• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%

Το συγκρότημα του Balkan Center στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης

INTIME NEWS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποινική δίωξη για την αγορά ακινήτου από το ΑΠΘ

 • A-
 • A+

«Σκάνδαλο» 12 εκατομμυρίων ευρώ με την αγορά κτιρίου για να στεγάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΑΠΘ «αγγίζει» τρεις πρυτανικές αρχές; Ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού Δημοσίου και συνέργεια στα αδικήματα αυτά άσκησε ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, σε βαθμό κακουργήματος, βάζοντας στο επίκεντρο των ευθυνών τον πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, δύο πρώην αντιπρυτάνεις οικονομικών υποθέσεων και συνολικά περισσότερα από δέκα υπηρεσιακά στελέχη του Ιδρύματος, που καλούνται τώρα να καταθέσουν ως ύποπτοι στην ανακρίτρια διαφθοράς για την περίεργη αυτή υπόθεση.

Ωστόσο, η διαδικασία αγοράς του εν λόγω ακινήτου άρχισε επί πρυτανείας Αναστασίου Μάνθου, το 2012, και παρελήφθη επί των ημερών του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα.

H διερεύνηση από τις διωκτικές αρχές ξεκίνησε ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών άλλων ακινήτων που κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν οι όροι του διαγωνισμού.

Η προκήρυξη του ΑΠΘ αφορούσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά κτιρίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, αναζητούνταν κτίριο ή κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας κατ’ ελάχιστον 6.601 τ.μ., ενώ η δαπάνη του καθορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ (με την αξία του ΦΠΑ), με συγχρηματοδότηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, μία για τον διαγωνισμό και δεύτερη για την εκτίμηση του ακινήτου, αποτελούμενες στο σύνολό τους από πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, υπαλλήλους, ελεγκτές εφορίας (ΔΟΥ) και τράπεζας.

Μετά πολύμηνη διαδικασία και δύο άγονους διαγωνισμούς, την τρίτη φορά η επιτροπή διαγωνισμού προκρίνει ως καταλληλότερο το κτιριακό συγκρότημα με την ονομασία Balkan Center, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και ανήκει στην εταιρεία «Ν. Τακάς - Α. Χρηστάκη» (συμφερόντων του υιού του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας).

Σύμφωνα με τους μηνυτές, όμως, για το συγκεκριμένο ακίνητο η επιτροπή εκτιμητών διατύπωσε επιφυλάξεις για τις προδιαγραφές και τη γενικότερη κατάστασή του...

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας που ερεύνησε την υποθεση και το οποίο υποβλήθηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, οι εκτιμητές κατόπιν αυτοψίας είχαν επισημάνει παραβιάσεις των όρων προκήρυξης αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο επίμαχο ακίνητο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για οικονομικές υποχρεώσεις που θα επιβάρυναν στο μέλλον το ΑΠΘ.

Οι ίδιοι φέρεται ότι αποτίμησαν την εμπορική αξία του ακινήτου στα 3 εκατ. ευρώ, τιμή πολύ κατώτερη από τα 12 εκατ. ευρω που είχαν προϋπολογιστεί!

Η κατακύρωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στον εισαγγελέα, το ΑΠΘ, όπως προβλεπόταν από τον διαγωνισμό, ανέθεσε ακολούθως σε ορκωτό εκτιμητή να ξαναδεί την αγοραία αξία του ακινήτου.

Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας και όπως φαίνεται να προκύπτει από την έρευνα, η κατακύρωση της αγοράς του ακινήτου και η επικύρωση του διαγωνισμού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, επί ημερών Μυλόπουλου, δρομολογήθηκε με τη βεβαίωση του οικονομικού συμβούλου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ η αγοραία αξία του εκτιμήθηκε τελικά στα 11,9 εκατ. ευρώ.

Γεγονός είναι ότι το ΑΠΘ όχι μόνο προχώρησε στη διαδικασία αγοράς του, έχοντας περάσει την απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την επιτροπή ελέγχου του ΕΣΠΑ, αλλά και το παρέλαβε επί πρυτανείας του διαδόχου του κ. Μυλόπουλου, Περικλή Μήτκα, ο οποίος, όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.», το βρήκε απολύτως εντάξει.

Σύμφωνα με κύκλους του ΑΠΘ, δεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη κτίριο απολύτως κατάλληλο για να στεγάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος από πλευράς προδιαγραφών.

«Αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το χτίσουμε εκ θεμελίων. Ομως τα χρήματα του ΕΣΠΑ ήταν μόνο για αγορά – όχι για ανέγερση κτιρίου. Η επιτροπή ελέγχου των ευρωπαϊκών κονδυλίων μάς προέτρεψε τότε να αγοράσουμε αυτό που είναι πιο κοντά στις ανάγκες μας και στη συνέχεια να το διαμορφώσουμε με χρήματα από το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ», εξήγησαν.

Από την άλλη, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι με την πορεία που έχει πάρει η υπόθεση από ποινικής πλευράς «είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών και σε άλλα πρόσωπα» κατά τη διαδικασία της ανάκρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
6,2 εκατ. ευρώ για ένα... ερείπιο;
Στον εισαγγελέα προσέφυγε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, για τον διαγωνισμό του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύονται το επείγον πρόβλημα της έλλειψης χώρων, για να στεγαστούν...
6,2 εκατ. ευρώ για ένα... ερείπιο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ βλέπει το έγκλημα, αλλά όχι τον ένοχο
Την ώρα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο απαξιώνεται σταθερά και μεθοδικά από την κυβέρνηση, η «προσωρινή» πρυτανική αρχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα των διαθεσιμοτήτων,...
Το ΑΠΘ βλέπει το έγκλημα, αλλά όχι τον ένοχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
Την ώρα που φοιτητές του φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιοκτησίας μοναστηριών (!), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παραχωρεί ανεκτίμητης αξίας δωρεά στην παραλιακή για να γίνει ξενοδοχείο.
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
Εξωση από τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ σε όσους έχουν ξεπεράσει κατά δύο χρόνια τη διάρκεια των σπουδών τους! Ανω-κάτω η φοιτητική κοινότητα από το «ειδοποιητήριο» των πρυτανικών αρχών, που περιλαμβάνει και...
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράγουν υψηλή τεχνολογία και... δικαστικές διαμάχες;
Συνέντευξη τύπου εφ´όλης της ύλης, για τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε ο υπεύθυνος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, έχοντας αφορμή πάντως τα όσα...
Παράγουν υψηλή τεχνολογία και... δικαστικές διαμάχες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Mαζέψτε τα και φύγετε...
Στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το πολυδιαφημισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, για απλήρωτα ενοίκια και καταγγελλόμενες παρατυπίες. «Μας εξαπάτησαν οι ιδιοκτήτες ενοικιάζοντάς...
Mαζέψτε τα και φύγετε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας