Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ // MotionTeam
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα

  • A-
  • A+

Πολλοί πρόσφυγες, πολλές συσκέψεις, πολλή αμηχανία από το νέο προσφυγικό κύμα στη Θεσσαλονίκη. Τις τελευταίες σαράντα μέρες, περίπου 3.000 πρόσφυγες έφτασαν στην πόλη μεταφερόμενοι από Τούρκους διακινητές που έχουν έδρα στην Κωνσταντινούπολη και παίρνουν περίπου 2.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, οι πρόσφυγες εγκαταλείπονται έξω από την πόλη, ενώ οι 75 που βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και μεταφέρθηκαν προσωρινά στα Διαβατά ήταν η μικρότερη ομάδα.

Οι περισσότεροι πέρασαν έξω από άλλα Αστυνομικά Τμήματα, βρήκαν μια θέση στα γνωστά Κέντρα Φιλοξενίας ή περιφέρονται άστεγοι σε εγκαταλειμμένα κτίρια μακριά από το κέντρο.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται από την αρχή της προσφυγικής κρίσης διαπιστώνουν ότι, «παρά την εμπειρία, μοιάζει να είμαστε ένα βήμα πριν επιστρέψουμε στη θέση που ήμασταν πριν από τρία χρόνια».

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο μία δομή που παρέχει καθημερινά σίτιση, η «Αλκυόνη», η οποία καλύπτει περίπου 120 άτομα καθημερινά, ενώ χθες προσήλθαν για φαγητό περισσότερα από 350 άτομα. Και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» άνθρωποι της οργάνωσης, «βρεθήκαμε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προσπαθούμε να διακρίνουμε ποιοι μέσα στους τόσους ευάλωτους ήταν πιο ευάλωτοι από τους άλλους».

Λείπουν χώροι

Η ανεπάρκεια σε χώρους και η αδυναμία ανταπόκρισης έγιναν εμφανείς στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον δύο δομές που να λειτουργούν ως χώροι τράνζιτ για τους πρόσφυγες, γι’ αυτό και συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος 48ωρης υποδοχής στη δυτική είσοδο της πόλης, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται 80-100 άτομα για 48 ώρες. Ακριβής χώρος δεν ορίστηκε και πάντως λύση νωρίτερα από δύο μήνες δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε μάλιστα ότι εικόνες σαν της πλατείας Αριστοτέλους δεν αποκλείεται να ξαναδούμε, αφού «το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους νεοεισερχόμενους παράνομους πρόσφυγες ή μετανάστες και αυτό μας βάζει σε πολύ μεγάλη ανησυχία για το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Προσπαθούμε να μην κοιμούνται έξω και τον χειμώνα θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Στο ίδιο κλίμα ο περιφερειακός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ράγκος, σημείωσε ότι πρέπει «να δούμε από τι αποτελείται η δυνατότητα να λύσουμε κάποια ζητήματα για προσωρινούς χώρους, προσωρινές θέσεις υποδοχής, με τη συμβολή της Περιφέρειας και του δήμου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την ομαλή διευθέτηση όσων έρχονται στην πόλη».

Στη σύσκεψη πήραν ακόμη μέρος ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Λάζαρος Ζαχαριάδης και Σοφία Ασλανίδου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Χάρης Αηδονόπουλος, ο διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Θωμάς Φεύγας, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης του ΥΜΑΘ και των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, «Αλκυόνη» και «Solidarity Now».

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα ζητά η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης και την καλεί να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Τρεις φορές ζητήσαμε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα, να γίνει συνάντηση στην ΠΕΔΚΜ, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος με μεγάλη δόση κινδυνολογίας τόνισε πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει, τις συνέπειες τις υφίστανται τόσο οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μετάδοση νοσημάτων του ιού του Δυτικού Νείλου»(!), καταγγελία η οποία δεν επιβεβαιώνεται από καμία επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Δήμου, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση». Είναι πράγματι η ανακοίνωση, και...
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
Ασκήσεις πολλαπλών ιδεολογικών ισορροπιών εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταληφθέντων χώρων στέγης προσφύγων. Με δεδομένο το κοινωνικό χάσμα, το ζήτημα που...
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη
Ηταν η πιο ήρεμη μέρα η χθεσινή στην Ειδομένη, αν ο ψυχικός κάματος των προσφύγων και η απογοήτευσή τους μπορούν να ονομαστούν ηρεμία. Η κούραση, όμως, είναι εμφανής πια στα πρόσωπα και τις διαθέσεις των...
Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη κάνει τα πραγματικά θαύματα
Η δύναμη της καλοσύνης νίκησε άλλη μία φορά χθες, τη στιγμή που ο δεκαεπτάχρονος πρόσφυγας Ναμπίλ έκανε τα πρώτα του βήματα με τη βοήθεια των τεχνητών μελών σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.
Η αλληλεγγύη κάνει τα πραγματικά θαύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
Πλήθυναν οι αστερίσκοι σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη δείχνει αναποφάσιστη στις επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον.
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται
Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το τελικό στάδιο της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με όραμα την πόλη του 2030
Το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας