Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη

  • A-
  • A+

Tο... τρις εξαμαρτείν δεν συνάδει με τη χρηστή διοίκηση. Πολλώ δε μάλλον εάν η ασυδοσία ενός δημάρχου είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά απαράδεκτη, αλλά εγείρει και ζήτημα δημόσιας υγείας. Γ

ια τρίτη φορά οι δημότες του Αμαρουσίου θα κληθούν να πληρώσουν την παράνομη χωματερή της δημοτικής αρχής Πατούλη, στη συμβολή των οδών Μεσογείων 116 & Ωκεανιδών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής επέβαλαν νέες κυρώσεις στον δήμο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και, ειδικότερα, πρόστιμο με το -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό των 15.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη μη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη χωματερή, στην οποία τον περασμένο Ιούνιο οι ελεγκτές της περιφέρειες εντόπισαν ένα πλήθος αποβλήτων από ορυκτέλαια, κουφάρια αυτοκινήτων και οικιακά απορρίμματα έως και μπάζα και κλαδέματα -όσα τουλάχιστον είχε αφήσει η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει ένα απόγευμα του Ιουνίου, φέρνοντας την υπόθεση στο προσκήνιο.

Η δημοτική Αρχή έχει δηλώσει επισήμως ότι χρησιμοποιεί τον χώρο για προσωρινή εναπόθεση και μόνο κλαδεμάτων και μπάζων. Ωστόσο, στην αυτοψία τους οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει κάθε λογής σκουπίδι, καθώς και υγρά απόβλητα που έρρεαν στο έδαφος.

Ολα αυτά σε έναν χώρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και για τον οποίο ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, έχει δεχθεί πρόστιμα άλλες δύο φορές.

Οι κυρώσεις που είχε δεχθεί από την Περιφέρεια Αττικής αρχικά τον Σεπτέμβριο 2013 (διοίκηση Γ. Σγουρού) και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2016 (διοίκηση Ρένας Δούρου) έφταναν συνολικά το ύψος των 22.000 ευρώ.

Είναι η τρίτη φορά που οι κυρώσεις κοινοποιούνται στον εισαγγελέα. Τη στιγμή που ο κ. Πατούλης είναι επανειλημμένα υπότροπος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν κινητοποιούνται οι εισαγγελικές Αρχές. Ας σημειωθεί ότι, μετά τις αυτοψίες των αρμόδιων ελεγκτών, τον Ιούνιο, η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα είχε παρατηρήσει ότι η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις αυτοψίες τους τον Ιούνιο, οι ελεγκτές της περιφέρειας είχαν προειδοποιήσει ότι από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, «δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα».

Δεν φαίνεται, όμως, αυτό να ανησυχεί ιδιαίτερα τη δημοτική Αρχή, η οποία, παρότι κλήθηκε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας να υποβάλει απόψεις επί του θέματος, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη διαδικασία και δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο, αν και είχε ζητήσει πενθήμερη παράταση προθεσμίας.

Απάντηση του δήμου Αμαρουσίου

Λάβαμε απ' τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αμαρουσίου την παρακάτω επιστολή, την οποία παραθέτουμε αυτούσια

 


Απάντηση συντάκτη 

Η απάντηση του αντιδημάρχου στην εφημερίδα μας (που κατά τα άλλα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας) φαίνεται ότι ακολουθεί την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής Γ. Πατούλη ότι για κάθε τι αρνητικό στην πόλη «φταίνε οι άλλοι εκτός από εμάς». Εν προκειμένω, για την «απόλυτη ευθύνη» που αποδίδεται στην Περιφέρεια Αττικής, αρκεί να σημειώσουμε ότι:
-πρώτον, είναι η τρίτη φορά που δέχεται ο δήμος Αμαρουσίου πρόστιμο για την συγκεκριμένη χωματερή και μάλιστα από δύο διαδοχικές διοικήσεις (η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2013 επί διοίκησης Γ. Σγουρού, η δεύτερη τον Μάρτιο του 2016 επί διοίκησης Ρένας Δούρου)

-δεύτερον, ότι μετά τις αυτοψίες των ελεγκτών της Περιφέρειας, η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα είχε παρατηρήσει ότι η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους».

Άρα, με βάση τα παραπάνω, το φαινόμενο της παράνομης χρήσης του συγκεκριμένου χώρου είναι χρόνιο.

Επίσης, τα όσα περιγράφονται στην επιστολή, θα μπορούσε ο κύριος αντιδήμαρχος να τα καταθέσει και στην Περιφέρεια. Αντ' αυτού, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της επιβολής του προστίμου, επέλεξε να μην υποβάλλει απόψεις, αν και νωρίτερα είχε ζητήσει πενθήμερη παράταση προθεσμίας.

Τέλος, ο κύριος αντιδήμαρχος γνωρίζει καλύτερα από εμάς ότι το σημαίνον στέλεχος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ – φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής), Αριστείδης Βρούστης, σε υπόμνημά στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, έχει κατηγορήσει την δημοτική αρχή Πατούλη ότι «ουδέν έχει πράξει» από όσα προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει συντάξει ο ίδιος ο Δήμος Αμαρουσίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα σε μία ώρα 680 κεραυνοί και 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αττική
Δυνατές βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες με συνοδεία χαλαζοπτώσεων σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες σήμερα στην Αττική. Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν μετά το μεσημέρι από το δίκτυο μετεωρολογικών...
Μέσα σε μία ώρα 680 κεραυνοί και 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή συνάντηση ενάντια στο AirBnB και την τουριστική ανάπτυξη
H «Πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών» καλεί την Κυριακή σε συνάντηση για «να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του AirBnB και της τουριστικής ανάπτυξης» όπως λένε οι διοργανωτές.
Ανοιχτή συνάντηση ενάντια στο AirBnB και την τουριστική ανάπτυξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνητική η πρόταση του εισαγγελέα σε νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Ο εισαγγελέας Βόλου ζητά να απορριφθεί το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια, εν όψει της εξέτασης του αιτήματός του από το Συμβούλιο των Φυλακών Βόλου στις 21 Ιουνίου.
Αρνητική η πρόταση του εισαγγελέα σε νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΥΓΕΙΑ
Ευρωπαϊκή έγκριση της γονιδιακής θεραπείας για τη μεσογειακή αναιμία
Το «πράσινο» φως στη γονιδιακή θεραπεία για τη μείζονα β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) σε ασθενείς άνω των 12 ετών, άναψε πριν από λίγες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ευρωπαϊκή έγκριση της γονιδιακής θεραπείας για τη μεσογειακή αναιμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας