Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βοήθεια... στη μονιμοποίηση

Εργαζόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκαν χθες στην Αθήνα διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βοήθεια... στη μονιμοποίηση

  • A-
  • A+

Τρία βήματα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη μετατροπή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο κρατικό θεσμό και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Τα συναρμόδια υπουργεία κάλεσαν χθες σε κοινό βηματισμό τούς εκπροσώπους των περίπου 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι όμως παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η προοπτική να αποκτήσουν οι ίδιοι σταθερές σχέσεις εργασίας προϋποθέτει την επιτυχία τους σε επικείμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, όπου και θα προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση στην προϋπηρεσία.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου για το σύνολο των συναδέλφων τους, προβλέποντας ότι ένας διαγωνισμός θα αφήσει πολλούς από αυτούς εκτός εργασίας.

Τα τρία βήματα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στη χθεσινή συνάντηση με το συντονιστικό των εργαζομένων, οι υπουργοί Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρουσίασαν στους εργαζόμενους τον σχεδιασμό τους, τονίζοντας ότι, με σκοπό το «Βοήθεια στο Σπίτι» να γίνει μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος προβλέφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό οι απαραίτητες πιστώσεις για τις προσλήψεις και τη μισθοδοσία 3.000 μόνιμων εργαζομένων.

Ακολούθως:

● Με νομοθετική ρύθμιση εντός Οκτωβρίου το πρόγραμμα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου θεσμού, χρηματοδοτούμενο σταθερά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

● Θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει κριτήρια πρόσληψης και τρόπο μοριοδότησης για τους υποψηφίους.

● Θα εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις 3.000 εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις. Στόχος είναι η προκήρυξη να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του 2019. Οι προσλήψεις θα είναι συμβατές με τον κανόνα «1 προς 1» στο Δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση).

Προτεραιότητα

«Θα δοθεί βεβαίως ιδιαίτερη βαρύτητα στους εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία στο πρόγραμμα. Πρέπει να συνεχίσουν οι άνθρωποι που το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, που το έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια και το έφτασαν να έχει αυτήν την πολύ μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία», τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι όλες οι επικείμενες ενέργειες θα γίνουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

Ομως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν απογοητευμένοι μετά τη συνάντηση. Με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ «φοβόμαστε ότι αν όχι η πλειονότητα, οι μισοί των συναδέλφων μας θα μείνουν εκτός εργασίας. Κυρίως βοηθητικό προσωπικό, όπως οι οικογενειακοί βοηθοί, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκτιμά η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος των εργαζομένων στον νομό Αττικής.

Συνταγματικά εμπόδια

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι στην επικείμενη προκήρυξη, τα λεγόμενα κοινωνικά μόρια (μακροχρόνιας ανεργίας, πολυτεκνίας κ.λπ.) ειδικά στους κλάδους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα δώσουν προβάδισμα σε άλλους υποψηφίους, έναντι των ήδη εργαζομένων, για τους οποίους το υπουργείο έχει δεσμευτεί για έξτρα μοριοδότηση στην προϋπηρεσία.

Μέσω αυτής, αντιτείνουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι εφικτή η πρόσληψη της πλειονότητας των σημερινών εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται έως και 15 χρόνια με καθεστώς ανανεούμενων συμβάσεων.

«Πάγια θέση των εργαζομένων είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση», θυμίζει η κ. Κολιζέρα. Κάτι τέτοιο, απαντήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, συναντά συνταγματικά εμπόδια και άρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε με εκατοντάδες εργαζόμενους να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος. Τα επόμενα βήματά τους θα καθοριστούν σε νέες συνελεύσεις.

Πάντως, πριν ολοκληρωθεί η χθεσινή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ακόμη και για «κλείσιμο των δήμων μέχρι τις εκλογές».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
​Διχασμένο το ΑΣΕΠ μετά το μπάχαλο με τους πίνακες επιτυχόντων της προκήρυξης για 404 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δικαστικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός, που πάγωσε με διαταγή του Διοικητικού Εφετείου...
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυθαιρεσίες και αυταρχισμοί βασιλεύουν στο ΕΚΔΔΑ
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ένας επιστημονικός φορέας με θεσμικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου τομέα, τείνει να μετατραπεί σε έναν... μονοπρόσωπο οργανισμό.
Αυθαιρεσίες και αυταρχισμοί βασιλεύουν στο ΕΚΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
«Πράσινο» φως για την τοποθέτηση των εργαζομένων στον βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) σε οργανικές θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού,...
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
Εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών αποσαφηνίζει ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν θα επηρεάσουν τις διαδικασίες που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης από το ΑΣΕΠ.
Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ χωρίς αναβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους
Γαλάζιο Δημόσιο: Το κόλπο της κυβέρνησης για να επαναφέρει δικούς της σε θέσεις ευθύνης ● «Στροφή» στην εμπειρία και -μέσω αυτής- επαναφορά προϊσταμένων αρεστών στην κυβέρνηση κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας
Επανεκκίνηση της διαδικασίας σχετικά με την κινητικότητα ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει περίπου 300 δημόσιοι οργανισμοί όλων των ειδών.
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας