Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μόνιμες προσλήψεις και επιπλέον πόροι για τους δήμους
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνιμες προσλήψεις και επιπλέον πόροι για τους δήμους

  • A-
  • A+

Τα δίκαια αυτοδιοικητικά αιτήματα... θα γίνουν πράξη! Σε ακόμη μία συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυριάρχησαν χαρακτηριστικά εποικοδομητικής συνεργασίας.

Μεγάλο μέρος της τρίωρης συζήτησης του Αλ. Χαρίτση με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και ένα πλήθος δημάρχων -η οποία, όπως με την ΕΝΠΕ, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα- απασχόλησαν οικονομικά και ζητήματα στελέχωσης των δήμων.

Ο υπουργός αφ’ ενός προανήγγειλε 118 προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, καλώντας τους δημάρχους άμεσα να ενημερώσουν για τις ανάγκες που έχουν προκειμένου το υπουργείο να προχωρήσει σε ανάλογες αποφάσεις, αφ’ ετέρου αποσαφήνισε τον στόχο ενίσχυσης επενδυτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων («Φιλόδημος» και «Φιλόδημος ΙΙ») προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες που δεν καλύπτονται από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους.

Αμεση ήταν δε η ανταπόκρισή του στο αίτημα των αιρετών για χρηματοδότηση μελετών νέων δομών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για το οποίο συμφωνήθηκε «να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες στην έκδοση νέας πρόσκλησης από τον “Φιλόδημο”», δήλωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για ένα «αίτημα δίκαιο», που «ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ενίσχυση των δομών, και θα το κάνουμε πράξη».

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μετά τις επαφές του υπουργού με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ότι ο κ. Χαρίτσης θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της -μεγάλης, κατά κοινή ομολογία- υποστελέχωσης των ΟΤΑ, στον βαθμό του εφικτού.

Χαρακτηριστική είναι η κατάληξη των χθεσινών δηλώσεων του κ. Χαρίτση: «Αν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, εκεί που υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλη ανάγκη».

Σκληρή η απάντηση του υπουργού στις αναφορές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκη, για επαναφορά του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», παρότι -στο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές- από το 2019 θα ισχύει ο κανόνας «1 προς 1».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, απόψεις όπως αυτές του κ. Χατζηδάκη εκφράζονται από όσους «είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα του τι υφίσταται αυτή τη στιγμή στη δημόσια διοίκηση είτε έχουν άλλη σκοπιμότητα στο μυαλό τους, δηλαδή την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους, της διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες».

«Η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια και η πολιτική μας είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία σε όλη τη δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε.

Κοινή ομάδα εργασίας

Ετερο σημείο συμφωνίας υπουργείου-ΚΕΔΕ, η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα επιχειρήσει με συστηματικό τρόπο να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά θέματα της Αυτοδιοίκησης.

«Η Αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος βαθμός, ο οποίος έχει την πιο άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι απαραίτητη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος με τις δηλώσεις του έδειξε αναμφισβήτητες προθέσεις συνεργασίας με τους αιρετούς: «Μπορούμε μέχρι τον Μάιο του 2019 να κάνουμε πολλά για την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει εφόσον έχουμε μια καλή και παραγωγική συνεργασία», είπε, έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι «η συνεργασία που θέλουμε να έχουμε σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό και οικονομικό, δεν αφορά μόνο τη σχέση του υπουργείου Εσωτερικών με τον φορέα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, αλλά αποτελεί και στοίχημα για τη συνολική πορεία της χώρας από δω και εμπρός».

Ως προς το θέμα του «ξεσκαρταρίσματος» των αρμοδιοτήτων, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις αρμόδιες ειδικές επιτροπές που προβλέπονται από τον «Κλεισθένη 1», διευκρινίζοντας ότι θα έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα ώς το τέλος του χρόνου.

Τέλος, από πλευράς αιρετών -ανάμεσα σε άλλα- τέθηκε και θέμα τροποποίησης του «Κλεισθένη 1» σε βασικά σημεία (π.χ. απλή αναλογική, τοπικές κοινότητες). Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός πυρήνας του «Κλεισθένη», δήλωσε όμως πρόθυμος να συζητήσει μια σειρά ζητημάτων που απαιτούν επιπλέον ρυθμίσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά
Νέες -και μεγαλύτερες- αποστάσεις από τη Ν.Δ. παίρνουν αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα στη συντηρητική παράταξη. Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για «προεκλογικά ρουσφέτια» με...
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ χαιρετίζουν την παράταση για τα ταμειακά διαθέσιμα
Την ικανοποίησή τους για την παράταση της έναρξης εφαρμογής της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων εξέφρασαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας....
ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ χαιρετίζουν την παράταση για τα ταμειακά διαθέσιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων»...
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας