• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 12.4°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 14.5°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.8°C / 10.4°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης

 • A-
 • A+

Εκρηκτικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις στην καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας. Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε δειλά δειλά η σπορά βιομηχανικής κάνναβης, η αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αλματώδης, καθώς από τα 20 στρέμματα το 2016, πέρσι έφτασαν τα 300, για να υπερτριπλασιαστούν φέτος, αγγίζοντας τα 1.085 στρέμματα.

Και οι προοπτικές για την ερχόμενη χρονιά είναι ακόμη καλύτερες, καθώς οι καλλιεργητές έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν στις καλλιεργητικές φροντίδες που οδηγούν σε μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ παράλληλα το φυτό φαίνεται να προσαρμόζεται ικανοποιητικά στο ελληνικό κλίμα και περιβάλλον.

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί περί τις 5 αιτήσεις αδειοδότησης για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, δικαιώνοντας τις προβλέψεις για το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμενόταν να εκδηλωθεί και σε αυτόν τον τομέα μόλις έξι μήνες αφότου ψηφίστηκε ο νόμος για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης και την παραγωγή φαρμακευτικών κανναβοσκευασμάτων στη χώρα μας.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως «προσαρμογή» όμως είναι αφενός η νομοθεσία που θα άρει τα εμπόδια στη μεταποίηση της παραγωγής και τη διάθεση των προϊόντων της αλλά και η εξοικείωση των Αρχών, που συνεχίζουν να επιδεικνύουν διωκτικό ζήλο σε μία καθ’ όλα νόμιμη παραγωγική δραστηριότητα: απότοκος ίσως της καθυστερημένης μετάβασης από την κατασταλτική προσέγγιση στη σωστή ενημέρωση, τις πρακτικές ετών και τις ραγδαίες επιστημονικές και πολιτικές εξελίξεις γύρω από το πιο συκοφαντημένο φυτό του πλανήτη.

«Αν γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της παραγωγής, η χώρα μας πραγματικά μπορεί να γίνει ηγέτης στον κλάδο της κάνναβης» μας λέει η προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αννα Φουλίδου, επισημαίνοντας ακόμη ότι η παραγωγή της έχει φέρει νέους ανθρώπους στη γεωργία και πως έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο βιολογικών καλλιεργητών όσο και συνεταιριστικών σχημάτων της Κοινωνικά Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Αισιοδοξία που δικαιολογούν οι διεθνείς εξελίξεις, με τον Καναδά ως την πρώτη χώρα ανάμεσα στις πιο πλούσιες του κόσμου που θέτει σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης τον ερχόμενο μήνα, ακολουθώντας το θαρραλέο βήμα της Ουρουγουάης που είχε πρωτοπορήσει σε αυτήν την κατεύθυνση λίγα χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή η ζήτηση κανναβοφαρμάκων στην Ε.Ε. έχει εκτοξευτεί, ενώ η παραγωγή δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τους ρυθμούς της.

Από την έως τώρα εφαρμογή του νόμου, ωστόσο, έχουν προκύψει και μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις για τα σημεία που χρειάζονται ρύθμιση, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα και η παραγωγή προϊόντων ελληνικής κάνναβης:

«Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί αφορά τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα της τετραΰδροκανναβινόλης στα τρόφιμα. Οι ελεγκτικές αρχές δεν χρειάζεται να φοβούνται όταν βλέπουν τέτοια προϊόντα, χρειάζεται οι δημόσιοι φορείς να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια επιτρεπόμενη δραστηριότητα και να προσαρμοστούν, γιατί η δυστοκία τους δημιουργεί αναταραχές στην αγορά. Και ένας από τους στόχους μας είναι να αποσαφηνίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις», μας λέει η κ. Φουλίδου, αναφερόμενη ακόμη και σε καθυστέρηση στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων εξαιτίας αυτής της δυστοκίας – πέρα από άλλα περιστατικά που εκθέτουν τις αρχές.

Αμεσα εκτιμά ότι θα ξεκινήσει και η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης: εφόσον ξεπεραστούν κι εδώ τα νομοθετικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των ενδιαφερόμενων, δεν αποκλείεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να εκδοθούν οι πρώτες άδειες λειτουργίας.

Οι καθυστερήσεις βέβαια σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά δεν βοηθούν, παρατηρούμε, για να μας εξηγήσει ότι η τελευταία δημοσίευση σε ΦΕΚ έγινε τον Ιούλιο για έναν νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπουργείων, οπότε, με τις μικρές αλλαγές που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον, από του χρόνου οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό ελληνικό φάρμακο.

Επενδύσεις

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί αφορά κάποιες μεγάλες επενδύσεις 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας και κάποιες μικρότερης έκτασης 30-50 στρεμμάτων.

«Η κάνναβη είναι ένα τεράστιο αντικείμενο και βλέπουμε να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, θα χρειαστεί να κινηθούμε έξυπνα και γρήγορα για να ωφεληθεί η χώρα από αυτά που έχει να προσφέρει στην οικονομία της αλλά και για έναν ακόμη λόγο: επειδή είναι κρίμα να καθυστερήσουν οι επενδύσεις που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό και ελεγμένο ελληνικό προϊόν. Ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι έχει πολύ καλές συνθήκες κλιματολογικά, βελτιώνονται οι καλλιεργητικές τεχνικές, αυξάνονται ραγδαία οι καλλιέργειες και θα μπορούσε πραγματικά να είναι ηγέτης σε αυτό το πεδίο», συνοψίζει η συνομιλήτριά μας για τις δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
Επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έξι οργανώσεις-μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες με αφορμή το κάλεσμα που του απηύθυνε ο ΟΗΕ να συμμετάσχει στις εργασίες της 60ής...
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που συνέγραψε τον «Οδηγό Χρήσης - Φαρμακευτική Κάνναβη»,...
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κάνναβη είναι το μέλλον
Στην Τεχνόπολη, 1-3 Ιουνίου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση Balkannabis Expo με φιλοδοξία να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης ● Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικά...
Η κάνναβη είναι το μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ευελιξία για την κάνναβη
«Το πρώτο βήμα σε ένα τοπίο αρρύθμιστο», έγινε χθες με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».
Νομοθετική ευελιξία για την κάνναβη
ΥΓΕΙΑ
Ιατρική κάνναβη. Θα τολμήσουμε;
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου από τέσσερις υπουργούς παρουσίασης του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη. Γιατί ανησυχούμε; Επτά μήνες μετά την ανακοίνωση πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας ότι θα...
Ιατρική κάνναβη. Θα τολμήσουμε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μέλλον είναι... τώρα για την ιατρική κάνναβη
Η είδηση έρχεται από τη Γερμανία, αλλά ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές ενός ελληνικού στοιχήματος που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο χάρτη κάνναβης. Η γερμανική αγορά φαρμακευτικής...
Το μέλλον είναι... τώρα για την ιατρική κάνναβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας