Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τραμπούκοι της Λέσβου και το επίμαχο χρονογράφημα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τραμπούκοι της Λέσβου και το επίμαχο χρονογράφημα

  • A-
  • A+

Συντονισμένες φασιστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης δέχθηκε ο έμπειρος δημοσιογράφος του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή την αναδημοσίευση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ενός παλαιότερου δικού του χρονογραφήματος με τίτλο «Η Παναγιά η πουτανιάρα στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης».

Η αναφορά του δημοσιογράφου ήταν στη ρατσιστική συμπεριφορά προς τις γυναίκες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που εργάστηκαν ως πόρνες στη διάρκεια του Μεσοπολέμου στα σπίτια των ανταλλαγέντων Τούρκων στο κάτω κάστρο της πόλης.

Το συγκεκριμένο χρονογράφημα δεν ήταν όμως παρά η αφορμή.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του δημοσιογράφου σχετικά με ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν λειτουργίας ενός προσφυγικού καταυλισμού ενόχλησαν πολλούς ακροδεξιούς της Λέσβου, οι οποίοι δεν δίστασαν να τον τραμπουκίσουν και να του επιτεθούν.

Στο διαδίκτυο μάλιστα κάποιοι ζητούσαν την ηθική και φυσική εξόντωση του Στρ. Μπαλάσκα, προσέβαλλαν τη μνήμη της νεκρής μητέρας του, ενώ στις 12 Αυγούστου δέχθηκε και επίθεση με απειλές στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας.

Ακολούθησαν συλλήψεις πάνω από 10 πολιτών, ενώ ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται τρεις αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του στρατού.

Ωστόσο, η δίκη δύο εκ των επιτιθέμενων στον δημοσιογράφο αστυνομικών και ενός πολίτη προσδιορίστηκε για τις 21 Μαΐου 2019, μια μέρα που τα δικαστήρια θα είναι κλειστά λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως η αρχική δημοσίευση του συγκεκριμένου χρονογραφήματος στις 14.8.2015 και κυρίως η αναδημοσίευσή του στις 17.8.2018 οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης στις 22 Αυγούστου 2018 να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων!

Από την πλευρά της η «Εφ.Συν.», υπερασπιζόμενη σταθερά την ελευθερία της έκφρασης, αναδημοσιεύει με θάρρος το επίμαχο «βλάσφημο» χρονογράφημα.

Η Παναγιά η πουτανιάρα
στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης

Πάνε πολλά χρόνια από τότε. Οι μουσουλμάνοι της πόλης βαφτιστήκαν Τούρκοι και εις εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης φύγαν από το νησί. Τα σπίτια τους εκεί στο κάτω κάστρο ρημάξαν.
Ωσπου, μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1920 εκεί στο κάτω κάστρο, μέσα από τα τείχη και μακριά από τα αδιάκριτα μάτια μαζευτήκαν από το κράτος οι πουτάνες που μέχρι τότε στεγάζονταν σε μια καρπέτα και μια κουβέρτα.
Εκεί γύρω από το γενί τζαμί, πίσω από το τσαρσί χαμάμ, σε κάποια χαλάσματα στα αποκαΐδια του σαραγιού του Μιντάτ πασά που το κάψαν οι πρόσφυγες σαν πήραν χαμπάρι πως το είχαν μοσχοπουλήσει σε έναν άρχοντα Μυτιληνιό, κάποιοι που το ’χαν πάρει κοψοχρονιά από το μακαρίτη το Μιντάτ σαν μάθαν πως θα έφευγε και ξεπουλούσε ό,τι είχε και δεν είχε.
Μα η κουβέντα μας σήμερα δεν έχει να κάνει με το Μιντάτ και τα σαράγια του. Μα για τις πουτάνες που τις μαζέψαν στο κάτω κάστρο, να μη φαίνονται…
Πονεμένες γυναίκες οι πιο πολλές, ορφανές και χήρες από το μέτωπο της Μεγάλης Ελλάδας που κάηκε και δαύτη σαν το αρχοντικό του Μιντάτ.
Ανθρώπινα αποκαΐδια που πουλούσαν το κορμί τους για να ζήσουν.
Γιατί το κράτος ηθικό μεν αλλά πέραν τούτου, μην τα θέλουμε κι όλα…
Μπήκαν το λοιπόν οι παστρικιές Μικρασιάτισσες σε ετούτα τα σπίτια που γενήκαν μπουρδέλα μια κι οι αφεντάδες τους γενήκαν πρόσφυγες.
Μόνες κι έρημες μα προπάντων πονεμένες σε ετούτη την αλλιώτικη Σπιναλόγκα.
Πόνος αβάσταχτος και πού να τον ακουμπήσεις; Μα πού αλλού από την Παναγιά που πόνεσε πολύ σαν και δαύτες;
Ναι, αλλά πού… Οι εκκλησιές ήταν για τις ηθικές γυναίκες. Οχι για ετούτες…
Ψάχνοντας το λοιπόν εκεί ανάμεσα στα μπουρδέλα βρήκαν μια κιστέρνα. Μια υπόγεια δεξαμενή νερού από τα χρόνια των Γατελούζων.
Στάλαζε ο βράχος νερό, σταγόνα σταγόνα σαν τα δάκρυά τους. Στορήσαν και το κόνισμά Της. Αλλιώτικο…
Μια Παναγιά σαν και δαύτες. Με το βυζί γυμνό, εκεί ανάμεσα στα μπουρδέλα, μια Παναγιά μοναχά για δαύτες, τις πουτάνες.
Μια Παναγιά πουτανιάρα σαν που τη λέγαν οι απόξω…
Περάσαν τα χρόνια, τα μπουρδέλα κλείσαν, χρόνια μετά αναστηλώθηκαν, γίναν εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων, αίθουσες εκδηλώσεων, έρχονται όπου να ’ναι και άλλες σύγχρονες χρήσεις…
Κι η Παναγιά μοναχιά της στην υπόγεια κιστέρνα χωρίς τα δάκρυα και τον πόνο των γυναικών που τόσο την αγαπήσαν.
Μετονομάστηκε και σε Παναγιά η Γαλατούσα γιατί όπως πάντα η ηθική τους, η δική τους ηθική, η ηθική των σταυροτήδων του γιου της νικά…

Και του χρόνου σα σήμερα…
Παραμονή Παναγιάς, 14 Αυγούστου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν οι δημοσιογράφοι στο Β. Αιγαίο
Απεργία των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ του Βορείου Αιγαίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας φέρνει η διαφαινόμενη έως και σίγουρη τρίτη αναβολή της δίκης του κατηγορούμενου για συκοφαντική δυσφήμηση και απειλές...
Απεργούν οι δημοσιογράφοι στο Β. Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαδικτυακές επιθέσεις από ακραία στοιχεία
Και νέες διαδικτυακές επιθέσεις κατά δημοσιογράφου σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη. Την Παρασκευή, ήταν η σειρά της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εμπρός» και ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Καθημερινή» στη Λέσβο,...
Διαδικτυακές επιθέσεις από ακραία στοιχεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραμπουκισμών συνέχεια κατά δημοσιογράφων στη Λέσβο
Νέες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων έλαβαν χώρα στο νησί της Λέσβου τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τις αρχές να προχωρούν σε δύο συλλήψεις. Στο στόχαστρο μπήκε η δημοσιογράφος της...
Τραμπουκισμών συνέχεια κατά δημοσιογράφων στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική «πυρασφάλεια» μακριά από την πυρκαγιά!
Με πρόσχημα τις φωτιές που έκαιγαν το βράδυ της Τρίτης στα βουνά πάνω από τη Μυτιλήνη, ξενοφοβικές ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΕΗ και βγήκαν για... κυνήγι προσφύγων.
Ρατσιστική «πυρασφάλεια» μακριά από την πυρκαγιά!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
Ο Κώστας Νταντάμης και ο Τομά Ζακομπί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον άγριο ξυλοδαρμό τους από φασίστες στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. «Δεν ξέρω αν είχαν εντολή να χτυπήσουν εμένα ειδικά,...
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακλήθηκε η απόσπαση
Κανονικά στη μονάδα του, στο 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου, θα συνεχίσει να υπηρετεί ο φαντάρος που είχε το θάρρος να βγει στην αναφορά και να ζητήσει να σβηστεί σύνθημα του...
Ανακλήθηκε η απόσπαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας