Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίθεση «Ρουβίκωνα» σε γραφεία του ομίλου «Μυτιληναίος»

Επίθεση «Ρουβίκωνα» σε γραφεία του ομίλου «Μυτιληναίος»

  • A-
  • A+

Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησαν επίθεση τα ξημερώματα στα γραφεία ομίλου επιχειρήσεων «Μυτιληναίος» στο Μαρούσι. Φορώντας κράνη έσπασαν με βαριοπούλες τζάμια, ενώ δεν κατάφεραν να σπάσουν τα τζάμια στις πόρτες και αποχώρησαν.

Στη ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου indymedia η ομάδα ανήρτησε βίντεο από την επίθεση και σχετική ανάρτηση στην οποία τονίζει ότι στον όμιλο ανήκουν εταιρίες, που  εμπλέκονται στην εξόρυξη βωξίτη και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων, η αδειοδότηση των οποίων εκκρεμεί.

«Αν και ο Μυτιληναίος δεν ακολουθεί την πεπατημένη του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα όπου με δουλείες του αέρα έχτισαν τα λεγόμενα νέα τζάκια αλλά κινείται στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας, η οικονομική αυτοκρατορία του στηρίζεται στην καταστροφή της φύσης, στην καταλήστευση των φυσικών πόρων, στην διαπλοκή και φυσικά στο ξεζούμισμα των 4.500 περίπου εργαζόμενων του».

Στη συνέχεια ο «Ρουβίκωνας» απαρίθμησε μερικά από τα «επιτεύγματα», όπως γράφει, «του ομίλου, που την τελευταία δεκαετία κατάφερε εν μέσω της κρίσης που κατέστρεψε οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα και ώθησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη εξαθλίωση και τη απόγνωση, να “μεγαλουργήσει” και τώρα φιγουράρει ως ένας από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους ομίλους στην ανατολική Ευρώπη».

Οι βασικές εταιρίες του ομίλου είναι τρεις η Αλουμίνιο της Ελλάδας (πρώην ΠΕΣΙΝΕ), η ΜΕΤΚΑ και η Protergia. Φυσικά αυτές πλαισιώνονται από ένα δίκτυο θυγατρικών που λειτουργούν ως προμηθευτές η ως εργολάβοι. Οι βασικοί τομείς όπου δραστηριοποιείτε ο όμιλος είναι: η μεταλλουργεία από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι την παραγωγή αλουμινίου, η ενέργεια κυρίως μέσω της εγκατάστασης και εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων, οι κατασκευές ενεργειακών έργων και τα αμυντικά συστήματα, καθώς κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της ΕΛΒΟ μαζί με το management.

► Τα τελευταία μόνο χρόνια καμιά δεκαριά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν σακατευτεί στις φάμπρικες του Μυτιληναίου, κάποιοι από αυτούς εργάζονταν άμεσα στις εταιρίες του ομίλου, ενώ κάποιοι δούλευαν σε υπεργολάβους κατά την συνηθισμένη πρακτική.

► Ο όμιλος στα 25 χρόνια της νεότερης ιστορίας του είναι υπεύθυνος για τεράστιας έκτασης οικολογικές καταστροφές τόσο από τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στον Παρνασσό, την Γκιόνα και τον Ελικώνα, όσο και από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιώτικης χώρας, αλλά και από τα εργοστάσια και τα λιμάνια που διαθέτει. Χαρακτηριστική είναι η καταστροφή του κόλπου της Αντίκυρας από τα απόβλητα του εργοστάσιου της ΑτΕ, αλλά και όλου του Κορινθιακού από τα μεταλλευτικά απόβλητα των παρακειμένων ορυχείων.

► Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το σκάνδαλο ΔΕΗ – Μυτιληναίου στο οποίο είναι ανακατεμένες ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και έχει στοιχίσει στη ΔΕΗ περί το ένα δις ευρώ.

► Η ιστορία ξεκινά οο 2004/5 όταν το Αλουμίνιο (ΠΕΣΙΝΕ) πέρασε στα χέρια του Μυτιληναίου. Το 2006, όταν μετά από μισό αιώνα, έληξε επιτέλους σύμβαση και οι παρατάσεις της με την ΔΕΗ αυτή επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί την τιμή πώλησης του ρεύματος. Πως αντέδρασε ο καλός επιχειρηματίας; απλούστατα έπαψε να πληρώνει. Η συνέχεια είναι όπως την φαντάζεται κάθε ένας.

Οι οφειλές συσσωρεύονταν, το κράτος τις κούρευε με ζημία της ΔΕΗ και πάλι από την αρχή. Η διοίκηση της ΔΕΗ, απειλούσε για τα μάτια του κόσμου κάθε τρεις και λίγο ότι θα κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο, αλλά εν τέλει αρκετά εκατομμύρια χρέη μεταφέρονταν κάθε μήνα στις πλάτες όλων μας. Αυτή η ιστορία κράτησε περίπου δέκα χρόνια...

Παράλληλα ο Μυτιληναίος κατασκεύασε δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ισχυριζόμενος ότι έτσι θα πάψει να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό (κάπου εδώ ξεκινά η άλλη λαμπρή ιστορία με την protergia). Τα κρατικά λαμόγια επικροτώντας αυτή την πατριωτική πράξη, όχι μόνο επιδότησαν την κατασκευή του εργοστασίου αλλά έφτιαξαν και ένα αγωγό φυσικού αερίου μέχρι την αυλή του. Επιπλέον για να βγάλει και κάτι παραπάνω, το κράτος του ενέκρινε ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και ένα τρίτο με λιθάνθρακα (το οποίο ευτυχώς έμεινε προς ώρας στο συρτάρι, λόγω και των αντιδράσεων).

Όλα αυτά πάνω στην δημόσια γη που είχε παραχωρηθεί για το Αλουμίνιο... Μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο εργοστάσιο, με την συνεργασία της τότε κυβέρνησης ΝΔ, ο κ. Μυτιληναίος, πέτυχε να μην χρησιμοποιεί το ρεύμα για το Αλουμίνιο, αλλά να το πουλάει πανάκριβα στη ΔΕΗ στην οποία ήδη χρωστούσε. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, βάφτισε τη μονάδα ΑΠΕ επιτρέποντάς του έτσι να αυξήσει κι άλλο την τιμή. Όλα τα παραπάνω επί σειρά ετών προκάλεσαν βροχή αντιδράσεων, ευρωπαϊκών καταδικών, κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από την τότε αντιπολίτευση, εισαγγελικών παραγγελιών, διώξεων ακόμη και προστίμων (που στη συνέχεια ακυρώνονταν) χωρίς φυσικά κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά μέχρι τώρα. Γιατί πλέον ως δια μαγείας, όλα λύθηκαν, βοηθούντος και του μνημονίου. Με τη νέα σύμβασή του με τη ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος έλαβε τρεις διαφορετικές εκπτώσεις (25 +8 +15 = 48 %) επάνω στο ειδικό φτηνό τιμολόγιο που έχουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Και αυτή τη φορά χωρίς ούτε καν η διοίκηση της ΔΕΗ να διαμαρτύρεται για ζημίες, Όλοι «επέδειξαν ευαισθησία στο μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας». Οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι οι λοιπές μεταλλουργίες που θέλουν και αυτές τέτοιες ρυθμίσεις και απειλούν με προσφυγές για να το πετύχουν. Το ρεύμα είναι ακριβό μόνο για το λαό που υποφέρει από ενεργειακή φτώχεια ολοένα και περισσότερο.

► Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο είναι πρόεδρος του ΣΕΒ, διώκεται για κακούργημα (δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ) μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Νεζη (δωροληψία και απιστία προς το δημόσιο) ο οποίος φέρεται να έλαβε από τον κυρ Βαγγέλη 260.000 μίζα ώστε να δώσει στην εταιρία ΜΕΤΚΑ έργο προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων στο Λαύριο. Εμείς δεν ανησυχούμε διότι ξέρουμε ότι το κράτος μας δείχνει την ευγνωμοσύνη του και φροντίζει τους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ρουβίκωνας» κατά του ομίλου Κοπελούζου για τα αιολικά
Τέσσερα μέλη του «Ρουβίκωνα» έβαψαν τα ξημερώματα με σπρέι κόκκινου και μαύρου χρώματος την πρόσοψη των γραφείων του ομίλου Κοπελούζου επί της οδού Κηφισίας στο Μαρούσι.
«Ρουβίκωνας» κατά του ομίλου Κοπελούζου για τα αιολικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση «Ρουβίκωνα» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για αναγόρευση επιχειρηματία σε διδάκτορα
Αντιδρώντας στην απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πειραιά να αναδείξει σε επίτιμο διδάκτορα επιχειρηματία, μέλη της φοιτητικής ομάδας της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησαν έφοδο στο...
Παρέμβαση «Ρουβίκωνα» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για αναγόρευση επιχειρηματία σε διδάκτορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιθέσεις Ρουβίκωνα σε εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος και τσιμεντοβιομηχανία
Η αναρχική συλλογικότητα γνωστοποίησε σήμερα, τρεις επιθέσεις ενάντια στο σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των εργοδοτικών εγκλημάτων.
Επιθέσεις Ρουβίκωνα σε εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος και τσιμεντοβιομηχανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση «Ρουβίκωνα» σε γραφεία της ΛΑΡΚΟ για το θάνατο εργάτη
Μέλη του Ρουβίκωνα έσπασαν με βαριοπούλες τζαμαρία σε γραφεία της ΛΑΡΚΟ στο Μαρούσι. «Κράτος, Εθνική και ΔΕΗ είναι οι μέτοχοι στο θάνατο 36χρονου και άλλων 4 εργατών» καταγγέλλει η αναρχική ομάδα.
Επίθεση «Ρουβίκωνα» σε γραφεία της ΛΑΡΚΟ για το θάνατο εργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα Jumbo
Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Jumbo βρέθηκαν το μεσημέρι μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας για να διαμαρτυρηθούν για το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην επιχείρηση.
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα Jumbo
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση του «Ρουβίκωνα» σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι
Επίθεση από τον «Ρουβίκωνα» δέχτηκε χθες τα ξημερώματα το εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι, ύστερα από τις καταγγελίες 19χρονου μαθητευόμενου για βασανισμό του σε κουζίνα εστιατορίου συμφερόντων του...
Επίθεση του «Ρουβίκωνα» σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας