• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 8.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.9°C / 6.6°C
  0 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.7°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 8.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.7°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 8.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 5.5°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη

 • A-
 • A+

Tο... τρις εξαμαρτείν δεν συνάδει με τη χρηστή διοίκηση. Πολλώ δε μάλλον εάν η ασυδοσία ενός δημάρχου είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά απαράδεκτη, αλλά εγείρει και ζήτημα δημόσιας υγείας. Γ

ια τρίτη φορά οι δημότες του Αμαρουσίου θα κληθούν να πληρώσουν την παράνομη χωματερή της δημοτικής αρχής Πατούλη, στη συμβολή των οδών Μεσογείων 116 & Ωκεανιδών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής επέβαλαν νέες κυρώσεις στον δήμο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και, ειδικότερα, πρόστιμο με το -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό των 15.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη μη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη χωματερή, στην οποία τον περασμένο Ιούνιο οι ελεγκτές της περιφέρειες εντόπισαν ένα πλήθος αποβλήτων από ορυκτέλαια, κουφάρια αυτοκινήτων και οικιακά απορρίμματα έως και μπάζα και κλαδέματα -όσα τουλάχιστον είχε αφήσει η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει ένα απόγευμα του Ιουνίου, φέρνοντας την υπόθεση στο προσκήνιο.

Η δημοτική Αρχή έχει δηλώσει επισήμως ότι χρησιμοποιεί τον χώρο για προσωρινή εναπόθεση και μόνο κλαδεμάτων και μπάζων. Ωστόσο, στην αυτοψία τους οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει κάθε λογής σκουπίδι, καθώς και υγρά απόβλητα που έρρεαν στο έδαφος.

Ολα αυτά σε έναν χώρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και για τον οποίο ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, έχει δεχθεί πρόστιμα άλλες δύο φορές.

Οι κυρώσεις που είχε δεχθεί από την Περιφέρεια Αττικής αρχικά τον Σεπτέμβριο 2013 (διοίκηση Γ. Σγουρού) και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2016 (διοίκηση Ρένας Δούρου) έφταναν συνολικά το ύψος των 22.000 ευρώ.

Είναι η τρίτη φορά που οι κυρώσεις κοινοποιούνται στον εισαγγελέα. Τη στιγμή που ο κ. Πατούλης είναι επανειλημμένα υπότροπος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν κινητοποιούνται οι εισαγγελικές Αρχές. Ας σημειωθεί ότι, μετά τις αυτοψίες των αρμόδιων ελεγκτών, τον Ιούνιο, η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα είχε παρατηρήσει ότι η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις αυτοψίες τους τον Ιούνιο, οι ελεγκτές της περιφέρειας είχαν προειδοποιήσει ότι από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, «δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα».

Δεν φαίνεται, όμως, αυτό να ανησυχεί ιδιαίτερα τη δημοτική Αρχή, η οποία, παρότι κλήθηκε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας να υποβάλει απόψεις επί του θέματος, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη διαδικασία και δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο, αν και είχε ζητήσει πενθήμερη παράταση προθεσμίας.

Απάντηση του δήμου Αμαρουσίου

Λάβαμε απ' τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αμαρουσίου την παρακάτω επιστολή, την οποία παραθέτουμε αυτούσια

 


Απάντηση συντάκτη 

Η απάντηση του αντιδημάρχου στην εφημερίδα μας (που κατά τα άλλα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας) φαίνεται ότι ακολουθεί την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής Γ. Πατούλη ότι για κάθε τι αρνητικό στην πόλη «φταίνε οι άλλοι εκτός από εμάς». Εν προκειμένω, για την «απόλυτη ευθύνη» που αποδίδεται στην Περιφέρεια Αττικής, αρκεί να σημειώσουμε ότι:
-πρώτον, είναι η τρίτη φορά που δέχεται ο δήμος Αμαρουσίου πρόστιμο για την συγκεκριμένη χωματερή και μάλιστα από δύο διαδοχικές διοικήσεις (η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2013 επί διοίκησης Γ. Σγουρού, η δεύτερη τον Μάρτιο του 2016 επί διοίκησης Ρένας Δούρου)

-δεύτερον, ότι μετά τις αυτοψίες των ελεγκτών της Περιφέρειας, η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα είχε παρατηρήσει ότι η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους».

Άρα, με βάση τα παραπάνω, το φαινόμενο της παράνομης χρήσης του συγκεκριμένου χώρου είναι χρόνιο.

Επίσης, τα όσα περιγράφονται στην επιστολή, θα μπορούσε ο κύριος αντιδήμαρχος να τα καταθέσει και στην Περιφέρεια. Αντ' αυτού, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της επιβολής του προστίμου, επέλεξε να μην υποβάλλει απόψεις, αν και νωρίτερα είχε ζητήσει πενθήμερη παράταση προθεσμίας.

Τέλος, ο κύριος αντιδήμαρχος γνωρίζει καλύτερα από εμάς ότι το σημαίνον στέλεχος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ – φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής), Αριστείδης Βρούστης, σε υπόμνημά στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, έχει κατηγορήσει την δημοτική αρχή Πατούλη ότι «ουδέν έχει πράξει» από όσα προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει συντάξει ο ίδιος ο Δήμος Αμαρουσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
Σε μια έκταση 7 στρεμμάτων δασική και αναδασωτέα, κοντά σε κατοικίες, βλέπει κανείς πεταμένα στρώματα, κλαδέματα, μπάζα, παλιά οχήματα και βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων ● Στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται και η...
Λόφος-σκουπιδότοπος στο Γαλάτσι
Σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
Βαριά «καμπάνα» ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην εταιρεία «ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» διότι υπήρξε ασυνεπής ως προς την υποχρέωσή της να καταβάλλει δύο κατηγοριών εισφορές για συνολικά έντεκα...
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής (Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου) θέλει να στηρίξει η Περιφέρεια Αττικής. Με πρόσκληση ύψους 10...
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας