Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράνομη χωματερή στο λατομείο της... παρανομίας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομη χωματερή στο λατομείο της... παρανομίας!

  • A-
  • A+

Σωρούς από απόβλητα διαφόρων ειδών εντόπισαν οι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής (και συγκεκριμένα της Αντιπεριφέρειας Νήσων) κατά την αυτοψία τους στο λατομείο που βρίσκεται στη θέση Γούβα - Μπατσί, στη βόρεια πλευρά της Σαλαμίνας.

Ενα λατομείο - «συνεχή πρόκληση στη νομιμότητα» από την αρχή της λειτουργίας του, το 1989, σύμφωνα με πρακτικά παλαιότερης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του νησιού.

Δυσοσμία, δυσφορία

Επισκεπτόμενοι το σημείο, στις 30 Απριλίου, οι επιθεωρητές βρέθηκαν μπροστά σε μια... ποικιλία αποβλήτων «σε μεγάλη έκταση και όγκο», που είχαν πεταχθεί σε μια τεχνητή χαράδρα στη βορειοανατολική πλευρά του λατομείου, που ανήκει στην εταιρεία «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε.».

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, σε βάθος που εκτιμήθηκε περί τα 30 έως 40 μέτρα βρίσκονταν στερεά απόβλητα διαφόρων ειδών, απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (τα λεγόμενα ΑΕΚΚ), αναμεμιγμένα με ογκώδη απόβλητα από πλαστικά και ξύλο, αλλά και πλαστικές σακούλες (με άγνωστο περιεχόμενο) και ελαστικά αυτοκινήτων.

«Επιπλέον, από εξέταση στους σωρούς των αποβλήτων, όπου υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, διαπιστώθηκε και η παρουσία διάσπαρτων συσκευασιών ιατρικών παρασκευασμάτων», συμπληρώνουν οι επιθεωρητές, προχωρώντας ακόμη σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική -όσο και αποκαλυπτική- αναφορά για πιθανή απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών ή ιατρικών αποβλήτων: «Από τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων αναδυόταν έντονη δυσοσμία και υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή ανάμιξη και επικίνδυνων αποβλήτων (όπως βιομηχανικά ή ιατρικά), καθόσον, κατά τον χρόνο παραμονής και έκθεσης, ήταν έντονη η αίσθηση της δυσφορίας και ο ερεθισμός (κάψιμο και κνησμός οφθαλμών και ανωτέρου αναπνευστικού) στα μέλη του κλιμακίου ελέγχου», αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση-καταπέλτη.

Λιπαντικό μηχανών, εκρηκτικά

Αντίστοιχη είναι και η περιγραφή των επιθεωρητών και για τη βορειοδυτική πλευρά του λατομείου, ένα ακόμη σημείο για το οποίο στην έκθεση γίνεται λόγος για πιθανή απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων, σε έναν χώρο που δεν έχει καμία σχετική άδεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα στερεά απόβλητα είχαν «δημιουργήσει ένα πλάτωμα με πρανή σε ύψος 10 με 15 μέτρα περίπου από την επιφάνεια του εδάφους» και είχαν «πλήρως καλύψει τη ράμπα και την τσιμεντένια υπερκατασκευή που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων του πρώην (σ.σ. αποκατεστημένου σήμερα) ΧΑΔΑ Σαλαμίνας».

Μια ακόμη διαφορά με το βορειοανατολικό σημείο του λατομείου είναι ότι στο βορειοδυτικό βρέθηκαν και τέσσερα βαρέλια με λιπαντικό μηχανών. Ολα αυτά, ενώ στην κοντινή αποθήκη του λατομείου φυλάσσονταν εκρηκτικές ύλες.

Οι αποκαλύψεις των επιθεωρητών για τα εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα έχουν θορυβήσει όσους κατοίκους έχουν γνώση του περιεχομένου της έκθεσης, με δεδομένο ότι στην ευρύτερη πεδινή και παραθαλάσσια περιοχή του λατομείου -το οποίο βρίσκεται σε ένα σχετικό υψόμετρο- υπάρχουν πολλά περιβόλια.

Εφόσον οι επιθεωρητές μιλούν για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνεπεία της απόρριψης αποβλήτων στο σημείο, οι κάτοικοι ανησυχούν μην προκύψουν προβλήματα με το νερό των γύρω γεωτρήσεων.

Πρόσφατη εναπόθεση

Τα απόβλητα μάλλον πετάχτηκαν σχετικά πρόσφατα. Από τη μία υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σαλαμίνας με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2017, που επιβεβαιώνει ότι ο χώρος όχι μόνο είναι καθαρός από σκουπίδια, αλλά και έχει επέλθει φυσική αποκατάσταση.

Από την άλλη, και οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν ότι τα παραπάνω απόβλητα δεν υπήρχαν στη διάρκεια προηγούμενης αυτοψίας τους, που έγινε στις 14 Ιουνίου 2016.

Αγνωστο είναι ποιοι πέταξαν τα σκουπίδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως τονίζουν οι επιθεωρητές, «η πρόσβαση προς τους χώρους εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων γίνεται αποκλειστικά διαμέσου του λατομικού χώρου» της εταιρείας «Αγγέλου Λατομεία» -ένα ακόμη δεδομένο που έλαβαν υπόψη οι επιθεωρητές, προκειμένου να δώσουν εκκίνηση στις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας.

Η έκθεσή τους έχει σταλεί -μεταξύ άλλων- και στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η πρακτική της απόρριψης αποβλήτων (ογκωδών, επικίνδυνων, ιατρικών κ.λπ.) σε παράνομες χωματερές έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε αρκετά σημεία της χώρας.

Στην περίπτωση «εκτροπής» των αποβλήτων από τις νόμιμες μονάδες διαχείρισης, οι «παραγωγοί» γλιτώνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, αποφεύγοντας την καταβολή τελών.

Βρόμικο παρελθόν

Οσον αφορά την «Αγγέλου Λατομεία», δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με κυρώσεις. Παχυλά πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατά το παρελθόν στην εταιρεία για παράνομη αποκομιδή αδρανών υλικών, εργασίες εξόρυξης σε δασική, αλλά και σε αναδασωτέα έκταση. Ανάμεσα σε άλλα, ας σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ είχε βεβαιώσει στην εταιρεία οφειλές περίπου 450.000 ευρώ στο Δημόσιο για μισθώματα της περιόδου 2008-2012.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε εκδοθεί η τελευταία χρονικά απόφαση για αποβολή της εταιρείας από τους λατομικούς χώρους.

Η «Αγγέλου Λατομεία», στη συνέχεια, προσέφυγε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά οι αιτιάσεις της απορρίφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οπως προκύπτει, όμως, η απόφαση αποβολής δεν έβαλε τέλος στις παράνομες δραστηριότητες εντός του λατομικού χώρου.

Ο δε ιδιοκτήτης της εταιρείας μοιάζει μάλλον... συνεπής στα όσα είχε πει στη δήμαρχο Σαλαμίνας, που προσπαθούσε να βάλει τέλος στη λατομική του δραστηριότητα: «Ναι, παρανομώ και θα συνεχίσω να παρανομώ», είχε ουσιαστικά ομολογήσει στο παρελθόν ενώπιον της ίδιας, αστυνομικών οργάνων, δημοτικών συμβούλων και δημοτών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στην Ύδρα
Σε ολόκληρο το νησί της Ύδρας αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο και για την υδροδότηση του νησιού, καθώς το σύστημα αφαλάτωσης της Ύδρας λειτουργεί με ρεύμα. Το νησί είχε...
Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στην Ύδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισηγήθηκε η Περιφέρεια Αττικής για την Ύδρα
Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε -με αίτημά της προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας- να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Ύδρας.Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έλαβε αυτήν την απόφαση,...
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισηγήθηκε η Περιφέρεια Αττικής για την Ύδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση για το λατομείο της παρανομίας στη Σαλαμίνα
Μια υπόθεση χρόνιων και επαναλαμβανόμενων παρανομιών από πλευράς μιας λατομικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Σαλαμίνα, θα απασχολήσει τη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...
Ερώτηση για το λατομείο της παρανομίας στη Σαλαμίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή του προέδρου της Κοινότητας Βιλίων για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού
Μετά από τουλάχιστον 36 ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου στα Βίλια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς θέρμανση και να πετάξουν τα τρόφιμά τους.
Οργή του προέδρου της Κοινότητας Βιλίων για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή διαταγή παραμονής για 80 του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Περ. Αττικής
Σε προσωρινή διαταγή παραμονής 80 απασχολούμενων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, προχώρησε με δύο αποφάσεις του το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Προσωρινή διαταγή παραμονής για 80 του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Περ. Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας