• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.2°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.5°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  41%

Το έργο ανάπλασης προβλέπει τη μονοδρόμηση της κύριας οδού, που γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή καθιστικών, τη σκίαση και δενδροφύτευση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ποδηλατόδρομο και δύο χώρους στάθμευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μικρολίμανο αλλάζει

 • A-
 • A+

Μετά από καθυστερήσεις και αναβολές πολλών ετών, το πρώτο βήμα για την πολυσυζητημένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο) είναι γεγονός, καθώς εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της περιοχής, προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ, με πόρους της Περιφέρειας.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση (ομόφωνα) από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά της μελέτης ανάπλασης που περιλαμβάνει την Ακτή Κουμουνδούρου, τις οδούς Ν. Βότση και Επιδαύρου και τον ελεύθερο χώρο στα «Προσφυγικά», συνολικής έκτασης 15.600 τ.μ. «Η ανάπλαση αυτή έρχεται να λύσει μια παθογένεια δεκαετιών και να αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Πειραιά» είχε πει τότε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.

Αισιοδοξία για την εξέλιξη του έργου στο ιστορικό λιμανάκι του Πειραιά επικρατεί και στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, καθώς η μελέτη συμμορφώνεται και υλοποιεί την (τελεσίδικη) απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κατεδαφίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ένας δημόσιος-κοινόχρηστος χώρος, περίπατου και αναψυχής.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, με το έργο αυτό επιλύονται τα γνωστά χρόνια προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής (παράνομο παρκάρισμα, ηχορύπανση, αντιαισθητικές κατασκευές, κλεισμένη πρόσβαση προς το θαλάσσιο μέτωπο) και η πόλη ανακτά τη σχέση και την ανεμπόδιστη επικοινωνία με τη θάλασσα.

Προβλέπεται η μονοδρόμηση της κύριας οδού, που γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η κατασκευή καθιστικών, η σκίαση και η δενδροφύτευση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ποδηλατόδρομος και δύο χώροι στάθμευσης. Στο άνω τμήμα διαμορφώνεται χώρος για οργανωμένη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα.

Η Περιφέρεια Αττικής

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης, εισηγούμενος το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οπως τόνισε, θα αποκατασταθεί η σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο, αποδίδοντας στην πόλη έναν δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο, λειτουργικό και αισθητικά ελκυστικό για τους κατοίκους και επισκέπτες και επισήμανε ότι πρόκειται για ακόμη μια παρέμβαση ανάπλασης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και υλοποιείται από τον Δήμο Πειραιά, σύμφωνα με τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του, που θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο την ημέρα ψήφισης της μελέτης είχε εξηγήσει ότι όταν ανέλαβαν ως δημοτική αρχή υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι τέλος του 2014, ωστόσο δεν υπήρχε καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.

Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν να διεκδικούν παρατάσεις για το θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζομένους τους και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη.

«Οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που φτάσαμε να μιλάμε ουσιαστικά μετά από 4 χρόνια για τη δημοπράτηση. Θυμίζω βεβαίως ότι έκανε να συνεδριάσει 13 μήνες η Επιτροπή Αιγιαλού και άλλους 12 και πλέον μήνες να βγει το ΦΕΚ» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ για υφιστάμενα και νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά συγκροτούν οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία για την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή
Οι πολίτες του Πειραιά ζητούν την επανεξέταση ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του έργου της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή, καθώς τα δεδομένα από το...
Ανησυχία για την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο αποχετευτικό σύστημα στο Μικρολίμανο
Ο Δήμος Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, κατασκευάζει νέο αποχετευτικό δίκτυο, καθώς το υφιστάμενο ήταν απαρχαιωμένο και με πολλά προβλήματα, στο πλαίσιο της επικείμενης ανάπλασης του...
Νέο αποχετευτικό σύστημα στο Μικρολίμανο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή
Με βασικό θέμα τη διεκδίκηση και ανάπλαση των 660 στρεμμάτων της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και τη μετατροπή της σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ δημοτικό...
Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Στην καταγγελία ότι ο ΟΛΠ-Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί με τα σωματεία, σε όλο το υπαλληλικό προσωπικό, προχώρησαν την Τρίτη οι διοικήσεις των τριών σωματείων των...
Καταγγελία σωματείων ΟΛΠ: Η Cosco δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας