• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 30.0°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.9°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.0°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.0°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.7°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.2°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.9°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  3 BF
  65%
Συνεχί-ΣτΕ τις εργασίες

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εγκρίνει τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές

Συνεχί-ΣτΕ τις εργασίες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Συμβούλιο της Επικρατείας για δεύτερη φορά εγκρίνει τη συνέχιση των έργων στις Σκουριές. Το Ε' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2011 που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την «επένδυση» στις Σκουριές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίνει τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων τής «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Οι κάτοικοι με τρεις διαφορετικές προσφυγές τον Ιούνιο του 2012 στράφηκαν κατά των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων και την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα. Η απόφαση για την πρώτη προσφυγή ήταν απορριπτική κι εκδόθηκε στις αρχές του 2013.

Χθες λοιπόν εκδόθηκε η απόφαση για τη δεύτερη: το Ε' Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 549/2015 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι «η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στερείται επιστημονικής εγκυρότητας».

Επίσης απέρριψαν ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η εξόρυξη με χρήση εκρηκτικών στη Στρατονίκη, απέρριψαν ότι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η εκτίμηση της σχετικής ΜΠΕ που λέει ότι η χρήση του υπάρχοντος λιμένος και η κατασκευή νέου στον όρμο Στρατωνίου δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο σύστημα παράκτιων υδάτων της περιοχής, απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι η απορροή από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και τη σήραγγα Ολυμπιαδάς-Μαντέμ Λάκκου θα δημιουργήσει προβλήματα στους υδατικούς πόρους της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα υφαλμύρινσης του υδροφόρου ορίζοντα. Τέλος, το ΣτΕ κρίνει ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και η δασική νομοθεσία.

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την απόφαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη: «Ηταν εμφανές ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο από την προηγούμενη απόφαση. Η χρονική συγκυρία είναι τουλάχιστον περίεργη -32 ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη απόφαση- αμέσως μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού κ. Λαφαζάνη ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται σ' αυτό το ''επενδυτικό'' σχέδιο».

«Κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η στιγμή» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νομικός κ. Μπάλιας, που έχει αναλάβει την τρίτη προσφυγή των κατοίκων, η απόφαση για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί. «Η απόφαση δίνει σήμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι δικαστές έχουν επιλέξει πλευρά. Πρόκειται για καθαρά πολιτική παρέμβαση του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης».

«Δεν θα σταματήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και σε νομικό επίπεδο» μας λέει από την Ιερισσό ο Θανάσης Κρομμύδας. «Εχουμε σε εκκρεμότητα την τρίτη προσφυγή».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόσο θα πληρώσει την «επένδυση» η Χαλκιδική
«Θυμηθείτε το όνομα αυτού του χωριού, την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Επέλεξαν μια στάση περήφανη και αποφασισμένη. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φιλοδοξούν...
Τόσο θα πληρώσει την «επένδυση» η Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκουριές: η ώρα της απόφασης
Eνας πολυεθνικός Γολιάθ, αναρίθμητοι αποφασισμένοι Δαβίδ και στο βάθος η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΥΠΕΝ για την εξόρυξη χρυσού. Ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το υπερταμείο, πολύ σύντομα η...
Σκουριές: η ώρα της απόφασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις για τις Σκουριές τον Ιούλιο
Επειτα από ευρύτατη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα παρουσιάσει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της...
Ραγδαίες εξελίξεις για τις Σκουριές τον Ιούλιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας