Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ

Δίπλα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα ο Δήμος Μαραθώνα άνοιξε δυο τάφους. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν οι νεκροί θάφτηκαν σε αυτό τον χώρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ

  • A-
  • A+

Η προσπάθεια επέκτασης του κοιμητηρίου της Νέας Μάκρης και η πρόσφατη ταφή νεκρών στο πάρκινγκ του νεκροταφείου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για παράνομες ενέργειες έχοντας προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα.

Το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς να ‘χει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οταν όμως παρουσιάστηκε το πρόβλημα της χωρητικότητας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επεκτείνει το υπάρχον κοιμητήριο -αντί να φτιάξει νέο- αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο.

Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ωστόσο, η διαχρονική επιμονή των τοπικών αρχών οδήγησε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και η οποία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης «του υφιστάμενου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της ρύθμισης απορρέει από την αδυναμία ανταπόκρισης του δήμου στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, που έπληξε τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, λόγω κορεσμού των κοιμητηρίων».

Το συρματόπλεγμα

Η δημοτική αρχή Μαραθώνα δεν έχασε χρόνο περιφράσσοντας τον δρόμο και το πάρκινγκ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου με απλό συρματόπλεγμα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλαν στην εφημερίδα μας αναγνώστες. Και ήδη έγιναν εκεί οι δύο πρώτες ταφές.

«Πολλά μπορεί κανείς να περιμένει από μια δημοτική αρχή, από έναν δήμαρχο που χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του (σχεδόν ομόφωνα) “ανίκανος και επικίνδυνος” μαζί με τα ελάχιστα πρωτοπαλίκαρά του, που του συμπαραστέκονται, και μια κυβέρνηση που τον στηρίζει αδικαιολόγητα, αλλά ότι θα επιχειρήσει να θάβει νεκρούς στον δρόμο, μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Κι όμως, δυστυχώς είναι αληθινό...» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του ΙΝΕΠΕΠ (Ινστιτούτο Επιστημονικών Εφαρμογών και Πολιτισμού).

Εξώδικο απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής για το ζήτημα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ενώ έχουν προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία, όπως η πραγματοποίηση μελετών και εκθέσεων καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε όμως έχουν προηγηθεί και οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων.

«Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεως χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κ.λπ., υφίσταται άμεσος κίνδυνος μόλυνσης και της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής» διαβάζουμε στο εξώδικο των κατοίκων, που τα σπίτια ορισμένων απέχουν λίγα μόλις μέτρα από το κοιμητήριο.

«Κατεπείγουσα διαδικασία»

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο Μαραθώνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο αναφέρουμε την απάντηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Μάκη Μεγαγιάννη, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό irafina.gr, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επέκταση του νεκροταφείου έγινε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για την υποχρεωτική ταφή των νεκρών της πυρκαγιάς στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης.

«Η κατεπείγουσα διαδικασία και η χρονική στιγμή όπου η Υπηρεσία Δόμησης Παλλήνης επρόκειτο να κλείσει λόγω αδειών των υπαλλήλων ανάγκασε την υπηρεσία του δήμου να εκδώσει μία άδεια εργασιών μικρής κλίμακας με την οποία επιτρέπεται μόνο περίφραξη και όχι περιτοίχιση του οικοπέδου.

»Με τα δεδομένα αυτά, ο δήμος προέβη στην εργασία αυτή με κατεπείγουσες διαδικασίες διότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο λόγω της ανάγκης ταφής των συνανθρώπων μας.

»Με την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης της Παλλήνης η πρώτη άδεια που θα εκδοθεί θα είναι αυτή της περιτοίχισης του κοιμητηρίου και σίγουρα εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η απαραίτητη φύτευση του χώρου.

»Σίγουρα η εξέλιξη αυτή μόνο αρεστή δεν ήταν για τους κατοίκους της περιμέτρου του κοιμητηρίου, πράγμα που αναγνωρίζω απόλυτα. Για την εξέλιξη λοιπόν αυτή προσωπικά έθεσα στην Τεχνική Υπηρεσία την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 της επέκτασης του σχεδίου πόλεως της περιοχής έως τα νέα όρια (20 μέτρα) που προβλέπονται από το κοιμητήριο» αναφέρει ο κ. Μεγαγιάννης.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα η αναγκαιότητα ανεύρεσης ενός νέου χώρου, που θα λειτουργήσει ως κοιμητήριο. Ομως ένας τέτοιος χώρος οφείλει να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και να έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, κάτι που απέχει από τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, με αποτέλεσμα την ταφή νεκρών δίπλα σε σταθμευμένα οχήματα και το άνοιγμα τάφων μπροστά στα μάτια περαστικών. Ο σεβασμός σε εκλιπόντες και ζώντες είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε σε βαθιά γεράματα ο σκύλος που χάριζε φως στους τυφλούς
Ηταν ο πρώτος σκύλος-οδηγός τυφλών στην Ελλάδα. Συνεισέφερε στο να επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών στα πλοία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής, στο αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης και στα...
Πέθανε σε βαθιά γεράματα ο σκύλος που χάριζε φως στους τυφλούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έξω...
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι χώρεσαν στον Μπακογιάννη
Αιρετούς της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας -και παλαιότερων-, καλλιτέχνες, πρόσωπα του lifestyle, έναν ποδοσφαιριστή και έναν εκπρόσωπο πρώην... ποδοσφαιρικής παράταξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το...
Ολοι χώρεσαν στον Μπακογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας