Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκάνδαλο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκάνδαλο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

  • A-
  • A+

Μεταφορικές υπηρεσίες για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) σε ειδική προσφορά με... καπέλο 5.000%! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της υπόθεσης που έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους η εισαγγελέας Αρείου Πάγου και το ΣΔΟΕ.

Σκανδαλώδεις παραποιήσεις παραστατικών και χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής με αποτέλεσμα τη ζημία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου εντόπισε κατά την έρευνά του κλιμάκιο του Τμήματος Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΤΑΠ, με τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν σταλεί στις παραπάνω Αρχές.

Για το θέμα έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Ολα ξεκίνησαν όταν προ λίγων μηνών η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ, Αθηνά Χατζηπέτρου, αξιολογώντας ορισμένες άτυπες ενδείξεις, έδωσε εντολή να ελεγχθεί η σύμβαση που είχε το Ταμείο με εταιρεία για τη μεταφορά προϊόντων του ΤΑΠ (κυρίως φυλλάδια, βιβλία κ.λπ.) σε πωλητήριά του ανά τη χώρα.

Ο έλεγχος ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν συστηματικές και εκτενείς αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά που αναγράφονταν στα φορολογικά παραστατικά πραγματικής μετακίνησης και σε αυτά που επισυνάπτονταν στα εντάλματα πληρωμής (αντίγραφα).

Χαρακτηριστικές ήταν περιπτώσεις αποκλίσεων που, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΤΑΠ, έφταναν ακόμα και 50 ή και 100 φορές επιπλέον του πραγματικού κόστους, δηλαδή τα εντάλματα ήταν φουσκωμένα σε ποσοστό που αγγίζει το 5.000%.

Πόσο συστηματική ήταν η αλλοίωση των παραστατικών; «Σε δείγμα 77 παραστατικών, μόνο 7 δεν ήταν παραποιημένα. Ποσοστό παραποίησης 90%!», αναφέρεται σε έγγραφο της Διοίκησης του ΤΑΠ που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές.

Εχοντας ήδη δώσει εντολή να ξεκινήσει ο έλεγχος από το Τμήμα Επιθεώρησης του ΤΑΠ, η Διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και την κατάθεση του πλήρους φακέλου της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της παραποίησης επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών του Τμήματος Επιθεώρησης του ΤΑΠ (βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.») οι υπερβάσεις σε σύγκριση με την πραγματική αξία κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στο 758,2%, με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο ενταλμάτων της περιόδου 2014 - 2018 (πρώτο τρίμηνο). Ή αλλιώς, το 83,99% των ποσών που εμφανίζεται να έχει καταβάλει το ΤΑΠ στη μεταφορική εταιρεία, ήταν πλασματικό.

Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο στη διάρκεια τεσσάρων και πλέον χρόνων, ανέρχεται ενδεικτικά σε 351.082 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη σημερινή Διοίκηση -που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2017- συνεργάζεται για 7 και πλέον έτη με την ίδια μεταφορική εταιρεία «η οποία μειοδοτεί σε κάθε τύπου διαγωνιστική διαδικασία».

Τα τιμολόγια του 2018 δεν πληρώθηκαν λόγω έναρξης του ελέγχου.

Αυθαίρετες χρεώσεις

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το «φούσκωμα» των δαπανών οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αλλοίωση των παραστατικών, αλλά και σε αυθαίρετες χρεώσεις τεμαχίων βιβλίων ή φυλλαδίων σε κιβώτια (θεωρείται, π.χ., ότι ένα κιβώτιο αντιστοιχεί σε 2.500 φυλλάδια) ή κιβωτίων σε παλέτες (θεωρείται ότι μια παλέτα αντιστοιχεί σε 20 κιβώτια).

Εντοπίστηκαν δελτία αποστολής που ήταν αθεώρητα και δεν ανέγραφαν αναλυτικά το προς μεταφορά είδος, ενώ σε πολλά δελτία αποστολής υπήρχε διαφορετική ημερομηνία από την πραγματική -ή δεν υπήρχε καθόλου- σε σχέση με τα δελτία που προσκομίζονταν στην υπηρεσία.

Σε δικαιολογητικά πληρωμής των ενταλμάτων υπήρχε πρακτικό επιτροπής με έδρα τα γραφεία του ΤΑΠ και όχι της αρμόδιας επιτροπής με έδρα τις αποθήκες του Ρέντη, ενώ ακόμη υπήρχε έντυπο με αναγραφόμενους τους αριθμούς των δελτίων αποστολής υπογεγραμμένο από αποθηκάριους του ΤΑΠ.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ελέγχου, δύο αποθηκάριοι απάντησαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τα εν λόγω έντυπα, καθώς και ότι οι υπογραφές που φέρουν δεν είναι δικές τους, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να απευθυνθούν στην Δικαιοσύνη.

Για την υπόθεση, η διοίκηση του ΤΑΠ έχει ανακαλέσει από τα καθήκοντά της μία αναπληρώτρια προϊσταμένη και έχει αποδεχτεί την παραίτηση μιας άλλης προϊσταμένης.

Στη μηνυτήρια αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υφυπουργός Πολιτισμού καταγγέλλει εξαπάτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ και καλεί για ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Ο φορέας Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δεν παύει να απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισαν πλημμέλειες στην ΚΥΑ για την εκκαθάρισή του.
Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
Δυνατότητα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με τα εικονικά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δίνει ΚΥΑ της υπουργού Πολιτισμού και του...
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
Με… γραμμή Τσακοπιάκου οι (μη) απαντήσεις της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) προς γραφεία παλαιότερων υπουργών.
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πειθαρχικό ο πρώην πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος
Ωρα απολογίας για τον πρώην πρόεδρο του –γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Τσακοπιάκο. Η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο επικυρώθηκε από το ίδιο το...
Στο πειθαρχικό ο πρώην πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια
Φάκελο με στοιχεία για τη σκανδαλώδη εξαπάτηση δεκάδων εργαζομένων του «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, στο όνομα των οποίων η πρώην διοίκηση «έκοβε» δάνεια και οικονομικά...
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας