Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεσημεριάτικο αλαλούμ

Κυκλοφοριακό χάος, μεγάλο πρόβλημα στις συγκοινωνίες, αλλά και δεκάδες εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες προκάλεσε το χθεσινό ευρύ μπλακ άουτ που επηρέασε πολλές περιοχές της Αττικής

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσημεριάτικο αλαλούμ

  • A-
  • A+

Σε βλάβη μετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (KYT) Παλλήνης οφείλεται το χθεσινό μπλακ άουτ στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, που έπληξε πολλές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η βλάβη, που σημειώθηκε περίπου στις 14.00 το μεσημέρι, προκάλεσε απώλεια τροφοδότησης ηλεκτρικών φορτίων, ενώ άμεσα έσπευσαν στο σημείο συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση που ενημέρωνε ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και ότι διενεργείται έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, ζητώντας συγγνώμη για την ταλαιπωρία από τους πολίτες. Ωστόσο το μπλακ άουτ προκάλεσε κυκλοφοριακό αλαλούμ και προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Τα περισσότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίστηκαν σε Αλιμο, Αργυρούπολη, Μαρούσι, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Καλλιθέα, αλλά και σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Λόγω της διακοπής ρεύματος προβλήματα σημειώθηκαν στην κίνηση των οχημάτων, καθώς δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Σταδιακά, μετά τις 15.00 άρχισε να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση της γραμμής 2 του μετρό Ανθούπολη-Ελληνικό. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, το πρόβλημα της κίνησης των συρμών εντοπίστηκε κυρίως στο τμήμα των σταθμών Πανεπιστήμιο-Ηλιούπολη.

«To πιθανότερο είναι η βλάβη να οφείλεται σε αστοχία υλικού, όμως τα αίτια διερευνώνται» είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιάννης Αδαμίδης.

Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν υπόνοιες για έλλειψη συντήρησης, απάντησε ότι «στο συγκεκριμένο ΚΥΤ δεν έχουμε τέτοια εικόνα. Εσπασε ένας διακόπτης, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει το σύστημα των διαδοχικών μετασχηματιστών και να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας. Τεχνικοί της ΔΕΗ με by-pass (παράκαμψη) από άλλες γραμμές ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

»Μετά ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης, άρχισε να τροφοδοτεί σταδιακά τις περιοχές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ προχώρησαν και στην αποκατάσταση της βλάβης στο ΚΥΤ. Ηταν άμεση η παρέμβαση των συναδέλφων και μάλιστα σε μια περίοδο φουλ σεζόν αδειών».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η στιγμιαία απώλεια ρεύματος από το δίκτυο ήταν ύψους 600 μεγαβάτ, όταν η τροφοδότηση του δικτύου της Αττικής απαιτεί περίπου 1.500 μεγαβάτ.

Αγία Παρασκευή-Σύνταγμα χωρίς ρεύμα: μια περιπέτεια

Αν κατάφερνες να δραπετεύσεις από το ασανσέρ, τις πόρτες των γκαράζ που δεν άνοιγαν, τους συναγερμούς που είχαν μπλοκάρει, η διαδρομή Αγία Παρασκευή-Σύνταγμα θύμιζε χθες adventure park.

Χωρίς κανένα φανάρι σε λειτουργία, χωρίς κανέναν αστυνομικό να βοηθά στις συνεννοήσεις, οι διασταυρώσεις σε όλο το μήκος της διαδρομής έμοιαζαν με ατελείωτη διαπραγμάτευση: Πόσα «γαλλικά» μπορείς να πεις και να ακούσεις ώσπου να φτάσεις στη δουλειά; Και τέλος πάντων ποιος θα περάσει πρώτος;

Τουλάχιστον φτάνοντας στο ύψος της Αλεξάνδρας είδαμε τον πρώτο αστυνομικό που επιστρατεύτηκε να ρυθμίσει τα σβηστά φανάρια. Λίγο κάλμαρε το χάος, πάψαμε κι εμείς να απαντάμε στην ερώτηση. Σε μια πόλη που επιμένει να μη γεμίζει -ακόμα- αρκεί ένα μπλακ άουτ για να καταλάβεις επιτέλους τι εννοούν αυτοί που λένε ότι η Αθήνα είναι απόλαυση τον Αύγουστο.

Διενεργείται έρευνα

Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε να διαπιστωθεί ποια ήταν η ακριβής αιτία του μπλακ άουτ.

Ειδικότερα, στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αναφέρει ότι οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς πάνω σε τρεις ζυγούς ΚV του υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) με άμεσο αποτέλεσμα την πρόκληση βραχυκυκλώματος.

Ο εξοπλισμός 150 ΚV τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, με συνέπεια να διακοπεί η τροφοδοσία των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

«Το συμβάν, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής, ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους» ανέφερε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι τη στιγμή της βλάβης, στις 14.12, το φορτίο που διακινούνταν στο σύστημα μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν 2.000 ΜW και προκλήθηκε απώλεια του ενός τρίτου της ισχύος.

Οι υποσταθμοί διανομής που επηρεάστηκαν, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής), ήταν: Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Φαλήρου, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Παγκρατίου, Αριστείδου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου και Παλλήνης.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ, βάσει των εσωτερικών διαδικασιών, και συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν αμέσως από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη το ταχύτερο δυνατόν.

Στις 16.20 είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το σύστημα μεταφοράς τροφοδοτεί το δίκτυο διανομής. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρώπινου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Α. Σπηλιώτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
Η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια θεωρήθηκε επιτυχημένη, κυρίως επειδή χάρη στις άμεσες εκκενώσεις οικισμών δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές....
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
​Για μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή τής σύμβασης του 2003 εγκαλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός» και γι' αυτόν τον λόγο προσέφυγε στη διαιτησία που θεωρεί ότι είναι ο ασφαλέστερος και...
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
​Στη Βουλή φτάνει το θέμα του φακελώματος πολιτών και μαζικών φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων...
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλήση Ομοια με Κλοπή
Θεωρούσαν το Ι.Χ. τους κλεμμένο από τον Φεβρουάριο. Το είχαν δηλώσει, άλλωστε, στην Τροχαία. Τον Ιούλιο έμαθαν ότι βρίσκεται σε πάρκινγκ για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων και ότι πρέπει να πληρώσουν πάνω από...
Κλήση Ομοια με Κλοπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας