Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

  • A-
  • A+

Οι μπουλντόζες έπιασαν αθόρυβα δουλειά από την Τρίτη και άρχισαν τις κατεδαφίσεις από 10 ακίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου και την Αγριλέζα.

Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν άλλα 12 στις περιοχές Μαραθώνα και Σουνίου. Ορισμένες κατεδαφίσεις γίνονται βάσει τελεσίδικων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το 2000 και οι υπόλοιπες εκκρεμούσαν τουλάχιστον μία δεκαετία.

Με όπλο τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει την κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική, που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού, σε αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα, τα οποία με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν.

Εχουν εντοπιστεί από χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.

Εχουν σταλεί ήδη οι πρώτες 208 ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες τους που καλούνται να τα παραδώσουν μέσα σε 30 ημέρες και την Τετάρτη έγινε ο μεγάλος διαγωνισμός για τη μίσθωση μηχανημάτων κατεδάφισης, με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το Πράσινο Ταμείο.

Αφορούν 16 τουριστικές εγκαταστάσεις, 150 κατασκευές σε δασικές περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα, 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς, 20 στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου, 35 στο παράκτιο μέτωπο Μεγάρων και 17 στον υγροβιότοπο στο Βουρκάρι. Το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσει νέα διαδικασία για άλλα 400 κτίσματα.

Το πρώτο... αίμα

Η αρχή έγινε την Τρίτη από αυθαίρετο που είχε κατασκευαστεί σε δασική έκταση στο 45ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου, ενώ χθες ακολούθησαν άλλα εννέα κτίσματα που βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα στον εθνικό δρυμό στην περιοχή της Αγριλέζας.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις πριν από λίγες εβδομάδες», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και προαναγγέλλει ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις μέσω διαδοχικών νέων προκηρύξεων διαγωνισμών».

Δεν είναι η πρώτη «επιχείρηση μπουλντόζα» που οργανώνει το υπουργείο για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που «βγάζουν μάτι».

Το 1994, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτης είχε ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι θα γκρεμίζονται παράνομα κτίσματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και καταπατούν δημόσια γη.

Είχαν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου, νομαρχίες, αστυνομία και Δικαιοσύνη, που στήριξαν τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Μόνο στη Αττική είχε καταρτιστεί «μαύρη λίστα» με 425 μεγάλα ακίνητα, στα οποία υπήρχαν νυχτερινά κέντρα στον αιγιαλό, βίλες σε δασικές εκτάσεις, επαγγελματικές εγκαταστάσεις και παράνομες περιφράξεις.

Κατεδαφίστηκαν πάνω από 100 κτίσματα στην κοίτη του Κηφισού, στο Μενίδι και στη Μεταμόρφωση.

Στο άλσος Βεΐκου, όπου είχαν καταπατηθεί 2.000 από τα συνολικά 4.500 στρέμματα δημόσιας δασικής γης, είχαν μπει μπουλντόζες για 14 παράνομα κτίσματα. Αλλα 11 ισοπεδώθηκαν στη μαρτυρική Μακρόνησο.

Στην Αιτωλοακαρνανία γκρεμίστηκαν 235 κτίσματα στη ζώνη αιγιαλού και άλλα 15 στον υδροβιότοπο του Λούρου.

Ανάλογες καταδρομές είχαν οργανωθεί σε Χαλκιδική, Πιερία, Εύβοια και στην Κουρούτα Ηλείας.

Δύσκολη δουλειά

«Η προσπάθεια κατεδάφισης αυθαιρέτων ήταν γραφειοκρατικά πολύπλοκη και επιχειρησιακά δύσκολη», επισημαίνει ο Αλέκος Βούλγαρης, που ήταν τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και έζησε από κοντά την επιχείρηση.

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.», θυμάται την κατεδάφιση τεσσάρων αυθαίρετων νυχτερινών κέντρων στην παραλία της Γλυφάδας, που έγινε με τη συνεργασία τής τότε δημοτικής αρχής και της Νομαρχίας Πειραιά.

Θυμάται πως η επιχείρηση είχε ξεκινήσει το πρωί και το απόγευμα που γύρισε στο γραφείο του είχε δεχθεί απειλητικό τηλεφώνημα.

«Θα σε κρεμάσουμε από τη γλώσσα», του είχαν διαμηνύσει και καθώς οι κλήσεις συνεχίζονταν επί έναν μήνα άλλαζε συνεχώς διαδρομή από το σπίτι του στο γραφείο.

Σύμβουλος του Αντώνη Τρίτση την περίοδο 1981-1984, ο Αλέκος Βούλγαρης είχε πλήρη γνώση για την πρώτη προσπάθεια νομιμοποίησης των πολεοδομικών παρανομιών.

Σημειώνει πάντως ότι η πρώτη γενιά αυθαιρέτων αφορούσε τη στέγαση κατατρεγμένων, που ξεκίνησε από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνεχίστηκε μετά τον πόλεμο, οπότε κατασκευάστηκαν 360.000 κατοικίες.

Μετά το 1974 προστέθηκαν άλλες 150.000 για να καλυφθούν ανάγκες οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων.

«Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκε η δεύτερη γενιά αυθαιρέτων που χωροθετούνται πλέον σε παραθαλάσσιες και παραθεριστικές περιοχές», επισημαίνει ο πρώην γενικός γραμματέας και προσθέτει: «Η ανάπτυξη των νέων αυθαιρέτων ήταν συνέπεια της έλλειψης στεγαστικής πολιτικής και λειτούργησε ως επένδυση σε γη και κατοικία».

Δεν διστάζει να παρατηρήσει πως «η κερδοσκοπία από την παράνομη κατάτμηση της γης και τα ονόματα των «γνωστών» εργολάβων, λόγω του μη οργανωμένου ελεγκτικού μηχανισμού, ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να χτυπηθούν, παρά την ύπαρξη του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου».

Διαδικασίες ένταξης

Ο Αλέκος Βούλγαρης υπενθυμίζει ότι η πολιτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας του Κώστα Λαλιώτη, πέρα από τις κατεδαφίσεις, εστιάστηκε στην επίσπευση των διαδικασιών ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης, με βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και εξασφάλιση πόρων.

Τον Αύγουστο του 1994 είχαν ξεκινήσει 102 πολεοδομικές μελέτες για την ένταξη στο σχέδιο 130.000 στρεμμάτων σε 22 νομούς της χώρας και βασικό σύνθημα «φραγμό στην τρίτη γενιά αυθαιρέτων».

Επικαλείται τις πολεοδομικές αρχές που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επισημαίνει: «Στην Ελλάδα ακολουθούμε αντίθετους δρόμους. Πρώτα χτίζουμε το αυθαίρετο, στη συνέχεια το εντάσσουμε στο σχέδιο και μετά γίνονται τα έργα υποδομής. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές, είναι μεγάλες και οι ευθύνες διαχρονικές».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
Με διεθνή διαγωνισμό το υπουργείο Περιβάλλοντος «ξεπαγώνει» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική, με στόχο να επέμβει σε περίπου 3.200 περιπτώσεις παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δάση...
Ερχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
Σώσε την κατεδάφιση του αυθαιρέτου με μια νέα... αυθαιρεσία! Είναι η νέα «πατέντα» που επινόησαν κάποιοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν χτίσει στην κυριολεξία πάνω στο κύμα στην παραλιακή ζώνη του...
Σβήνουν τις «πατέντες» των αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξαιρούνται από την κατεδάφιση μόνο εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα»
Περιπτώσεις που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου στην παραλιακή ζώνη σε διάφορες περιοχές της χώρας, ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη συζήτηση στην ερμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.
«Εξαιρούνται από την κατεδάφιση μόνο εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
Με fast track διαδικασίες, τα υπ. Περιβάλλοντος - Υποδομών και το ΕΜΠ, συντάσσουν το σχέδιο για το νέο Μάτι • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών για να χτίσουν σε...
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν μπουλντόζες στην παραλιακή
Με την παρουσία εισαγγελέα και με καθυστέρηση που φτάνει την... εικοσαετία ξεκίνησε χθες η κατεδάφιση των πρώτων από τα συνολικά τρία παράνομα κτίσματα από το beach bar που είχε κατασκευάσει ξενοδοχειακή...
Βγήκαν μπουλντόζες στην παραλιακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
3,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά σε Μάτι και Κινέτα
​Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα έργα άμεσης αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μάτι και την Κινέττα, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Από αυτά, 500.000 θα...
3,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά σε Μάτι και Κινέτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας