• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.5°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 18.7°C
  4 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.8°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξηγήσεις για τις απολύσεις

 • A-
 • A+

Στην αναγκαστική μείωση του αριθμού των μελών της συντονιστικής ομάδας και των εξουσιοδοτημένων επιτρόπων του Προγράμματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, λόγω της ανάληψης του θεσμού από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και συνεπώς στη σταδιακή διακοπή της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, αποδίδει η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση τις δύο πρόσφατες απολύσεις.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ σε σχετική του ανακοίνωση κατήγγειλε τη διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης για εκδικητικές απολύσεις αλλά και για αδιαφορία σχετικά με την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των δεκάδων απασχολουμένων του Τμήματος Επιτροπείας.

Μάλιστα το ΣΒΕΜΚΟ έχει κηρύξει για αύριο τετράωρη στάση εργασίας (9.00-13.00), απαιτώντας την άμεση ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων των δύο εργαζομένων, την ακύρωση των επικείμενων απολύσεων καθώς και την άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του Τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Δεμένα χέρια

Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει τα χέρια της δεμένα λόγω του ότι ο θεσμός της Επιτροπείας περνάει πλέον στη δικαιοδοσία του ΕΚΚΑ, σύμφωνα με πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του κράτους (ν. 4554/2018), με αποτέλεσμα να κόβεται η εξωτερική χρηματοδότηση προς την οργάνωση, η οποία με τη σειρά της αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού.

Μάλιστα σε σχετική επιστολή που λάβαμε τονίζεται ότι η επιλογή των ατόμων έγινε με καθαρά κοινωνικά κριτήρια και δεν συνδέεται με την ιδιότητα του ενός ως μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η ΜΕΤΑδραση σε χθεσινή της ανακοίνωση τόνισε τη σημασία της εδραίωσης του θεσμού της Επιτροπείας, υποστηρίζοντας ότι το ΕΚΚΑ θα πρέπει να αξιοποιήσει την ομάδα που έτρεξε το πρόγραμμα της Επιτροπείας αυτά τα τριάμισι χρόνια, με εξαιρετικά μάλιστα αποτελέσματα («Ολα τα παιδιά έχουν όνομα», «Εφ.Συν.», 16.7.2018).

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την απορρόφηση των Μελών του Δικτύου Επιτροπείας από τον νέο φορέα, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF) στο υπουργείο Οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί η άρση δεκάδων εξουσιοδοτήσεων ασυνόδευτων ανηλίκων και το ΕΚΚΑ θα αποκτήσει μια ομάδα καταρτισμένων επαγγελματιών που έχουν σημαντική εμπειρία στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι αφοσιωμένοι στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για κάθε παιδί, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μέσα από τη συνεργασία της ΜΕΤΑδρασης με το υπουργείο Εργασίας πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει ήδη κατακτηθεί από το Τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους
Την ανανέωση των συμβάσεών τους για τουλάχιστον ένα έτος διεκδικούν οι νέοι εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, τονίζοντας ότι προσφέρουν έργο σε...
Νέοι πτυχιούχοι ζητούν να μη χάσουν τις δουλειές τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλες δύο απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση
Την αιφνιδιαστική απόλυση δύο εργαζομένων στο Τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως καταχρηστική και εκδικητική. ● Η...
Αλλες δύο απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάρμοστη απόλυση
Εργαζόμενος στην Παπαστράτος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό απολύθηκε, όταν νοσηλεύτηκε για σκλήρυνση κατά πλάκας και η εταιρεία αρνείται να τον ξαναπροσλάβει, παρά τα πορίσματα του ΣΕΠΕ και του...
Ανάρμοστη απόλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ ζητούν εργασιακή ασφάλεια
Πρόσφατα η οργάνωση ανακοίνωσε 6 απολύσεις, τη μετατροπή της σύμβασης δύο εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και τη μηνιαία παράταση της σύμβασης εργαζόμενης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ έχουν...
Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ ζητούν εργασιακή ασφάλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας στη Γενική Ταχυδρομική
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι με καταγγελίες για απολύσεις, εκδικητικές μεταθέσεις και πρακτικές εντατικοποίησης και εκφοβισμού από τη διοίκηση της εταιρείας Γενική Ταχυδρομική.
Στάση εργασίας στη Γενική Ταχυδρομική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργίες για την απόλυση στη Wind
Σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Wind ύστερα από την αναίτια και «προς παραδειγματισμό», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόλυση συναδέλφου τους στις 31 Οκτωβρίου. Ο 35χρονος, πατέρας δύο...
Απεργίες για την απόλυση στη Wind

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας