• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.2°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.0°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.6°C
  0 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 20.9°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  87%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραμπούκικη επίθεση σε βάρος συνδικαλιστή στο λιμάνι του Πειραιά

 • A-
 • A+

Ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αγωνίζεται και διεκδικεί από τις εργολαβικές εταιρείες, στις οποίες ανήκουν, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένα απαράδεκτο γεγονός συνέβη την Τρίτη 14 Αυγούστου, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στον εργατικό κόσμο.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), τη στιγμή που ενημέρωνε τους εργαζομένους ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port» Βασίλης Παπαδόγγονας -είχε προσληφθεί πριν από περίπου δέκα ημέρες- και τον χτύπησε στον αυχένα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε κάκωση στον αυχένα και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση για το περιστατικό.

Στην ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ αναφέρεται ότι «ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το σωματείο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. Στα πλαίσια αυτά στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις».

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν «στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στον χώρο του λιμανιού. Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει “το κύμα” της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας. Ολοι τώρα συσπειρωμένοι στο σωματείο μας πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για:

 • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.
 • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ’ την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.
 • 6μελή πόστα.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
 • Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
 • Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας – Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών».

Σημειώνεται ότι στις 7/8/2018 η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ιδρύθηκε «νέο σωματείο» στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά και αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με τους εμπλεκόμενους εργαζομένους του «νέου σωματείου» για να πληροφορηθούν τον σκοπό ίδρυσής του.

Μετά τη συνάντηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σκοπός του «είναι πάνω από όλα να μην κλείσει ποτέ ξανά και για κανέναν λόγο το λιμάνι, ενώ όσον αφορά τα αιτήματά τους αλλά και τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, οι απαντήσεις τους περιορίστηκαν στο ότι δεν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα αλλά είναι σίγουροι πως θα τα βρουν με την εργοδοσία και ο καθένας από τους εργαζόμενους θα πηγαίνει στους εργοδότες και θα λέει τι θέλει και θα το παίρνει, έτσι απλά».

Μάλιστα έκαναν λόγο για «διασπαστική» προσπάθεια δημιουργίας ενός «νέου σωματείου» που τα μέλη του μαζεύουν αιτήσεις για εγγραφές αξιοποιώντας τα γραφεία της εταιρείας, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων τα μέλη του «νέου σωματείου» μαζεύουν αιτήσεις και ενημερώνουν τους εργαζόμενους μέσα στο λιμάνι με αυτοκίνητο της εταιρείας.

Την επομένη, στις 8/8/2018, κυκλοφόρησε ανακοίνωση με την επωνυμία «Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά» στην οποία κάνουν γνωστό ποιοι είναι: «Είμαστε άνθρωποι που νοιαζόμαστε για το μέλλον των οικογενειών μας, δεν παίζουμε το μέλλον μας, δεν κατευθυνόμαστε από άλλους και δεν επιτρέπουμε πολιτικά παιχνίδια», και καλούν σε εκλογές.

Καταδίκη

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό της επίθεσης, δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και συλλογικότητες εξέφρασαν με ανακοινώσεις την καταδίκη τους και τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ. Ανάμεσά τους και οι συνάδελφοί τους στον ΟΛΠ.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) έκανε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι «οι τραμπουκισμοί σε χώρους εργασίας μάς βρίσκουν αντίθετους, μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσουμε ώστε πρακτικές τέτοιου είδους να σταματήσουν “εν τη γενέσει τους”».

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας επισημαίνουν ότι «όπου ανθούν» πρακτικές αρρύθμιστης εργασίας, με εργολαβίες - υπεργολαβίες και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, αυτά συμβαίνουν, όπως πολλές φορές έχουν προβλέψει.

Και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ καταδίκασε απερίφραστα τη «θρασύδειλη επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΝΕ∆ΕΠ Μάρκος Μπεκρής στον χώρο δουλειάς», τονίζοντας ότι «οι τραμπουκισμοί και τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν αρμόζουν για τους εργαζόμενους του Πειραιά αλλά θ’ αντιμετωπιστούν συντεταγμένα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης μας».

Οι λιμενεργάτες ζητούν από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν έμπρακτα το μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά και τιμωρούνται σύμφωνα με τον νόμο.

Ιστορικό

Η ΕΝΕΔΕΠ ιδρύθηκε το 2014 αμέσως μετά τη μεγάλη απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco. Το Μάιο του 2018 πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μέχρι τώρα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους για την υπογραφή της ΣΣΕ και μάλιστα σήμερα περιμένουν έγγραφη απάντησή τους.

Οσο για τα βαρέα και ανθυγιεινά, το θέμα προχωρά ψάχνοντας οι αρμόδιοι φορείς να βρουν την κατάλληλη νομική φόρμουλα προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Πειραιώτες κέρδισαν την απαγόρευση επιχωματώσεων της θάλασσας από Cosco
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση των επιχωματώσεων της θάλασσας.
Οι Πειραιώτες κέρδισαν την απαγόρευση επιχωματώσεων της θάλασσας από Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση στον τάφο του Θεμιστοκλή
Περιβαλλοντική καταστροφή καταγγέλλουν δημοτικές παρατάξεις και οικολογικές οργανώσεις του Πειραιά μετά τη διάλυση της προβλήτας ΟΛΠ-Cosco που βρίσκεται δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή.
Ρύπανση στον τάφο του Θεμιστοκλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά κατά της επέκτασης του λιμανιού
Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στο κέντρο του Πειραιά, κινήσεις πολιτών, φορείς και σωματεία, που αντιτίθενται στην επέκταση του λιμανιού στο νότιο τμήμα για τη δημιουργία νέων...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά κατά της επέκτασης του λιμανιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με...
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO
Απεργούν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι –μέλη του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ- στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ(Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, διεκδικώντας από την εργοδοσία την υπογραφή ΣΣΕ και μια...
Απεργούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας