Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανεπιθύμητος και με ψήφισμα

Οργή κατά της δημοτικής αρχής επικράτησε και έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα την Παρασκευή

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεπιθύμητος και με ψήφισμα

  • A-
  • A+

«Παραιτήσου, για να απελευθερωθεί ο δήμος μας από το χάος». Ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα -26 παρόντες σύμβουλοι- ζήτησε την παραίτηση του Ηλ. Ψινάκη, εγκρίνοντας το ψήφισμα που τον χαρακτηρίζει «ανίκανο», «ανεπιθύμητο» και «επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών».

Ο κ. Ψινάκης επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στο «δημοτικό συμβούλιο της οργής», επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την αδυναμία του να τοποθετηθεί με πολιτικά επιχειρήματα.

Η απουσία του ίδιου και λοιπών συμβούλων της παράταξής του χαρακτηρίστηκε «παντελής έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν», από σύμβουλο που του έχει γυρίσει την πλάτη.

Παραμένει άγνωστο το τι θα πράξει ο δήμαρχος-σελέμπριτι μετά την πολιτική πανωλεθρία που υπέστη την Παρασκευή.

Μοναδική του αντίδραση αποτελεί ο προχθεσινός λεονταρισμός στην κάμερα του «Star»: «Η αλήθεια θα φανεί πάρα πολύ σύντομα» περιορίστηκε να απαντήσει στην ερώτηση «γιατί δεν παραιτείστε;».

Η τοπική κοινωνία ξεχειλίζει από οργή. Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, προκλήθηκε ένταση από πολίτες που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους κατά της δημοτικής αρχής.

Η προσέλευσή τους ήταν μαζική. Ορισμένοι απαίτησαν την παραίτηση σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου. Μια κίνηση μαζικών παραιτήσεων θα αποτελούσε ολέθριο λάθος αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καθώς δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση για την ανακούφιση των πληγέντων, τονίζουν δημοτικοί σύμβουλοι.

Χαρακτηριστική η αναφορά της συμβούλου Σταυρούλας Δρακοπούλου: «Δεχόμαστε τηλέφωνα που λένε: “πού να δώσουμε χρήματα που συγκεντρώνουμε;”. Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Οπουδήποτε; Εχουμε, λοιπόν, πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσουμε, πέρα από την αποπομπή του κ. Ψινάκη. Γιατί ο κ. Ψινάκης έχει διασύρει αυτό το συμβούλιο ότι είναι όλοι “διαπλεκόμενοι” και “παρτάκηδες”. Φεύγει ο Ψινάκης και αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη να μην εκπροσωπεί τον δήμο».

Τέλος εποχής

EUROKINISSI

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αιρετών που έχουν απομείνει προκειμένου να αναταχθεί η πόλη και η κοινωνία.

Συγκεκριμένη πρόταση για συγκρότηση επιτροπών που θα εργαστούν για την άμεση αντιμετώπιση των υφιστάμενων πιεστικών προβλημάτων, αλλά και τη ριζική αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν στην πρόσφατη καταστροφή, κατέθεσε ο επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», Β. Δελαγραμμάτικας.

Καθώς παραμένει ο πρωταρχικός στόχος να παραιτηθεί ο δήμαρχος, οι αιρετοί της πόλης θα επιδώσουν το ομόφωνο ψήφισμα στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη.

Πολλοί εκτιμούν ότι οι εξελίξεις της Παρασκευής βάζουν τέλος στην «εποχή Ψινάκη», κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θεωρούν τον ετσιθελισμό, την αυθαιρεσία και το αντιδημοκρατικό πνεύμα.

Ο Μαραθώνας έχει «κερδίσει» εδώ και καιρό ξεχωριστή θέση σε συζητήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών ανά την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Θεωρούν ότι η περίπτωση Ψινάκη -που ως δήμαρχος απώλεσε την πλειοψηφία του συμβουλίου σε λιγότερο από δύο χρόνια θητείας- ανέδειξε ένα κενό στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραίτηση ή χάος

EUROKINISSI

«Ο “Καλλικράτης”, όπως και ο Κώδικας Δήμων, δεν προβλέπουν διαδικασία αποπομπής δημάρχου σε περίπτωση που χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής δεν προβλέπεται. Συνεπώς, ως μόνη λύση μένει η παραίτησή του, η οποία όμως εξαρτάται απ’ τη δική του βούληση. Τι γίνεται, λοιπόν, αν ο δήμαρχος αρνείται να παραιτηθεί, όπως εν προκειμένω; Πολύ απλά, χάος! Και φυσικά αυτοί που “πληρώνουν τη νύφη” είναι οι δημότες», περιγράφει σε ανάρτησή του με τίτλο «Το δίδαγμα του Μαραθώνα» ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, πρώην δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, προτείνοντας αλλαγή στον «Κλεισθένη».

Να σημειωθεί ότι σχετικό «SOS» είχε εκπέμψει, μέσω της εφημερίδας μας, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμης Πολιτών Μαραθώνα», Φώτ. Δεληβοριάς, δηλώνοντας πριν από δύο χρόνια:

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ελέγξει αυτόν τον δήμαρχο (σ.σ. Ηλ. Ψινάκη). Παρότι εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή με 53%, σπατάλησε με επιπόλαιο τρόπο την εμπιστοσύνη του κόσμου. Για περιπτώσεις δημάρχων που έχουν χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μπορούν να περάσουν εισηγήσεις, απαιτείται σχετική πρόβλεψη-τομή στον “Καλλικράτη”, εν όψει της επαναθεσμοποίησής του» («Εφ.Συν.» 11/8/2016).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι
Πραγματοποιήθηκε, χθες, η πρώτη γενική συνέλευση των κατοίκων στο Μάτι, στο λιμάνι της περιοχής, με τέσσερα κύρια θέματα, μεταξύ άλλων ενέργειες-δράσεις που έχει κάνει η πολιτεία και ο Δήμος Μαραθώνα και...
Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες αντιπαραθέσεις στον Δήμο Μαραθώνα
Τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά από τις θήκες τους μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής στον Δήμο Μαραθώνα, καθώς έναν μήνα μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για το «τις...
Νέες αντιπαραθέσεις στον Δήμο Μαραθώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γράψε ότι η φωτιά σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»
Μια απολύτως τοξική κατάσταση με εκβιασμούς, εκφοβισμούς και απειλές, που ξεκινά από την ηγεσία και προχωρά και στα ενδότερα του Πυροσβεστικού Σώματος, φανερώνουν οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα στη φονική...
«Γράψε ότι η φωτιά σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
Αδικαιολόγητες και ύποπτες, σύμφωνα την δημοτική αρχή, κινήσεις χρηματικών ποσών εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
Επιστολές με τρεις αποδέκτες από τον δήμαρχο Λαρισαίων • Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών στην ΚΕΔΕ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας