• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / 0.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 4.5°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.1°C / 0.1°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.7°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 3.5°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 1.6°C
  4 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -1.1°C / 0.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  0°C -0.3°C / 1.5°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.5°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  59%

Από τη σελίδα των Εφέδρων Αξιωματικών στο Facebook

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δωρεάν παραχώρηση στον ρατσισμό

 • A-
 • A+

Εντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη κίνηση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να εγκρίνει την αίτηση δωρεάν παραχώρησης χώρου στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών του Δήμου Μεσσηνίας, ο οποίος επικαλείται αυξημένες ανάγκες για «εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών» στην περιοχή.

Σε έγγραφο με ημερομηνία 15 Μαΐου 2018, το οποίο παρουσίασε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση και δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του συγκεκριμένου συνδέσμου Εφέδρων, ανθυποσμηναγός Βασίλης Γαζούλης, επικαλείται την ανάγκη εύρεσης χώρου για τη στέγαση του Συνδέσμου και δεν διστάζει να αναφέρει ως αιτιολογία πως «για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνδέσμου μας, που σήμερα είναι απαραίτητη για εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών, σας γνωρίζουμε ότι κρίναμε κατάλληλη την αίθουσα του ορόφου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της παραλίας που μας προτείνατε».

Πράγματι πριν από έναν μήνα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το συγκεκριμένο αίτημα, παραχωρώντας τον χώρο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου, στις 4 Μαΐου 2018, με εκπροσώπους του Συνδέσμου, κατά την οποία οι τελευταίοι απέσπασαν δέσμευση για την παραχώρηση δημοτικού χώρου.

Ωστόσο, όταν πήρε την απόφαση έγκρισης, το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε στη διάθεσή του -άγνωστο για ποιον λόγο- την επίμαχη αίτηση που επικαλείται τους... «εθνικούς σκοπούς» των εφέδρων.

Παραμένει άγνωστό τι ακριβώς έχουν στον νου τους οι έφεδροι αξιωματικοί για τη χρησιμοποίηση του χώρου σε σχέση με τους μετανάστες και με ποια αρμοδιότητα νομίζουν πως θα παρέμβουν.

Σαφείς αποστάσεις από το ζήτημα και τους εφέδρους πήρε, πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως θα καλέσει άμεσα για εξηγήσεις τον συγκεκριμένο Σύνδεσμο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για λυπηρό γεγονός:

«Το πληροφορήθηκα χθες. Κάθε μέρα, εισάγονται στον δήμο γύρω στα 500 έγγραφα, είναι αδύνατον να έχω γνώση για όλα. Λυπάμαι πάρα πολύ για το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Στην πόλη μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα και, όποτε έχουμε μετανάστες, ο δήμος τούς φιλοξενεί όλους ανεξαιρέτως, τους παρέχει τις καλύτερες συνθήκες ως προς τη στέγαση, τη σίτιση και τη φροντίδα των μικρών παιδιών. Ο Δήμος παρεμβαίνει από τον δημοτικό προϋπολογισμό και καλύπτει τα πάντα ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας ούτε από καμία ΜΚΟ ούτε από κάποιον άλλον σύνδεσμο. Λυπάμαι πολύ για αυτό, γράφει ο καθένας ότι να ‘ναι».

Ο δήμαρχος μας πληροφορεί πως ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Συνδέσμου Εφέδρων έχει υπάρξει, το 2006, υποψήφιος με τον συνδυασμό του ίδιου του δημάρχου.

Ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια

Μια επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας στο facebook είναι ενδεικτική της ιδεολογικής ταυτότητας αρκετών μελών και υποστηρικτών.

Την ημέρα της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος μεταξύ διαφορετικών χρηστών:

- «Οι Τούρκοι καίνε την Ελλάδα»
- «Μαζί με τους Αλβανούς και τους μουσουλμάνους φίλους μας»
- «Καλή δύναμη και προσοχή παιδιά»
- «Αφού πρώτα σκοτώσουμε τον εμπρηστή»
- «Λαθρομετανάστες και ανθέλληνες τα έκαψαν».

Δεκάδες είναι οι «τουρκοφαγικές» αναρτήσεις και τα εθνικιστικά σχόλια για τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία. Ωστόσο, οι ίδιοι μιλούν για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας και της πειθαρχίας και ισχυρίζονται πως στην ομάδα τους «δεν έχουν καμία θέση άτομα με πολιτικές, κομματικές ή κερδοσκοπικές επιδιώξεις».

Το υπουργείο Αμυνας κατάργησε την υπηρεσία των εφέδρων οπλιτών και έπαψε να πληρώνει το ενοίκιο του χώρου που στεγαζόταν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας. Οπως έχει διαφανεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οι Λέσχες εφέδρων αξιωματικών ως θεσμικά αναγνωρισμένες συλλογικότητες ενσωματώνουν συχνά μέλη της Χρυσής Αυγής και του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου, έχουν δράσεις κατά των μεταναστών, εκπαιδεύονται για μάχες κατά των ανταρτών στα βουνά, αλλά και για αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, κινούμενοι σε παράλληλους δρόμους με τις Εθνικιστικές Πολιτοφυλακές ακόμα και σε καιρούς ειρήνης (βλ. «Καταδρομείς Μεγάλων Αποστάσεων», Ιός, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30/3/2008).

Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι ομάδες εφέδρων (όπως και η συγκεκριμένη της Μεσσηνίας) συμμετέχουν ενεργά στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Μακεδονομάχος».

«Οι έφεδροι έτοιμοι να φάνε λαρύγγια», περιέγραφε το 2013 η ακροδεξιά εφημερίδα «Ο Στόχος» τη συγκεκριμένη άσκηση, όπου «φασιστικές λέσχες εφέδρων έστειλαν μήνυμα πολέμου στους μειονοτικούς πληθυσμούς».

Μένει να φανεί αν το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας θα πάρει πίσω την απόφασή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «ανθελληνικά» στοιχεία, οι Ελληνες μετανάστες και η Δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης μιλώντας σε συνέδριο τόνισε πως η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων για την εγκληματικότητα, όπως οι μετανάστες, είναι ακραία, αντιεπιστημονική και...
Τα «ανθελληνικά» στοιχεία, οι Ελληνες μετανάστες και η Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσισμός, φτώχεια και φιλότιμο
Καμερουνέζος μετανάστης, που επέβαινε σε τρένο με προορισμό την Καρδίτσα, προπηλακίστηκε και υποχρεώθηκε να κατεβεί από το τρένο επειδή κατά τον έλεγχο αποκαλύφθηκε πως έχει περάσει Covid-19.
Ρατσισμός, φτώχεια και φιλότιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
«Σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του προεδρικού». Το κατάπτυστο και ρατσιστικό σχόλιο συντάκτη της «Athens Voice» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηθικόν; Αίμα! Και τι αίμα; του-ρκι-κό»
Μετά το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ακροδεξιοί θύλακες μέσα στο στράτευμα προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι και επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το πολιτικό κλίμα των ημερών παρακάμπτουν κάθε κανόνα....
«Ηθικόν; Αίμα! Και τι αίμα; του-ρκι-κό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαριές κουβέντες και... αναθυμιάσεις
Εκρηκτικές συνθήκες δημιούργησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, που βρέθηκε στο νησί ώστε να μετάσχει στην ειδική συνεδρίαση για το...
Βαριές κουβέντες και... αναθυμιάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο ρεσιτάλ ξενοφοβίας από τον δήμαρχο Μήλου
Ο «Ξένιος» κύριος Γ. Δαμουλάκης θέλει τους «λαθρομετανάστες» μαντρωμένους, ενώ χαρακτήρισε τους διακινητές καπετάνιους που θέλουν να βγάλουν ένα μεροκάματο! Είναι ο δήμαρχος της Μήλου, νησιού που έχει δεχθεί...
Νέο ρεσιτάλ ξενοφοβίας από τον δήμαρχο Μήλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας