Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για το Μάτι

EUROKINISSI// ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για το Μάτι

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Επιστήμονες από τον Δημόκριτο και το ΕΛΚΕΘΕ επισκέφθηκαν τους πληγέντες στο Μάτι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά ούτε παρατηρήθηκε μόλυνση στη θάλασσα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση των των πυρόπληκτων για την πορεία των υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, τα επιδόματα και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των μέτρων αρωγής.

Μεταξύ άλλων οι πληγέντες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 ζήτησαν από τους εκπροσώπους της ΑΑΔΕ να μην πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην εφορία για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής και ο κ . Σπίρτζης δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση να γίνονται οι δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που έθεσαν οι κάτοικοι είναι:

  • Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους δημόσιους χώρους.
  • Η μη καταβολή του πρώτου έκτακτου επιδόματος των 586 ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και επιστήμονες από τον Δημόκριτο και το ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά ούτε παρατηρήθηκε μόλυνση στη θάλασσα.Όπως είπε ο κ Σπίρτζης η συνάντηση στο Μάτι έγινε - και θα ακολουθήσει κι άλλη στο Νέο Βουτζά - για να μην ακούγονται διάφορες φήμες στους πληγέντες

Αέριοι Ρύποι – Αιωρούμενα Σωματίδια – Χημική Σύσταση

Από τις 10 Αυγούστου (2018) ο «Δημόκριτος» εγκατέστησε στο Μάτι Αττικής, σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή, εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων.

Την περίοδο 11 – 23 Αυγούστου τα αποτελέσματα των μέσων τιμών των επίπεδων των 24ωρων συγκεντρώσεων καταγράφονται ως εξής:

  • Μικροσωματίδια ΑΣ10 : Μάτι Αττικής: 27,4 ± 5,2  μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 14,4 ± 5,0 μg/m3
  • Αιθάλη: Μάτι Αττικής: 0,7 ± 0,3  μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 0,5 ± 0,2 μg/m3

Από τα αποτελέσματα συνάγεται ότι τα επίπεδα των 24ωρων συγκεντρώσεων Μικροσωματιδίων είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (50 μg/m3).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετράει τις πληγές της η Ελλάδα
Σε κλίμα πένθους βρίσκεται ολόκληρη η χώρα μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα στην Αττική και είχαν ως αποτέλεσμα τον...
Μετράει τις πληγές της η Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μαίνεται η πυρκαγιά στο Πολυδένδρι Καπανδριτίου, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες στην περιοχή Σαλαμίδι. Οι ισχυροί...
Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φονικές παθογένειες έδειξε το πόρισμα
Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης καταγράφει τις παθογένειες και τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα και προτείνει νομοθετικές...
Φονικές παθογένειες έδειξε το πόρισμα