Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Δημόσιο θα χρυσοπληρώσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Δημόσιο θα χρυσοπληρώσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος

  • A-
  • A+

Το ελληνικό Δημόσιο, διά της σημερινής κυβέρνησης, θα συμμετέχει με γενναία οικονομική συνδρομή στην οικοδόμηση και λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αν και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το μουσείο θα οικοδομηθεί διά της συνεισφοράς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με 10 εκατομμύρια ευρώ και με άλλα 10 εκατομμύρια από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φαίνεται ότι τα ανωτέρω ποσά δεν ήταν αρκετά, καθώς ο προϋπολογισμός δεν είχε… υπολογίσει τον ΦΠΑ και το λειτουργικό κόστος. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς το μουσείο όχι μόνο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να τα ξεπεράσει.

Η έγκριση Τσακαλώτου

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης «σε συνέχεια επαφών του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στις 7/8/2018, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει τις εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με επιχορήγηση μέχρι και το ένα τέταρτο (1/4) του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου».

Στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτονται, μάλιστα, και όσα αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του, ότι «η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό».

Τα περί αύξησης του προϋπολογισμού επιβεβαίωσε με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, λέγοντας ότι «είναι σωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το έργο, καθώς σε ανάλογου μεγέθους έργα δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς».

Πηγές της «Εφ.Συν.», που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση, επιβεβαίωναν ότι «μπορεί το έργο να φτάσει στα 30 εκατομμύρια ή ακόμη και να τα ξεπεράσει».

Με αυτά τα δεδομένα, η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μπορεί τελικά να είναι ισοϋψής με τη συνεισφορά της Γερμανίας και του Ιδρύματος Νιάρχος.

Θυμίζουμε ότι μόλις στις 2 Ιουλίου τρέχοντος έτους, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε τη συμμετοχή του δήμου ως ιδρυτικού μέλους στην υπό σύσταση Διεθνή Ενωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Association Internationale Sans But Lucratif), με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «παρέθεσε τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του μουσείου, που ανέρχεται περίπου στα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μουσειολογικής μελέτης και της εφαρμογής της και κατέληξε: “Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, ενώ έχουμε θετικές ενδείξεις από επαφές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες που θα καλύψουν το κόστος της λειτουργίας του”» (πηγή: δελτίο Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης).

Τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν έφτανε μόνο η ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης και η παρέμβασή της για να λυθούν διαδικαστικά και νομικά προβλήματα, αλλά και η οικονομική στήριξη.

Θέμα «αγκάθι»

Μόνο εδώ ανακύπτει ένα ζήτημα, το οποίο μάλιστα κάποιοι βάζουν με ιδιαίτερη ένταση: πώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους ένα ίδρυμα στο οποίο μέχρι πρότινος -και σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί- δεν είχε κανένα μέλος στο συμβούλιό του;

Δεν είναι μόνο θέμα ευγένειας, είναι και θέμα ουσίας. Το θέμα είναι «αγκάθι». Δεν είναι μάλιστα λίγα τα κυβερνητικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη που είχαν εγείρει ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι η υπόθεση για το μουσείο προχώρησε μεν από τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά «κάποιοι έδωσαν χρόνια αγώνες για την υπόθεση αποκατάστασης της μνήμης της εβραϊκής κοινότητας και φτάσαμε στο σημείο να μην ακούνε ούτε ένα ευχαριστώ δημοσίως».

Οι πληροφορίες για το τι θα συμβεί τελικά είναι αλληλοσυγκρουόμενες, αλλά μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, χθες το βράδυ, είχαν σύσκεψη για το ζήτημα αυτό, καθώς και άλλα τρέχοντα του μουσείου οι κ.Μπουτάρης και Σαλτιέλ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα (θυμίζουμε ότι ο κ. Σχίζας θα είναι μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος, καθώς η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχωρεί το οικόπεδο για την ανέγερση του μουσείου).

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον κ. Σχίζα, ρωτώντας τον αν τα προβλήματα αυτά είναι αιτία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες για το Μουσείο.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες, δήλωσε μόνο ότι «όλα τα προβλήματα θα λυθούν και μάλιστα γρήγορα. Η ιστορική σημασία του μουσείου είναι μεγαλύτερη κάθε άλλης συζήτησης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έδωσε την τυπική έγκριση, αλλά όχι ομοφώνως, παρότι όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ίδρυσης όσο και στη συμμετοχή του δήμου στο υπό ίδρυση ίδρυμα -που θα αναλάβει την κατασκευή...
«Ναι» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Με τον επισημότερο τρόπο θα γίνει η έναρξη των διαδικασιών για την οικοδόμηση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν...
Ξεκινούν οι εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
Στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα...
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζεστό χρήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Το Δημόσιο δίνει 7 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν τα χρέη προς ιδιώτες και χρηματοδοτεί μέσω του ΠΔΕ τα έργα στους στάβλους της Παπάφη.
Ζεστό χρήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας