• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 30.1°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.7°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 31.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 29.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.6°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 28.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 27.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Θεσσαλονίκη παύει να τιμά τον δωσίλογο Χρυσοχόου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οδός Αλμπέρτου Ναρ στη Θεσσαλονίκη και με τη βούλα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια προκειμένου να φτάσουμε στην απόφαση της επιτροπής ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (με 3 ψήφους υπέρ και ένα λευκό) προκειμένου να μετονομαστεί ο δρόμος της πόλης που έφερε το όνομα ενός εκ των δωσιλόγων της Κατοχής.

Ετσι από την περασμένη Τετάρτη, με μια «αθόρυβη» διαδικασία υπάλληλοι του δήμου αποκαθήλωσαν την παλαιά πινακίδα που ανέγραφε το όνομα του στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου και τοποθετήθηκε η νέα που αναγράφει το όνομα του Εβραίου Θεσσαλονικιού λογοτέχνη Αλμπέρτου Ναρ.

Τον περασμένο Μάρτιο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση αποφάσισε τη μετονομασία του δρόμου.

Η απόφαση ελήφθη με ονομαστική ψηφοφορία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων, στη διάρκεια της οποίας υπέρ της πρότασης της διοίκησης και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη περί μετονομασίας τάχθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», όπως και οι σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι των «Εντάξει», οι οποίοι είχαν ζητήσει νωρίτερα αναβολή της ψηφοφορίας για... εκτενέστερη μελέτη, χωρίς να διαφωνούν ότι το όνομα του Αλμπέρτου Ναρ έπρεπε να δοθεί σε έναν δρόμο της πόλης.

Νωρίτερα δικηγόρος που εκπροσωπούσε τους απογόνους του Χρυσοχόου είχε φραστική «κόντρα» με τον δήμαρχο, που στην ομιλία του έκανε λόγο για απειλές εκ μέρους της οικογένειας προς τον επιστήμονα του Κέντρου Ιστορίας, ο οποίος είχε συντάξει την έκθεση στην οποία είχε βασιστεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Είχε προηγηθεί ο επίμονος αγώνας τού τότε δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, σημερινού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτών, δημοσιογράφων και ιστορικών (Σπύρος Σακκέτας, Χρήστος Ζαφείρης, Σπύρος Κουζινόπουλος, Αλέκος Γρίμπας) όσο και η έκθεση του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Χουντικό απομεινάρι

Τα ονόματα των δωσιλόγων, όπως του στρατηγού Χρυσοχόου και άλλων, είχαν δοθεί σε δρόμους της Θεσσαλονίκης την περίοδο της δικτατορίας. Πλέον αποκτά και συμβολική διάσταση ότι το όνομα του Χρυσοχόου, που είχε καταθέσει υπέρ του ναζί μακελάρη των Εβραίων Μαξ Μέρτεν, αντικαθίσταται από εκείνο ενός λόγιου απογόνου των Εβραίων του Ολοκαυτώματος.

«Αποκαθηλώθηκε επιτέλους από οδό της πόλης μας (έναντι Σχολής Τυφλών) το όνομα του φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί Κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου», επισημάνει ο κ. Μηταφίδης που αισθάνεται δικαιωμένος για τον πολυετή αγώνα του.

Ο Αλμπέρτος Ναρ (1947-2005) ήταν γιος σεφαραδιτών (Ισπανοεβραίων) Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος, γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για έναν από τους πιο ευαίσθητους, τρυφερούς και μαχητικούς ανθρώπους που γνώρισαν οι δρόμοι της πόλης, την οποία κυριολεκτικά λάτρευε με πάθος. Αναβίωσε μέσα από τα βιβλία του την ιστορία της Θεσσαλονίκης: «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας» (1985), «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης» (1997).

Διευθύνοντας το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης, μας έδωσε μαζί με την Ερικα Κούνιο Αμαρίλιο τις «Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα» (1998).

Συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Το δέντρο», «Παραφυάδα» και «Το τραμ» (Τρίτη διαδρομή) και μας παρέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Σε αναζήτηση ύφους» (1991) και το εμβληματικό «Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός» (1999).

Στα τέλη του περασμένου Μάρτη, με μια επιστολή-παρακαταθήκη, τέσσερις ημέρες προτού πεθάνει ο Ρόμπυ Βαρσάνο, επιζήσας του Αουσβιτς που είχε αναγνωρίσει στη Θεσσαλονίκη τον Μαξ Μέρτεν (κύριος υπαίτιος της γενοκτονίας των Εβραίων της πόλης από τους ναζί) βοηθώντας στη σύλληψη και καταδίκη του, ευχαρίστησε με επιστολή που απέστειλε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ. Η επιστολή εστάλη στις 28 Μαρτίου και λίγες ημέρες αργότερα ο Ρόμπυ Βαρσάνο έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια.

Στην επιστολή του χαιρετίζει την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του δημοτικού συμβουλίου για τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ και απευθύνει έκκληση: «Αποκαταστήστε την αλήθεια».

Ο επιζήσας των στρατοπέδων Αουσβιτς-Μπιρκενάου Ρόμπυ Βαρσάνο, με τον αριθμό 115365 στο χέρι, σημείωνε για τη μετονομασία της οδού πως «θα ήθελα να πω ένα μπράβο σε όλους εσάς που αποφασίσατε να τιμήσετε εμάς, όλους τους διωχθέντες Εβραίους της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, με μια απλή αλλά τόσο συμβολική κίνηση».

Για τον Χρυσοχόου έγραψε πως «εμείς και πολλοί πατριώτες τον γνωρίζουμε καλά», ωστόσο τονίζει ότι «δεν γυρέψαμε ποτέ εκδίκηση. Παραβλέψαμε πολλές φορές την αδικία».

Ο 93χρονος Ρόμπυ Βαρσάνο έστειλε ένα και μόνο μήνυμα με την επιστολή του που έχει ημερομηνία 28 Μαρτίου 2018: «Εκείνες οι ιδεολογίες που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, που εξόντωσαν εκατομμύρια στο όνομα της δήθεν υπεροχής, δεν έχουν θέση εδώ σ’ αυτή την πόλη».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
Δύσκολα φεύγουν οι σκιές δωσιλόγων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αρμόδια επιτροπή ονοματοθεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε χθες με ψήφους τρεις έναντι μίας την πρόταση του Δήμου...
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου στις 18 Νοεμβρίου
Ο Δήμος Λαμιέων και το Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950» σας προσκαλούν στην Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 11.30 το πρωί. Όσοι συμμετάσχουν, θα...
Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου στις 18 Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η οδός Στρ. Χρυσοχόου μετονομάζεται σε Αλμπέρτου Ναρ
Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετονομασία της οδού στρατηγού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της...
Η οδός Στρ. Χρυσοχόου μετονομάζεται σε Αλμπέρτου Ναρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεκμηριωμένα... δωσίλογος
Μία από τις πιο σημαντικές «οδομαχίες» μνήμης δόθηκε στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην αρμόδια επιτροπή ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία πριν από οκτώ μήνες είχε...
Τεκμηριωμένα... δωσίλογος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος στο Κορδελιό
Μπορεί πολλοί καχύποπτοι να σκέφτηκαν ότι η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στη δυτική Θεσσαλονίκη λόγω μιας παλιάς βόμβας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έκρυβε πίσω της «μάρκετινγκ» για την προβολή ορισμένων...
Τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος στο Κορδελιό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε γάμοι ούτε βαπτίσια λόγω... βόμβας!
​Μια παλιά βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεσπιτώνει 72 χιλιάδες κατοίκους την Κυριακή, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανής επιχείρηση εκκένωσης δύο δήμων, έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε ΕΛ.ΠΕ. και δίκτυα ΔΕΗ και...
Ούτε γάμοι ούτε βαπτίσια λόγω... βόμβας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας