• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.2°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο απολογισμός και η επόμενη μέρα για την Περιφέρεια

 • A-
 • A+

Την ταχύτατη αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και την εκτέλεση έργων υποδομής, προέταξε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να μην ξαναζήσει η Αττική και η Ελλάδα φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές όπως αυτή στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τις φονικές πυρκαγιές είχε αναβληθεί και πραγματοποιήθηκε τελικά χτες σε σχετικά ήπιο τόνο, παρά τις μεμονωμένες διακοπές και διαμαρτυρίες εκ μέρους πυρόπληκτων πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και παρά τις αντεγκλήσεις με άλλους πολίτες οι οποίοι ζητούσαν να γίνει ησυχία.

«Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση», είπε η κ. Δούρου προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ υπερασπίστηκε τις ενέργειες της περιφέρειας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, όσο και το έργο της πριν και έπειτα από αυτή.

«Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας, κατά τον οποίο κάποιοι προσπάθησαν λυσσαλέα να αποδώσουν ευθύνες στην περιφέρεια για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, για να φανεί η αλήθεια, ότι ο κρισιμότερος ρόλος του Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με τη συμβολή της με υποβοηθητικά μέσα στην κατάσβεση της φωτιάς και ότι δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο. Οι υπάλληλοι και η διοίκηση της περιφέρειας συνέδραμαν συνεχώς, αδιάλειπτα και αβίαστα, όπως όφειλαν να κάνουν», σημείωσε.

Επισήμανε ότι τις κρίσιμες ώρες δεν υπήρχε έγκαιρη επίσημη ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς, γεγονός που την οδήγησε να ζητήσει, εκτός των αρμοδιοτήτων της, την έκτακτη σύγκληση του κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας σε ασφαλές μέρος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την Πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση, όπως απαιτούνταν.

«Σε ό,τι αφορά την εκκένωση, αυτός ο όρος εφαρμόζεται μόνο σε κατασκηνώσεις, όπου ισχύουν άλλα δεδομένα, τα μεγέθη είναι διαφορετικά, την ευθύνη έχει ο επικεφαλής της κατασκήνωσης και απαιτείται απλά ενημέρωση της Πυροσβεστικής», σημείωσε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος είχε συγκρίνει την άμεση εκκένωση των δημοτικών κατασκηνώσεων στον Αγιο Ανδρέα με τη μη εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών.

Η κ. Δούρου σημείωσε ότι το έργο της περιφέρειας την επόμενη μέρα υπήρξε ουσιαστικό και όχι γραφειοκρατικό και υπερασπίστηκε την επιλογή της να μείνει μακριά από την τηλεοπτική προβολή και αντιπαράθεση.

«Εχουμε κάνει τομή στην επικοινωνιακή πρακτική που θέλει τους αιρετούς με γαλότσες μπροστά στις κάμερες κι ας μην έχουν κάνει τίποτα. Αυτές οι ενέργειες είναι ψεύτικες, παραπλανητικές και υποκριτικές και δυσκολεύουν το έργο του συντονισμού. Θα λείπουμε από τα τηλεπαράθυρα και ας το πληρώσουμε. Είναι μια συνεπής στάση», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που πήρε η περιφέρεια την προηγούμενη χρονιά, μετά τις καταστροφική πυρκαγιά στον Κάλαμο το περασμένο καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων: χορήγηση 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Πυροσβεστική για προμήθεια 35 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, χορήγηση 8,6 εκατομμυρίων ευρώ για πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση καταστροφών στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» και χορήγηση 5 εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ. για αγορά 143 νέων οχημάτων.

«Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή. Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να μας ζητούν σήμερα τα ρέστα εκείνοι που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες. Κάποιους τους συμφέρει να ταυτιστεί η Δούρου με την καταστροφή», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ιδρυθεί Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας και να υπάρξει επιστημονικό σχέδιο έγκαιρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο, Γιάννης Σγουρός, αναγνώρισε τον υποβοηθητικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και την έλλειψη πόρων.

Σημείωσε όμως ότι η περιφέρεια δεν αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο αν και ήταν από το παρελθόν ορατές οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής, των δασαρχείων και των δήμων, λόγω υποχρηματοδότησης.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Βασίλης Κορομάντζος κατηγόρησε την κ. Δούρου ότι δεν έχει να παρουσιάσει κανένα μεγάλο έργο υποδομής πλην του Φαληρικού Ορμου.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ζήτησε να μεταφερθούν τα χρήματα από τα έργα βιτρίνας και τα μεγάλα γήπεδα των ΠΑΕ σε μέτρα λαϊκής προστασίας και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές.

Αντιπλημμυρικά έργα, άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και αποζημίωση των οικογενειών που χάνουν το σπίτι τους ζήτησε η Βαρβάρα Κασιδούρη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων από το Μάτι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ρένα Δούρου: «Ουδέποτε έλαβα εντολή εκκένωσης»
Βέβαιη πως έπραξε το καθήκον της την αποφράδα ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δηλώνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μέσω του υπομνήματος που υπέβαλε στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ερευνούν...
Ρένα Δούρου: «Ουδέποτε έλαβα εντολή εκκένωσης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το πόρισμα για το Μάτι δεν αποδίδει ευθύνες στη Ρένα Δούρου»
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Αττικής, από το πόρισμα του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Εισαγγελία στο πλαίσιο της διερεύνησης των τυχόν ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι «δεν προκύπτει τίποτε...
«Το πόρισμα για το Μάτι δεν αποδίδει ευθύνες στη Ρένα Δούρου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από Ραφήνα και Μαραθώνα στη Βουλή
Εξω από τη Βουλή και στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού βρέθηκαν χθες δεκάδες πυρόπληκτοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας-Μαραθώνα. Οπως...
Από Ραφήνα και Μαραθώνα στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρ’ ολίγον τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος «Ιλιούσιν»
Στα περίπου 60 μέτρα από το έδαφος διασταυρώθηκαν οι πορείες του πυροσβεστικού αεροσκάφους «Ιλιούσιν» και του συντονιστικού αεροσκάφους της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν από κοινού στη φωτιά στα Βίλια.
Παρ’ ολίγον τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος «Ιλιούσιν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτη σύσκεψη για τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Αττική
Σύσκεψη με αντικείμενο τις εργασίες πρόληψης από πλευράς των δήμων της Αττικής για τις πυρκαγιές πραγματοποιείται το μεσημέρι του Σαββάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Αφορά τις 18...
Έκτακτη σύσκεψη για τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά διά ζώσης τα περιφερειακά συμβούλια Αττικής
Τη δια ζώσης σύγκληση του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής προκάλεσε η αντιπολίτευση καθώς εξι περιφερειακές παρατάξεις απείχαν από τη χθεσινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ξανά διά ζώσης τα περιφερειακά συμβούλια Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας