Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας

Περτούλι - Μουλάρι σέρνει κορμούς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας

  • A-
  • A+

Σε ένα θετικό βήμα για την προστασία των ιπποειδών στη χώρα μας προχωράει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, απομένει αρκετός δρόμος ακόμη για να διασφαλιστεί η ευζωία των ιπποειδών, όπως διαφαίνεται από νέα καταγγελία των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ουσιαστικά, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών εισάγει στη χώρα μας την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία απαιτεί την αναγνώριση κάθε ιπποειδούς.

Πρόκειται για τον «Κανονισμό Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή», ο οποίος ορίζει ότι όλα τα ιπποειδή θα πρέπει από εδώ και στο εξής να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται από έναν μοναδικό αριθμό.

Η ενεργοποίηση του «Κανονισμού» αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη νομική προστασία των ιπποειδών, αφού χωρίς την κατάλληλη ταυτοποίηση και καταγραφή, δεν μπορούν να συσχετιστούν με το άτομο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία τους.

Δυστυχώς, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές όσον αφορά την τήρηση προτύπων πρόνοιας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά αμέλειας και κακοποίησης αυτών των ζώων να είναι πολύ συχνά, παρόλο που τα ιπποειδή εξακολουθούν να συμβάλουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία, την αναψυχή και τον τουρισμό.

Με τη νέα διαδικασία καταγραφής, όλοι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών σε όλη την Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα ζώα τους και να διασφαλίζουν πως τηρούνται όλα τα πρότυπα πρόνοιας και ευζωίας.

Η αδυναμία να φροντίσουν σωστά τα ζώα τους θα επιφέρει νομικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Το σύστημα αναγνώρισης των ιπποειδών θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα αφορούν την αναλυτική περιγραφή του ιπποειδούς και την καταγραφή των διακριτικών χαρακτηριστικών του, ένα λεπτομερές διάγραμμα αυτών των χαρακτηριστικών και μια μέθοδο επαλήθευσης της αναγνώρισης. Η εφαρμογή του θα συμβάλει και στην καταγραφή του πραγματικού αριθμού των αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών που υπάρχουν στην Ελλάδα και που αποτελούν ένα εγγενές κομμάτι της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, καθώς ώς τώρα δεν υπάρχει επίσημο μητρώο.

Η καθιέρωση του «Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή» ήταν αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που ξεκίνησαν το 2017 από κοινού δύο ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ και η GAWF/ANIMAL ACTION HELLAS.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι δύο οργανώσεις είχαν καταθέσει ψήφισμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογεγραμμένο από περισσότερους από 12.000 πολίτες που είχαν ενώσει τη φωνή τους ζητώντας μέριμνα για την ευζωία και την προστασία των ιπποειδών.

Το ψήφισμα αυτό ζητούσε τη θέσπιση Κώδικα Ορθής Πρακτικής Ιπποειδών, καθώς επίσης και την εφαρμογή του «Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή» της Ε.Ε.

«Παρόλο που οι Κοινοτικές Οδηγίες υπάρχουν εδώ και καιρό, ήταν πάντα ευκολότερο για τις αρχές να μην τις εφαρμόζουν. Ως αποτέλεσμα, ήταν μέχρι στιγμής αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ιπποειδών στην Ελλάδα. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, η διακίνηση χωρίς χαρτιά ιδιοκτησίας, οι online ανταλλαγές ιπποειδών με όπλα ή ακόμη και air-conditions, η πώληση νεογέννητων πουλαριών, η παντελής έλλειψη κώδικα ορθής πρακτικής και νομοθεσίας είναι μια σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε φαινόμενα εγκατάλειψης και κακοποίησης. Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρουμε επιτέλους να προστατέψουμε τα ιπποειδή είναι μέσα από τη σήμανση και την καταγραφή τους», εξηγεί Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος της ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ.

«Μέσα από τις αποστολές μας δουλεύουμε σκληρά εδώ και χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών, ιδιαιτέρως των ιπποειδών εργασίας σε τοπικές κοινωνίες και νησιά. Ας ελπίσουμε πως αυτή η διαδικασία θα προσφέρει στα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια της χώρας ένα πιο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους», επισήμανε η Ελίζα Γκέσκου, συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών της GAWF/ANIMAL ACTION HELLAS.

Στην Υδρα

Ωστόσο, από την υιοθέτηση του «Κανονισμού» και μέχρι την εφαρμογή του, εξακολουθούν να αποκαλύπτονται νέα περιστατικά κακοποίησης.

Αυτή τη φορά η καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 146 Ζωοφιλικών Σωματείων αφορά την κακοποίηση ιπποειδών και την επαναλαμβανόμενη παράβαση του νόμου στην Υδρα.

Σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο και το αστυνομικό τμήμα του νησιού, που κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι ζωοφιλικές οργανώσεις αναφέρουν ότι γίνονται αποδέκτες πολλών καταγγελιών από επισκέπτες στο νησί αναφορικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και χρήσης των ιπποειδών.

«Ιπποειδή που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών, στο λιμάνι της Υδρας, δημιουργώντας την πρώτη εικόνα για τον τόπο, περιμένουν δεμένα με πολύ κοντά σχοινιά σε χαλκάδες, επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς σκίαστρα, χωρίς νερό. Ιπποειδή παστουρωμένα δε έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του νησιού».

«Σε έναν τόπο με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τουρισμό ως επαγγελματικό πεδίο, είναι πραγματικά δυσάρεστο, απογοητευτικό και ντροπιαστικό να διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στον νόμο, και μάλιστα εις βάρος ανυπεράσπιστων μη ανθρώπινων πλασμάτων που ενώ χρησιμοποιούνται για το κέρδος κακοποιούνται συστηματικά», αναφέρουν, ζητώντας να «επιβληθούν μετά ελέγχων οι κυρώσεις ως ο νόμος ορίζει».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια
Πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ επιβλήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, για τις παράνομες παραστάσεις που...
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαιτούν να βασανίζουν τα ζώα και με τον νόμο!
Με μια θρασύτατη επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, φορείς και πολίτες της Κιμώλου ζητούν την επίσημη νομιμοποίηση της επαίσχυντης πρακτικής του παστουρώματος αλόγων, γαϊδουριών και βοοειδών, δηλαδή...
Απαιτούν να βασανίζουν τα ζώα και με τον νόμο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
Μια ανάσα για τα δύσμοιρα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία τους. Αποφασίστηκε η επέκταση και βελτίωση των ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη...
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας