• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.6°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 6.2°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 18.1°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.9°C
  7 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.8°C
  2 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.1°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  95%

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO

 • A-
 • A+

Απεργούν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι –μέλη του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ- στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ(Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, διεκδικώντας από την εργοδοσία την υπογραφή ΣΣΕ και μια σειρά άλλων αιτημάτων.

Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ , ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η περιφρούρηση της απεργίας. Το πρωί της Πέμπτης εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά η προσφυγή της DPORT (εργολαβική εταιρεία) ενάντια στην απεργιακή κινητοποίηση, η οποία κρίθηκε παράνομη, ωστόσο πραγματοποιείται κανονικά καθώς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε για σήμερα το ίδιο απεργία προκειμένου να καλύψει τα σωματεία του.

«Η προσφυγή της εργοδοσίας (COSCO-DPORT-εργολάβοι) στα δικαστήρια ενάντια στον δίκαιο αγώνα όχι μόνο δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά σύσσωμος ο κλάδος και το διοικητικό συμβούλιο είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή ΣΣΕ», τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ και καταγγέλλει την εργοδοσία λέγοντας ότι «αντί να αξιοποιήσει όλο το διάστημα στο να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και να υπογράψει ΣΣΕ, χρησιμοποίησε τον μηχανισμό της και σκόπιμα έφτιαξε ένα σωματείο σφραγίδα με νόθες και διαβλητές διαδικασίες, με σκοπό να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της».

Τα αιτήματά τους είναι: 1. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. 2. 6μελή πόστα λιμενεργατών. 3. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 4. Σύσταση Επιτροπών Yγιεινής και Aσφάλειας. 5. Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Στον αγώνα των εργαζομένων συμπαρίσταται η ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και η εργοδοσία οφείλει να τα ικανοποιήσει. «Πιστεύουμε ότι η υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων είναι όρος απαραίτητος για τη ρύθμιση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστούν ίδιοι όροι εργασίας για όλους του εργαζομένους», σημειώνουν και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για όσα της αναλογούν και την εργοδοσία να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων στη ΣΕΠ. Αναφορά στον αγώνα της ΕΝΕΔΕΠ γίνεται και σε ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταγράφεται ότι πρόσφατα, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά που εκκρεμούσε από το 2010.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργολάβων και εργαζομένων στη ΣΕΠ για την υπογραφή ΣΣΕ», σημειώνεται, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ για δημιουργία απεργοσπαστικού-εργοδοτικού μηχανισμού (εργοδοτικό σωματείο) ο οποίος «μας πάει πολλά χρόνια πίσω σε απαράδεκτες πρακτικές στα όρια της νομιμότητας και χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση», όπως επισημαίνεται. Την συμπαράστασή στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ.

«Είναι σαφές ότι σε συνθήκες ωμής δικαστικής παρέμβασης στους αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, έντασης της επιθετικότητας και της παρέμβασης της εργοδοσίας με το στήσιμο εργοδοτικού σωματείου, επιβάλλεται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να συγκροτηθεί ένα Παμπειραϊκό εργατικό μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων που θα αντιταχθεί και θα παλέψει ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα αποκρούσει τα σχέδια διάσπασης στον εργασιακό χώρο και τέλος θα επιβάλει την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων όπως αυτά διατυπώνονται από την ΕΝΕΔΕΠ» τονίζει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με...
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Σε κατεύθυνση κλιμάκωσης κινούνται οι ναυτεργάτες με την κήρυξη 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στις 10-11 Νοέμβρη με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή
Ανέστειλαν το βράδυ της Κυριακής τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοεμβρίου.
Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Τη συνέχιση της απεργίας τους και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου για 7η μέρα αποφάσισε ομόφωνα το σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ΕΝΕΔΕΠ.
Νέα 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
Το τελευταίο αντίο είπαν το Σάββατο (30/10) συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον 46χρονο λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας την Δευτέρα στην προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα 24ωρη απεργία της ΕΝΕΔΕΠ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη
Το σωματείο εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ κήρυξε για δεύτερη μέρα 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, κλιμακώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων και απαιτώντας υλοποίηση των αιτημάτων τους.
Νέα 24ωρη απεργία της ΕΝΕΔΕΠ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας