• Αθήνα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.8°C / 23.5°C
  5 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.9°C
  4 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.7°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Θύελλα
  20°C 15.1°C / 19.7°C
  5 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  19°C 18.0°C / 22.7°C
  4 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  4 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 19.7°C
  4 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα

 • A-
 • A+

Ως τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στο σύστημα νομιμοποίησης και να επωφεληθούν από την έκπτωση 20% στο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Σταθάκης δέχεται εισηγήσεις, κυρίως από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, να δώσει παράταση στο ευνοϊκό καθεστώς πληρωμής, αλλά προς το παρόν δεν έχει συμφωνήσει, πιθανότατα γιατί ακολουθεί ένα εξάμηνο, ώς τις 8 Απριλίου 2019, μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση και να έχουν έκπτωση 10%.

Τα δύο επόμενα εξάμηνα, ώς τον Απρίλιο του 2020, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις, αλλά με προσαύξηση του προστίμου κατά 10% έως και 20%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής.

Να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί ένα αυθαίρετο στις ελκυστικές εκπτώσεις αρκεί ο ιδιοκτήτης του να πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ, που είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με αυτό που ίσχυε με τους προηγούμενους νόμους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο φαίνεται πως είναι πιο εύκολο, αφού σε σύνολο 244.735 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για πάνω από 44 χιλιάδες και από αυτές έχουν κλείσει σχεδόν 15 χιλιάδες.

Από τα στοιχεία που έδωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο προκύπτει ότι τα αυθαίρετα είναι χρυσοφόρα «φλέβα». Από το 2011 ώς το τέλος Σεπτεμβρίου ’18, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έχουν δηλωθεί 1,073 εκατ. αυθαίρετα, πέρα από τις 800.000 παρανομιών σε ημιυπαίθριους και άλλους χώρους που έχουν κατασκευαστεί μέσα στο νόμιμο περίγραμμα μιας οικοδομής.

Εχουν επίσης μπει στα δημόσια ταμεία από παράβολα και πρόστιμα πάνω από 2,16 δισ. ευρώ! Το ποσό πλησιάζει τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Εχει όμως ενδιαφέρον και η «ακτινογραφία» των αυθαιρέτων, αφού από τα στοιχεία του ΤΕΕ αποκαλύπτεται ότι οι περισσότερες πολεοδομικές παρανομίες αφορούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν με νόμιμη άδεια και σε εντός σχεδίου περιοχές!

Συγκεκριμένα:

 Μόνον το 25% των δηλωθέντων αυθαιρέτων έχει κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων, το 75%, αφορά υπερβάσεις που έχουν γίνει στους όρους δόμησης. Η πρώτη κατηγορία επιβαρύνεται με μεγαλύτερα πρόστιμα και γι’ αυτό έχει καταβάλει το 28% των προστίμων και η δεύτερη το 72%.

 Τρεις στις 10 δηλώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά έχουν πληρώσει το 50% των προστίμων. Το 70% των δηλωθέντων αυθαιρέτων είναι σε εντός σχεδίου περιοχές.

Η εικόνα πάντως μπορεί να είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα κατά κανόνα ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα που δυσκολότερα μπορούν να επωμιστούν το κόστος της νομιμοποίησης, παρά τις εκπτώσεις και τις πολλές δόσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι όσοι έχτισαν κάνοντας υπέρβαση των όρων που ισχύουν σε μια περιοχή έχουν αυξήσει την περιουσία τους, σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και νομοταγών πολιτών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμφαση στα νέα «εργαλεία» που θεσμοθέτησε για να κλείσουν τα «παραθυράκια» που ευνοούν την παρανομία και να διευκολύνουν τη νόμιμη δόμηση:

 Από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης, που εξασφαλίζει διαφάνεια και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των σταδίων.

 Από τις 15 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η αναγραφή των συντεταγμένων σε κάθε ακίνητο για το οποίο συντάσσεται συμβόλαιο. Οι βεβαιώσεις των τοπογραφικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ έχει θεσπιστεί από το 2013 και έως τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 500 χιλιάδες εγκρίσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.).

Οι αυθαιρεσίες προκαλούν τραγωδίες

Η επιχείρηση νομιμοποίησης μπορεί να ξεκίνησε πριν από μια επταετία, αλλά αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο η Αττική θρήνησε δεκάδες θύματα από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Δύο εθνικές τραγωδίες με κοινό παρονομαστή τα μπαζωμένα ρέματα, τις καταπατήσεις δασών και αιγιαλών που αποτελούν δημόσια περιουσία.

Τα αυθαίρετα που εκ των υστέρων εντοπίστηκαν στη Μάνδρα και στο Μάτι έδειξαν ότι οι παρανομίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. Κοστίζουν όμως και ανθρώπινες ζωές...

Η απλή λογική λέει ότι υπάρχει αντίφαση, αλλά δεν δίνει απάντηση στο υπαρκτό και διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι όλοι οι νόμοι τακτοποίησης που ψηφίστηκαν μετά το 2011 εξαιρούν ρητώς όσα βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Επιχειρούν, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουν, την καταγραφή όλων των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν ήδη γίνει και είναι θετικό ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση στο πρόστιμο
Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης νομιμοποίησης αυθαιρέτων με έκπτωση 10% στο οφειλόμενο πρόστιμο, που ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες.
Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση στο πρόστιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυθαίρετα: νέα παράταση με έκπτωση 10%
Ως τις 10 Μαΐου παρατείνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου με έκπτωση 10% στο οφειλόμενο πρόστιμο, ανακοίνωσε χθες, ημέρα λήξης της προθεσμίας το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση θα κυρωθεί και με...
Αυθαίρετα: νέα παράταση με έκπτωση 10%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
Σώσε την κατεδάφιση του αυθαιρέτου με μια νέα... αυθαιρεσία! Είναι η νέα «πατέντα» που επινόησαν κάποιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν χτίσει στην κυριολεξία πάνω στο κύμα στην παραλιακή ζώνη του...
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκρεμίστε μόνοι σας, γλιτώστε το πρόστιμο
Διεύρυνση των ρυθμίσεων για αυθαίρετα που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε δάση ή άλλες προστατευόμενες περιοχές περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής...
Γκρεμίστε μόνοι σας, γλιτώστε το πρόστιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισεισμική θωράκιση αυθαιρέτων με το... 50% του προστίμου
Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του 50% του οφειλόμενου προστίμου νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης των κτισμάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία κατασκευάστηκαν παράνομα και κατά...
Αντισεισμική θωράκιση αυθαιρέτων με το... 50% του προστίμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ευνοϊκότερους όρους
Αύξηση, από 80 σε 100, των δόσεων για την καταβολή των προστίμων αυθαιρέτων, διεύρυνση των εκπτώσεων για ανέργους και δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και γενναίες επιδοτήσεις για τη στατική...
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ευνοϊκότερους όρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας