Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέσσερις καίριες παρεμβάσεις για τα αυθαίρετα
EUROKINISSI // ΥΠΕΚΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερις καίριες παρεμβάσεις για τα αυθαίρετα

  • A-
  • A+

Με τέσσερις παρεμβάσεις που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να εντοπίσει τα αυθαίρετα που έχουν «ξεφυτρώσει» από δεκαετίες σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι όχθες ρεμάτων, οι παραλιακές ζώνες, τα καμένα και εκχερσωμένα δάση.

Με απόφαση που υπογράφηκε από τον Γιώργο Σταθάκη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3584 Β’), ξεκινά από την επόμενη Δευτέρα (3/9) η συγκρότηση του σώματος ελεγκτών δόμησης που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ιδιώτες μηχανικούς, ένα είδος «ορκωτών τεχνικών», που θα κάνουν κατά προτεραιότητα δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5% των δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί με τους προηγούμενους νόμους του 2011 και του 2013. Θα έχουν επίσης αρμοδιότητα να επιβλέπουν την τήρηση των όρων δόμησης σε οικοδομές που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων θα λειτουργήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με βάση τη συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικό δίκτυο για την υποβολή καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές, μέσα από το οποίο οι πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης ώς την έκδοση τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισης.

Από τις 18 Ιουλίου, με άλλη απόφαση του Γιώργου Σταθάκη, είναι πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων που επισυνάπτονται στη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενός ακινήτου (γονική παροχή, δωρεά, πώληση, κ.λπ.) αλλά και στην έκδοση ή ανανέωση άδειας δόμησης.

Τα στοιχεία του ακινήτου θα προσδιορίζονται από γεωγραφικές συντεταγμένες και, μέσω αεροφωτογραφιών, θα είναι πλέον εύκολο να πιστοποιείται η εγκυρότητά τους και να διαπιστώνεται αν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί.

Με αυτή την απλή ρύθμιση, που θα έπρεπε να ισχύει από χρόνια, θα αποκαλυφθούν τα «αόρατα» ακίνητα που διαφεύγουν και από τις φορολογικές πηγές.

Πρόκειται για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις στους όρους δόμησης της περιοχής τους, αλλά κάποιοι επιτήδειοι εξαφάνιζαν από τα συμβόλαια μεταβίβασης, έχοντας εξασφαλίσει την κάλυψη και απόφασης του Αρείου Πάγου!

Hλεκτρονική πολεοδομία

Η τέταρτη παρέμβαση αφορά την ηλεκτρονική πολεοδομία, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου η υποβολή των φακέλων για την έκδοση ή αναθεώρηση των αδειών δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέτρο που θα εξασφαλίσει ταχύτητα στις διαδικασίες και κυρίως διαφάνεια. Οι πολεοδομίες, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, τη «χρυσή» εποχή της οικοδομής ήταν οι πρωταθλήτριες του «γρηγορόσημου», όπως είχε κατοχυρωθεί να λέγεται το «λάδωμα» των υπηρεσιών για την έκδοση μιας άδειας.

Υπάρχει όμως και ένας πέμπτος παράγοντας, που αναδεικνύει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Ανδρεδάκης, β’ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Θεωρώ θετικές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εντοπισμό και κυρίως τον περιορισμό των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, αλλά εκτιμώ ότι το πιο σημαντικό βήμα που έγινε την τελευταία διετία είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι η προστασία των δασών έχει θεσμοθετηθεί με το Σύνταγμα του 1975, ωστόσο στις αρχές του 2015 είχαν εγκριθεί οι δασικοί χάρτες μόλις για το 0,8% της επιφάνειας της χώρας!

Συμφωνεί πάντως ότι η δημιουργία του σώματος ελεγκτών δόμησης, που ήταν αίτημα του ΤΕΕ από χρόνια, θα επιτρέψει την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων και στην ουσία θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

2 εκατ. ευρώ στους Δήμους Μεγαρέων και Ραφήνας

Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των Δήμων Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε ακόμη δύο αποφάσεις επιχορήγησης για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας που αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αττική.

Οι δύο αποφάσεις προβλέπουν επιχορήγηση συνολικού ύψους 2.043.435 ευρώ στους Δήμους Μεγαρέων (90.976 ευρώ) και Ραφήνας-Πικερμίου (1.952.459 ευρώ) αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας.

Η επιχορήγηση για τον Δήμο Μεγαρέων δίνεται για την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών (587 ευρώ), ενώ για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου προκειμένου να καταβληθεί επίδομα απλών επισκευαστικών εργασιών και για την αντικατάσταση της οικοσκευής (έως 5.869 ευρώ) λόγω της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση της κατεύθυνσης της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αρωγής των πληγέντων από τις πυρκαγιές, επιδιώχθηκε και έγινε κατορθωτό οι σχετικές αποφάσεις να διεκπεραιωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -συγκριτικά με το παρελθόν- από την ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων των δήμων.

Επιπρόσθετα, για την τελική απόφαση απαιτείται η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και διαφορετικών υπηρεσιών, όχι μόνο του υπουργείου, οι οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες που χρονικά δεν μπορούν να συμπιεστούν απεριόριστα.

Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς ανταπόκρισης στα αιτήματα των δήμων, αναφέρει.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
​Χωρίς επίσκεψη στην πολεοδομία και με ένα «κλικ» στον υπολογιστή από το γραφείο του μελετητή μηχανικού εκδίδονται από χθες οι άδειες δόμησης για εντός σχεδίου ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κύρια...
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του πολεοδομικού νομοσχεδίου. Με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες...
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη στη μαρτυρική Μακρόνησο. Προκηρύσσεται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση στο πρόστιμο
Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης νομιμοποίησης αυθαιρέτων με έκπτωση 10% στο οφειλόμενο πρόστιμο, που ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες.
Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση στο πρόστιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή προστίμων
Με τροπολογία που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα ανασταλεί η επιβολή προστίμων που επέβαλε η Πολεοδομία Παλλήνης σε αυθαίρετα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στο ρέμα Παππά, στο Μάτι η οποία...
Προσωρινή αναστολή προστίμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυθαίρετα: νέα παράταση με έκπτωση 10%
Ως τις 10 Μαΐου παρατείνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου με έκπτωση 10% στο οφειλόμενο πρόστιμο, ανακοίνωσε χθες, ημέρα λήξης της προθεσμίας το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση θα κυρωθεί και με...
Αυθαίρετα: νέα παράταση με έκπτωση 10%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας