Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
3,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά σε Μάτι και Κινέτα

Οι μπουλντόζες συνεχίζουν το γκρέμισμα των «κόκκινων» κατοικιών στο Μάτι

Eurokinissi - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά σε Μάτι και Κινέτα

  • A-
  • A+

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα έργα άμεσης αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μάτι και την Κινέττα, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από αυτά, 500.000 θα διατεθούν για διευθετήσεις σε κοίτες χειμάρρων στις δύο πυρόπληκτες περιοχές και 1,75 εκατ. για κατασκευή μικρών φραγμάτων με κορμούς δέντρων που θα συγκρατήσουν το έδαφος και τα άλλα φερτά υλικά στις πλαγιές των ορεινών όγκων, ώστε να μη φτάσουν με τις βροχές ώς τις κατοικημένες περιοχές.

Πρώτη φορά θα υλοποιηθούν φυτοτεχνικά αντιδιαβρωτικά έργα, με προϋπολογισμό 1,25 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία.

Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ξεκινά και η πολεοδομική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Μάτι. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επικαλείται εκπρόσωπο των πολιτών του Νέου Βουτζά, που ενημέρωσε ότι η περιοχή είναι στο σχέδιο, αλλά υπάρχουν «τυφλοί» δρόμοι και δεν έχει γίνει η οριοθέτηση των ρεμάτων.

«Στην Ανατολική Αττική δεν προχωρούσε η πολεοδόμηση λόγω πολιτικών πιέσεων», αποκάλυψε ο Σ. Φάμελλος και ενημέρωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί καταπατητές δημόσιας γης, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες είχαν αρνηθεί να καταβάλουν τη θεσμοθετημένη εισφορά σε γη για να δημιουργηθούν δρόμοι και άλλες κοινόχρηστες υποδομές.

Συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, που ολοκλήρωσαν μέσα σε μια εβδομάδα τους ελέγχους σε περίπου 5.000 κατοικίες, έχουν ήδη προχωρήσει τους δευτεροβάθμιους ελέγχους.

Από το 85% των επανελέγχων έχουν χαρακτηριστεί οριστικά «κόκκινα» περίπου 500 κτίρια, που θα κατεδαφιστούν πρώτη φορά χωρίς να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, χάρη στις προσφορές τεχνικών εταιρειών.

Εχουν εκδοθεί 200 πρωτόκολλα κατεδάφισης και έχουν ήδη μπει μπουλντόζες σε 14 περιπτώσεις, ενώ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για το γκρέμισμα οι ιδιοκτήτες άλλων 39 κτισμάτων.

Το υπουργείο Υποδομών έχει υπογράψει συμβάσεις με πιστοποιημένες εταιρείες που παραλαμβάνουν, επίσης χωρίς χρηματική επιβάρυνση των ιδιοκτητών, οικοδομικά στοιχεία από αμίαντο, όπως στέγες και καπνοδόχους.

Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, αλλά τους συνιστούν να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε κατεδαφίσεις ή έρχονται σε επαφή με επιβλαβή δομικά υλικά.

Στη Μάνδρα

Από την επόμενη εβδομάδα πολλαπλασιάζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχουν εντοπιστεί από χρόνια σε ρέματα, δασικές περιοχές και την παραλιακή ζώνη της Αττικής.

Η αρχή θα γίνει από τα 39 παράνομα κτίσματα που έχουν εντοπίσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος στα ρέματα Αγία Αικατερίνη, Σούρες και «Σκυλόρεμα» της Μάνδρας, με μπουλντόζες που έχει εξασφαλίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Στην πλειονότητά τους είναι κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέσα στις κοίτες των ρεμάτων, τα οποία είχαν... εξαφανιστεί από τα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις οικοδομικές άδειες.

Υπάρχουν όμως και κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί από δεκαετίες αυθαίρετες και έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά παραμένουν στη θέση τους!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θεσμικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων και τη σωστή οργάνωση των οικισμών.

Χθες δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα που θέτει νέους κανόνες για τον χωρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων.

Οι τελευταίοι έχουν στη διάθεσή τους 36 μήνες για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, παίρνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες σε τομείς όπως η συγκέντρωση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση, προβλέποντας επίσης τις περιοχές ανάπτυξης της πόλης για να σταματήσει η άναρχη επέκταση των νέων οικισμών.

Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται στον ένα χρόνο η διαδικασία πολεοδόμησης μιας περιοχής αυθαιρέτων, που σήμερα ξεπερνά την τριετία στην... καλύτερη περίπτωση.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τις τελευταίες περιοχές στην Αττική, αφού υπογράφηκαν οι συμβάσεις για να προχωρήσουν οι μελέτες για πολλές περιοχές της χώρας, και διαβεβαίωσε ότι «στο τέλος του 2019 θα έχουν υποβληθεί οι χάρτες για το 90% της χώρας».

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η ανάρτηση για τις γραμμές αιγιαλού με προοπτική να κυρωθούν σε έναν χρόνο και ότι το 2020 θα έχει κτηματολόγιο το 75% της χώρας, το οποίο στα τέλη του 2014 ήταν στο 25%.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη στη μαρτυρική Μακρόνησο. Προκηρύσσεται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
Με διεθνή διαγωνισμό το υπουργείο Περιβάλλοντος «ξεπαγώνει» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική, με στόχο να επέμβει σε περίπου 3.200 περιπτώσεις παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δάση...
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
Σώσε την κατεδάφιση του αυθαιρέτου με μια νέα... αυθαιρεσία! Είναι η νέα «πατέντα» που επινόησαν κάποιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν χτίσει στην κυριολεξία πάνω στο κύμα στην παραλιακή ζώνη του...
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
Με fast track διαδικασίες, τα υπ. Περιβάλλοντος - Υποδομών και το ΕΜΠ, συντάσσουν το σχέδιο για το νέο Μάτι • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών για να χτίσουν σε...
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
​Χωρίς επίσκεψη στην πολεοδομία και με ένα «κλικ» στον υπολογιστή από το γραφείο του μελετητή μηχανικού εκδίδονται από χθες οι άδειες δόμησης για εντός σχεδίου ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κύρια...
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
​Οι μπουλντόζες έπιασαν αθόρυβα δουλειά από την Τρίτη και άρχισαν τις κατεδαφίσεις από 10 ακίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου και την Αγριλέζα. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν άλλα 12 στις περιοχές Μαραθώνα και...
Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας