Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης

  • A-
  • A+

Η πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε χθες και επισήμως από τον Δήμο Αθηναίων. Ο λόγος για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τοπόσημο της περιοχής, που, μετά την ανακατασκευή της, έχει κάθε δυνατότητα να αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης, με σημαντικές προοπτικές πολιτιστικής αναβάθμισης της περιοχής.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οκτώ νέα καταστήματα φορέων κοινωνικής οικονομίας μαζί με χώρους έκθεσης και φιλοξενίας δράσεων πολιτισμού είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες της Δημοτικής Αγοράς, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου συμμετοχικού μοντέλου που προσώρας φαίνεται να στέφεται με επιτυχία: στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ο δήμος ζήτησε προτάσεις από τους κατοίκους για την επαναλειτουργία της Αγοράς, με δύο βασικές προϋποθέσεις:

α) να είναι οικονομικά βιώσιμες,
β) να είναι κοινωνικά επωφελείς.

Κατατέθηκαν περίπου 400 προτάσεις. Αξιολογήθηκαν από μια άμισθη επιτροπή (μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο συγγραφέας Π. Μάρκαρης και ο πρώην υπουργός Στ. Μπένος).

Καμία επιβάρυνση

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε ένα εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων, με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι δεν προέκυψε καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

Το έργο «συνδυάζει τρεις βασικές επιδιώξεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, «να διασώσουμε εμβληματικά, εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης και να τα επιστρέψουμε στους πολίτες. Να αξιοποιούμε σωστά ευρωπαϊκούς πόρους, ξαναζωντανεύοντας ολόκληρες γειτονιές. Να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε καινοτόμες παρεμβάσεις, μέσα από συμμετοχικές πρακτικές από κοινού με τους πολίτες και τους δημιουργικούς φορείς της πόλης».

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά από το 1935, όταν ανεγέρθηκε από τον τότε δήμαρχο Κ. Κοτζιά. Μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή της εικόνα, απειλήθηκε ακόμη και με κατεδάφιση.

Επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, υπήρξε σχέδιο να μετατραπεί σε υπόγειο πάρκινγκ. Αποτράπηκε με τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Το 2005, το εμβληματικό κτίριο χαρακτηρίστηκε νεότερο μνημείο.

Η κατάληψη, που ξεκίνησε το 2007, εκκενώθηκε από τα ΜΑΤ λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2012.

Σήμερα, μοναδικό στοιχείο ιστορικής μνήμης αποτελούν δύο σφυροδρέπανα του ΚΚΕ πάνω από τις δύο πλευρικές εισόδους. Είναι δύο από τα χιλιάδες που φτιάχτηκαν στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 1944, για τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ.

Ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου. Η αποκατάστασή τους έγινε με εθελοντική προσφορά του συντηρητή Δημήτρη Μαργαριτώφ και τους συνεργάτες του, Γιάννη Κληρονόμο και Αθηνά Κρητικού.

Τα οκτώ νέα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

1. Wise Greece: Γωνιά με τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος των πωλήσεων μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

2. Flower Power: Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσω της καλλιέργειας και της εμπορίας εποχικών λουλουδιών, παρέχει εργασιακές ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.

3. Επανεκκίνηση: Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

4. Biohive: Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό με λαχανικά παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας.

5. Αρχιπέλαγος: Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

6. Η γωνιά του chef: Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και γεύσεων.

7. Creators of cosmos: Σχεδιασμός και οργάνωση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας.

8. Μαργαρίτα: Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
«Εχετε δίκιο!» Είναι η φράση που επανειλημμένα ακούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι κάτοικοι στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα, στο Παγκράτι, και πλέον έχει καταντήσει ψυχοφθόρα. Εδώ και περίπου τρία...
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με το κτήμα Καμπά
Με επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της «Κάντζα Εμπορική Α.Ε.» και νόμιμος εκπρόσωπος της «REDS Α.Ε.» κ. Ι. Μωραΐτης, μας επισημαίνει «ασάφειες» και «ανακρίβειες», όπως θεωρεί, που περιείχε...
Επιστολή για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με το κτήμα Καμπά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε λαμπάκι και χορηγός!
Ο εορταστικός φωτισμός της πρωτεύουσας φέτος θα είναι μια προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ● Συνολικά 19 εταιρείες αναλαμβάνουν να στολίσουν με φώτα 16 κεντρικά σημεία της Αθήνας ● 43 δρόμοι και πλατείες θα...
Κάθε λαμπάκι και χορηγός!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση δημοτικών τελών για επιχειρήσεις στην Αθήνα
Νέες μειώσεις δημοτικών τελών για επιχειρήσεις και καταστήματα, που κυμαίνονται από 1% ώς 28% ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους, αποφάσισε για το 2019 ο Δήμος Αθηναίων.
Μείωση δημοτικών τελών για επιχειρήσεις στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάμε πλατεία Θεάτρου
​Η πλατεία Θεάτρου ξαναζωντανεύει! Επτά πρωτότυπες επιχειρηματικά προσπάθειες έχουν βρει στέγη σε μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένα κτίρια, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής για τα πρώτα τους βήματα, με τον Δήμο...
Πάμε πλατεία Θεάτρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Δήμο Αθηναίων το πάρκινγκ στην Κλαυθμώνος
Επειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονταν το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Κλαυθμώνος υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν το υπόγειο πάρκινγκ στον δήμο, ο οποίος μάλιστα διεκδικεί πολλά...
Στον Δήμο Αθηναίων το πάρκινγκ στην Κλαυθμώνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας