Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι
Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι

 • A-
 • A+

Πραγματοποιήθηκε, χθες, η πρώτη γενική συνέλευση των κατοίκων στο Μάτι, στο λιμάνι της περιοχής. Την πρωτοβουλία για τη συνέλευση πήραν οι κάτοικοι Κάκια Χατζηνίκολη - οικονομολόγος, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου - επιχειρηματίας, Τάσος Μπομπόνης - πολιτικός μηχανικός και Βασίλης Κανελλόπουλος - γιατρός.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν τέσσερα κύρια θέματα:

1) Ενημέρωση για τις ενέργειες-δράσεις που έχει κάνει η πολιτεία και ο Δήμος Μαραθώνα

2) Συζήτηση, υποβολή προτάσεων και λήψη απόφασης αναφορικά με τον συντονισμό και την εκπροσώπηση των κατοίκων

3) Καταγραφή των ενεργειών άμεσης προτεραιότητας στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιοι φορείς και

4) Συζήτηση προτάσεων για θέματα απονομής δικαιοσύνης. Συντονισμός και οργάνωση για την υποβολή συλλογικών καταγγελιών και μηνύσεων.

Οι ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που ζητούνται από την πολιτεία είναι:

 • Ο έλεγχος της μόλυνσης του περιβάλλοντος
 • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία
 • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για τη στήριξη του εδάφους του παραλιακού χωματόδρομου
 • Απομάκρυνση των μπάζων από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους
 • Τοποθέτηση κάδων για τα σκουπίδια, για την αποκομιδή υλικών και ειδικούς κάδους για την αποκομιδή επικίνδυνων για την υγεία υλικών
 • Αποκατάσταση δικτύου ΔΕΗ και δικτύου ύδρευσης
 • Καθαρισμός και πλύσιμο δρόμων και κοινόχρηστων χώρων
 • Φωτισμός των δρόμων
 • Προστασία της περιοχής από κλοπές
 • Υλοτόμηση και απομάκρυνση των καμένων δέντρων

Οι διοργανωτές προτείνουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Ματιού να συμμετέχουν στη διαχείριση των κονδυλίων που θα διατεθούν από την πολιτεία και των εισφορών που θα διατεθούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Πάνω από δύο εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στους πληγέντες

Πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ έκτακτων εφάπαξ ενισχύσεων έχουν ήδη καταβληθεί σε 426 φυσικά πρόσωπα και 27 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στην Αττική, ενώ μέχρι την Τρίτη 7 Αυγούστου είχαν κατατεθεί συνολικά 3.130 αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία των αιτήσεων κύλησε κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι προχθές είχαν καταβληθεί εφάπαξ ενισχύσεις με τη μορφή επιδόματος:

 • συνολικού ύψους 1.957.001,98 ευρώ σε 426 φυσικά πρόσωπα
 • συνολικού ύψους 184.000 ευρώ σε 27 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μέχρι την περασμένη Τρίτη -όγδοη ημέρα της σχετικής διαδικασίας- είχαν υποβληθεί συνολικά 3.130 αιτήσεις πληγέντων, εκ των οποίων:

 • οι 1.157 υποβλήθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου,
 • οι 1.136 υποβλήθηκαν στον Δήμο Μαραθώνα,
 • οι 524 υποβλήθηκαν στον Δήμο Μεγαρέων,
 • οι 313 υποβλήθηκαν στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι για τους πληγέντες που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να καταθέσουν την αίτησή τους, η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Απόφαση Ν. Παππά

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές στην Αττική, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, για τη χρηματική ενίσχυση για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πληγέντων.

Η χρηματική ενίσχυση προς τους δικαιούχους ανέρχεται στα 1.200 ευρώ ανά κατοικία, ποσό το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και αφορά στην κάλυψη αναγκών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσής τους στο διαδίκτυο.

Το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους με την έκδοση κοινού τακτικού χρηματικού εντάλματος και ισόποση πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι δαπάνες, επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα καλυφθούν από το αδιάθετο αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του έτους 2014.

● Σε έναν μήνα εκτιμά ο ΟΤΕ ότι θα έχει επιδιορθωθεί η πλειονότητα των βλαβών στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με έγγραφή ενημέρωσή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Αμεσα αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς χθες η Ιατροδικαστική Υπηρεσία διαβίβασε στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς την ονομαστική λίστα με τα θύματα της πυρκαγιάς.

Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει 92 νεκρούς, δύο εκ των οποίων παραμένουν αταυτοποίητοι. Σημειώνεται ότι η λίστα με τους νεκρούς δεν αφορά μόνο όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μάτι, αλλά και όσους τελικώς κατέληξαν στα νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει στείλει παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των νεκρών στα Αστυνομικά Τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Εχουν ήδη καταθέσει 25 στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ χθες εξετάστηκε ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Συνολικά ως μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν περίπου 30 άτομα, από τους αρμόδιους φορείς. Οι εισαγγελείς έχουν πλέον στα χέρια τους τις τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής το κρίσιμο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Από την εξέταση των συνομιλιών αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα για τυχόν παραλείψεις και αμέλειες των αρμοδίων.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η διαβίβαση του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει η Πυροσβεστική από δική της έρευνα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
Μια ατελείωτη σειρά από παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, κατέγραψε στο πόρισμα της η Ανεξάρτητη...
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεπιθύμητος και με ψήφισμα
«Παραιτήσου, για να απελευθερωθεί ο δήμος μας από το χάος». Ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα -26 παρόντες σύμβουλοι- ζήτησε την παραίτηση του Ηλ. Ψινάκη, εγκρίνοντας το ψήφισμα που τον χαρακτηρίζει...
Ανεπιθύμητος και με ψήφισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
Οι ανείπωτες στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι στο Μάτι. «Ηταν σαν να κατεβαίνει λάβα. Ακόμα και πριν φτάσει η φλόγα, ερχόταν ένας καυτός άνεμος και στάχτη. Ολα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δεν καταλάβαμε...
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τα παιδιά μου. Πού να τους ψάξω;»
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στο Μάτι και στη Ραφήνα την επόμενη μέρα της κόλασης ● Ο τρόμος δεν έχει περάσει. Κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα βρεθούν κι άλλα πτώματα. Λυγίζουν ακόμα και έμπειροι πυροσβέστες ●...
«Τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τα παιδιά μου. Πού να τους ψάξω;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάτι: Επιβίωση, δικαιοσύνη, αναγέννηση
Δύο μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά, οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν για να επιβιώσουν, ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς τους και ονειρεύονται να αναγεννηθεί ο τόπος τους. Η ελπίδα, η σκληρή...
Μάτι: Επιβίωση, δικαιοσύνη, αναγέννηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική από την οποία έχασαν τη ζωή τους 96 πολίτες. Tον...
Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας