Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπαράζ διαμαρτυριών το Σάββατο για τη ΔΕΘ
MotionTeam

Μπαράζ διαμαρτυριών το Σάββατο για τη ΔΕΘ

  • A-
  • A+

Με διαδηλώσεις απαντούν εργατουπαλληλικά κέντρα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην πολιτική της συγκυβέρνησης με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη της ΓΣΕΕ σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν για θέματα, που απασχολούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά και τις δράσεις της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι οποίες κορυφώνονται το Σάββατο με το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Προπαγανδιστικό πανηγύρι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Καμάρα τονίζοντας ότι «το προπαγανδιστικό πανηγύρι που στήνει στη ΔΕΘ η κυβέρνηση για τη δήθεν «καθαρή έξοδο» δεν μπορεί να κρύψει ότι έχει υπογράψει με την τρόικα των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ πως τα τρία Μνημόνια που υλοποίησε, οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι και τα προσυμφωνημένα μέτρα θα συνεχίζουν να βουλιάζουν στη φτώχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση το λαό και τους εργαζόμενους.

Μιλάνε για σώσιμο των συντάξεων που έχουν μειωθεί 23 φορές και θα μειωθούν πάλι λόγω νόμου Κατρούγκαλου. Μιλάνε για συμβάσεις όταν αυτές ούτε θα καθορίζουν το βασικό ούτε θα ισχύουν για όλους, ούτε θα γίνονται ελεύθερα λόγω του αντιαπεργιακού νόμου που η ίδια κυβέρνηση ψήφισε το Γενάρη του 2018. Μιλάνε για αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αλλά είναι ψίχουλα που δεν αφορούν το σύνολο, ενώ είναι αδιάλλακτοι στο ρατσιστικό για τη νεολαία «υποκατώτατο» μισθό. Αυτό που ονομάζουν «ανάπτυξη» στηρίζεται στη φτηνή και μαύρη εργασία, την εργοδοτική ασυδοσία και την σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης , στο τσάκισμα των δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και φυσικού πλούτου, στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει «τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΘ τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και διαφημίζει το δέσιμο της χώρας στη ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου, ελπίζοντας μερίδιο για το ελληνικό κεφάλαιο από τα κέρδη που θέλουν αρπάξουν οι αμερικάνικες κ.ά πολυεθνικές  σε Βαλκάνια, Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή. Αυτό σημαίνει η υποστήριξη στην ΝΑΤΟική λύση για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη φιλοδοξία να γίνουν τα Βαλκάνια ενδοχώρα όπως λέει ο Κοτζιάς, σε ψίχουλα που αφήσουν οι αμερικάνικες πολυεθνικές ενέργειας από τα κέρδη του πετρελαίου των ΑΟΖ στοχεύει ο ανταγωνισμός ελληνικής και τουρκικής άρχουσας τάξης, αλλά και η συμμετοχή στον αντιδραστικό άξονα του πολέμου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ- Αιγύπτου. Για τα κέρδη της ολιγαρχίας παίζουν με τη φωτιά και γίνονται συνένοχοι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που φέρνει πόλεμο και προσφυγιά».

Στο κάλεσμα του το κόμμα επισημαίνει ότι «την ίδια στιγμή οι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Λεβέντης που υπογράψανε και εφάρμοσαν δυο μνημόνια και ψήφισαν το τρίτο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και να μιλάνε για τα μάτια του κόσμου για σκληρά μέτρα, δηλώνουν και δεσμεύονται πως θα τα εφαρμόσουν.  Τα μέτρα των 3 μνημονίων, η θηλειά του χρέους στο λαιμό της κοινωνίας, είναι το πρόγραμμα του χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού της ΕΕ και των εργοδοτών».

ΠΑΜΕ: «Ανάπτυξη» με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι 2060

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους ζητώντας μεταξύ άλλων «αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές», «κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων» και «επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ».

Στο κάλεσμά του το Μέτωπο σημειώνει ότι η συγκυβέρνηση «σα να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη για να ανεβάσει το ίδιο έργο με τον τίτλο "επιστροφή στην κανονικότητα" ή "τέλος των μνημονίων"». 

Η "ανάπτυξη" τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, τη σύνταξή μας, την ασφάλιση μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Μόνο η λαϊκή πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών μπορεί να τους καταργήσει! 

«Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στην περιοχή μας με σχέδια για αλλαγή συνόρων. Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας με την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή και απαιτούμε την απεμπλοκή της, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γέμισε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Λαϊκή Ενότητα: Η ταπεινωτική επιτροπεία συνεχίζεται

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5:30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγ. Σοφίας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «προκειμένου αποκρύψει ότι το μνημονιακό καθεστώς της χρεοκρατίας, της λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας συνεχίζεται για πολλά χρόνια, και για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ώστε να φύγουν από το επίκεντρο οι ευθύνες της για την εκατόμβη των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, προωθεί μία επικοινωνιακή καταιγίδα περί δήθεν παροχών, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Το κόμμα επισημαίνει ότι «οι όποιες εξαγγελίες Τσίπρα για «παροχές» δεν αλλάζουν την κατάσταση του λαού, της νεολαίας και της χώρας, αφού η λιτότητα, η ταπεινωτική επιτροπεία και το μνημονιακό καθεστώς θα συνεχίζονται για δεκαετίες, ενώ δεν υπήρξε λύση για το δημόσιο χρέος, αφού δεν έγινε ούτε ένα ευρώ κούρεμα.

Η κατάσταση επιβάλλει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να γίνει ένα βήμα μπροστά. Να συντονιστούν όλες οι “συγκεντρώσεις-εστίες” αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουμε και στα χειρότερα που έρχονται, σε μια μεγάλη, κοινή, αγωνιστική, μαζική πορεία, που θα έχει μία κατεύθυνση και ένα στόχο. Για να επανακτήσει ο λαός την αυτοπεποίθησή του. Για να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη μια ελπιδοφόρα πορεία για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, την προβολή και εφαρμογή μιας εναλλακτικής πρότασης στον αντίποδα όσων προωθούνται.

Στην ανακοίνωση η ΛΑ.Ε. αναφέρει πως «το πολιτικό χαρτί του ανασχηματισμού δεν της βγήκε. Ουσιαστικά, έχουμε μία «νέα» κυβέρνηση, από στελέχη των κομμάτων που εφάρμοσαν μνημόνια (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), για να εφαρμόσουν πιστά το λεγόμενο μεταμνημονιακό, στην ουσία μνημονιακό καθεστώς, που παραμένει αλώβητο». Παράλληλα, ο νεοφιλελευθερισμός διαπερνάει σαν κόκκινη κλωστή όλο το πρόγραμμά της Ν.Δ., και ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης, με αυτά που λέει και αυτά που κάνει, είναι ο καλύτερος σύμμαχος και πολιτικό δεκανίκι του Πρωθυπουργού και της μεταλλαγμένης μνημονιακά κυβέρνησης» προσθέτει.

ΚΚΕ(μ-λ): Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας!

Στο μεταξύ το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί την Παρασκευή στη συγκέντρωση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  -Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας στις 7 μ.μ. στην Καμάρα και στη διαδήλωση των φορέων και πρωτοβουλιών ενάντια στον «εορτασμό» της ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, το Σάββατο στις 18 μ.μ.

Στο κάλεσμα τονίζεται ότι η «κυβέρνηση αποδεικνύεται η πλέον αμερικανόδουλη κυβέρνηση στα τελευταία χρόνια, που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τις υποθέσεις των ντόπιων αστών και των ιμπεριαλιστικών πατρόνων τους. Μπλέκει λαό και νεολαία στα επικίνδυνα σχέδια του σφαγείου των λαών που ετοιμάζεται στην περιοχή μας».

Εκτός από την εποπτεία των ιμπεριαλιστών δανειστών, επισημοποιεί και την... τρομοκρατική, άμεση εποπτεία, έλεγχο και καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από τους πράκτορες-δολοφόνους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να προβεί σε δήθεν «φιλολαϊκές» εξαγγελίες, δεν διστάζει να στηρίζεται στις πλάτες της CIA και του FBI για να συνεχίσει το σφόδρα αντιλαϊκό σχέδιο της επίθεσης στο λαό.

Το ΚΚΕ(μ-λ) τονίζει ότι «η μόνη απάντηση είναι κανείς εργαζόμενος-η, κανένας νεολαίος να μην μείνει σπίτι στις 8/9! Να βγει στο δρόμο και να απαιτήσει να φύγουν οι φονιάδες των λαών από τον τόπο και την περιοχή μας! Να απαιτήσει να αποσυρθούν στις τρύπες τους οι πράκτορες δολοφόνοι των ΗΠΑ. Κανένα πλοίο του φονικού τους στόλου να μην επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και όποιο άλλο λιμάνι της χώρας!».
 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Μαξίμου οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου»
Σε καθεστώς ανασφάλειας, μέχρι να δοθεί πολιτική λύση, εργάζονται οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου» που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία αφού στο τέλος Αυγούστου λήγουν οι συμβάσεις τους.
Στο Μαξίμου οι καθαρίστριες του «Δρομοκαΐτειου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Πλήθος κινητοποιήσεων με αφορμή τη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αρκετό παλμό και δυναμική από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΠΑΜΕ, Αντιεξουσιαστές, σωματεία και συλλογικότητες. Σύμφωνα με...
Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το απεργιακό δελτίο της Δευτέρας
Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, με συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να καλούν...
Το απεργιακό δελτίο της Δευτέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων του πολυνομοσχεδίου
Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην απεργία και κατά των πλειστηριασμών.
Μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων του πολυνομοσχεδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης των μέτρων από την ΑΔΕΔΥ
Για την ημέρα ψήφισης των μέτρων η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το κοινοβούλιο, όπως και την κήρυξη στάσης εργασίας.
Συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης των μέτρων από την ΑΔΕΔΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην φτωχοποίηση
Μεγάλες, ειρηνικές και πολυπληθείς ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης ενάντια στα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, τις μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης και την τροπολογία που φέρνει αλλαγές στην...
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην φτωχοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας