί το υφιστάμενο τοιχίο, το οποίο έχει κατασκευαστεί από τον ΟΛΠ για τον σκοπό αυτό.
 •  Την άμεση κινητοποίηση των δημοτών.

Διαμαρτυρία

Χθες το πρωί, η δημοτική αρχή, κάτοικοι του Περάματος και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο επίμαχο σημείο.

«Θέλουν να μας βάλουν τα πλοία μέσα στα σπίτια», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Λαγουδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουν ούτε μισό εκατοστό στην Cosco. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά δεν επέτρεψε στην ΟΛΠ Α.Ε. να ξεκινήσει τις εργασίες μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στις αμφισβητήσεις που υπάρχουν.

Το μεσημέρι ο δήμαρχος Περάματος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, στην οποία εξέθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή διαπίστωση ήταν ότι το τοπογραφικό της σύμβασης παραχώρησης που είχε δημιουργηθεί τότε από το ΤΑΙΠΕΔ είναι θολό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σαφείς δυσκολίες στην κατανόηση και την ερμηνεία του, ενώ η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε να προστατεύσει την έκταση που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Περάματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ (και) ο Δήμος Περάματος
Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να τηρήσει την ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ ζητά ο Δήμος Περάματος από την κυβέρνηση.
Κατά της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ (και) ο Δήμος Περάματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σχέδια της Cosco-OΛΠ για την ίδρυση ναυπηγείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκαλούν την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών.
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για COSCO, διαμαρτύρονται οι παραλιμένιοι δήμοι
Το απόγευμα της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των παραλιμένιων δήμων, ενώ θα συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για το Master Plan της COSCO.
Συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για COSCO, διαμαρτύρονται οι παραλιμένιοι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή που αφορούσε την απεργία των...
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Κλειστό παραμένει και σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco που ανήκουν σε εργολάβους και όχι στον ΟΛΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία...
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταξίδι μετ’ εμποδίων
Φόβοι για καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό φόρτο το καλοκαίρι για όσους θα ταξιδεύουν στην Κρήτη. Με την εφαρμογή από τον ΟΛΠ-Cosco του σχεδίου ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων στις πύλες Ε2 και Ε4, οι επιβάτες...
Ταξίδι μετ’ εμποδίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας