• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 18.5°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 19.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  62%

Την άμεση υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος ζητά με ανακοίνωσή της και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπαίνει τάξη στο Εθνικό Πάρκο του ποταμού Αξιού

 • A-
 • A+

Το προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει τις δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο του ποταμού Αξιού θα υπογραφεί σύντομα και τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαδικασία ρύθμισης ενός θέματος που λίμναζε για δεκαέξι χρόνια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα πολιτικοί παράγοντες της περιοχής αλλά και της περιφέρειας είχαν αποδυθεί σε πάσης φύσεως κινδυνολογία σχετικά με περιορισμούς που θα έμπαιναν και δήθεν θα δυσχέραιναν τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας.

«Οσα θέματα έθεσαν οι άνθρωποι της περιοχής έχουν γίνει δεκτά, βλέπουμε ακόμη και ατομικές περιπτώσεις κτηνοτρόφων για τις οποίες θα βρεθεί λύση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι είχαν κινδυνολογήσει, κάνοντας λόγο για καταστροφή των αγροτών και των ντόπιων παραγωγών».

Αυτό που θα ξεκαθαρίσει μια και καλή με το προεδρικό διάταγμα είναι ότι στο Εθνικό Πάρκο θα επιτρέπεται η καθετοποιημένη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πλέον να μετατραπεί σε χώρο βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Φάμελλος μάλιστα τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αναβληθεί η υπογραφή του διατάγματος».

Είχε προηγηθεί στην αρχή του μήνα ημερίδα στη Σίνδο με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, ιδιωτών της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Αξιού, του υπουργού και της γ.γ. του υπουργείου, Χριστίνας Μπαριτάκη, και του Θεμιστοκλή Κουιμτζή, πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, προκειμένου να λυθούν όλες οι παρερμηνείες σχετικά με τους στόχους αλλά και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός του Εθνικού Πάρκου καθώς υπήρχαν φόβοι των ορυζοκαλλιεργητών, των μυδοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων ότι δεν θα μπορούν να έχουν μικρές μονάδες διαχείρισης των προϊόντων τους.

Διευκρινίσεις

«Το παρόν Π.Δ. επιτρέπει μια σειρά δραστηριοτήτων που απαγορεύονταν από την προηγούμενη ΚΥΑ, όπως η καθετοποίηση της παραγωγής -για παράδειγμα, με τη δημιουργία τυροκομείων ή μονάδων τυποποίησης ρυζιού-, η κατασκευή σιλό, αποθηκών, ακόμη και μεγαλύτερων των 80 τ.μ.», διευκρίνισε η κ. Μπαριτάκη, η οποία, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για «ένταξη της περιφερειακής ζώνης στο Εθνικό Πάρκο», τόνισε ότι δεν έχει σημασία το τυπικό της ονομασίας της ζώνης αυτής, αλλά οι χρήσεις γης που θα επιτρέπονται, για τις οποίες μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χρηστών και του υπουργείου.

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις σε θέματα που αφορούν τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και ανέφερε για παράδειγμα ότι είναι αδύνατον οποιοσδήποτε υπουργός να βάλει την υπογραφή του στην ύπαρξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων –και ειδικότερα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων– εντός της πλημμυρικής κοίτης του ποταμού, οι οποίες απαγορεύονται όχι από το παρόν Π.Δ., αλλά πολύ παλιότερα, με νομοθετική ρύθμιση του 1958, οπότε θα αναζητηθεί λύση για τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των παρευρισκομένων ως προς το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή με τη δημιουργία βιοτεχνιών, βιομηχανιών, που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον και το παραγόμενο προϊόν.

Την άμεση υπογραφή του προεδρικού διατάγματος ζητά με ανακοίνωσή της και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η οποία τονίζει πως συμφωνεί «με το αίτημα ακόμη εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη θέσπιση του προεδρικού διατάγματος, αλλά και να συμπεριληφθεί και το τμήμα που κακώς, χωρίς τεκμηρίωση, αποκλείστηκε παλαιότερα από τα όρια του Εθνικού Πάρκου στον Κορινό Πιερίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχέδια για τον Ασωπό
Την ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη περιοχή του Ασωπού επέλεξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να γιορτάσει πριν από λίγο καιρό την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με εκδήλωση και υψηλούς καλεσμένους στο Σχηματάρι. Η...
Τα σχέδια για τον Ασωπό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγχειρίδιο επιχειρηματικής καταστροφής
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε βιομηχανία εκκολαπτηρίων και πτηνοτροφείων με κύκλο εργασιών 4.000.000 ευρώ και 40 εργαζόμενους για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού ύψους 21.000 ευρώ.
Εγχειρίδιο επιχειρηματικής καταστροφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδεια λατομείου σε επιχειρηματίες με «πολιτικές πλάτες»
Το αίτημα για λατομείο ξαναγεννήθηκε μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, που δίνει το δικαίωμα ίδρυσης λατομικής ζώνης ακόμη και μέσα σε περιοχές NATURA.
Αδεια λατομείου σε επιχειρηματίες με «πολιτικές πλάτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριήμερο εκδηλώσεων ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου
Κατασκήνωση στον Αχελώο από τις 13 έως τις 15 Αυγούστου στη Μεσοχώρα Τρικάλων ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου με πορεία την τελευταία μέρα του τριημέρου.
Τριήμερο εκδηλώσεων ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου
Mέχρι πού μπορεί να φτάσει η ιδιωτική πρωτοβουλία; Μέχρι τα βουνά, είναι η απάντηση στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο δασόκτημα του οποίου σύλλογος μηχανοκίνησης έστρωσε τους δρόμους με...
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στα Τρίκαλα
Περιβαλλοντική καταστροφή με την κοπή εκατοντάδων δέντρων στις όχθες των ποταμών Αγιαμονιώτη και Ληθαίου καταγγέλλει ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή».
Καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στα Τρίκαλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας