• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.5°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.0°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 21.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.5°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 23.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου

 • A-
 • A+

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Γηροκομείου εκείνοι που το οδήγησαν σε πλήρη αφανισμό, με τους βασικούς υπόδικους πρωταγωνιστές να επηρεάζουν καθοριστικά αρκετά μέλη των προσωρινών διοικήσεων, να τα βάζουν με τους εργαζόμενους και να εφαρμόζουν αυταρχικές μεθόδους με επίδικο τη διαχείριση της μεγάλης περιουσίας του κοινωφελούς ιδρύματος.

Στο μεταξύ η κατάσταση είναι ξανά οριακή, με πρώτο θύμα φυσικά τους γέροντες αλλά και τις προσπάθειες μιας αληθινής εξυγίανσης. Ο πρόσφατος διορισμός της πολλοστής στη σειρά προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο, ενώ συμπεριέλαβε πρόσωπα «εγγύηση», όπως τον πρώην ΓΕΔΔ Λ. Ρακιντζή, δεν οδήγησε στην εξομάλυνση. Αντίθετα!

Μόλις χθες ο προσωρινός πρόεδρος Ζ. Κολιός, η προϊσταμένη της Ν. Υπηρεσίας και ο διευθυντής (συγγενής και μέλος του παλαιού καθεστώτος διοίκησης) βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δικαστήρια προκειμένου να καταθέσουν μήνυση στο προσωπικό που έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, θέλοντας έτσι να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα.

Σημειώνεται εδώ ότι οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είχαν αρχίσει με πολλές προσπάθειες της προηγούμενης προσωρινής διοίκησης να εξοφλούνται σταδιακά, οι τρέχουσες υποχρεώσεις να εξυπηρετούνται, ενώ οι γέροντες είχαν πλέον το φαγητό τους, ζεστασιά και τις απαραίτητες στοιχειώδεις φροντίδες.

Αφού απορρίφθηκε η απόφαση μελών του σωματείου που πρόσκεινται στο παλαιό καθεστώς να πετάξουν έξω τα εκατοντάδες μέλη πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους στην πιο δύσκολη στιγμή του ιδρύματος, παραμένει αμφίβολο αν η πλειοψηφία της νέας προσωρινής διοίκησης έχει πράγματι πρόθεση να οδηγήσει ομαλά το ίδρυμα σε αρχαιρεσίες.

Ηδη με τις καθυστερήσεις, σκόπιμες ή μη, στην ομαλή λειτουργία χάθηκαν από την τράπεζα 30.000 ευρώ που προορίζονταν για μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ο διευθυντής Δ. Κεραμίδας με επιστολή του (30/7) ζήτησε από τον Ζ. Κολιό να συγκαλέσει Δ.Σ. προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις καθότι -όπως σημειώνει- το ίδρυμα λειτουργεί μόνο με δύο νοσηλεύτριες και τους εθελοντές που ταΐζουν τους ηλικιωμένους.

«Σε περίπτωση που δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. λόγω έλλειψης απαρτίας και δεν λάβει αποφάσεις δεν μπορώ να εγγυηθώ για την, έστω προβληματική, λειτουργία του Γηροκομείου και αύριο το πρωί, που αυτή ούτως ή άλλως δεν είναι σύννομη κατά τον παρόντα χρόνο, από σήμερα, όμως, με την αδυναμία των 2 μοναδικών βοηθών νοσηλευτριών που παρέχουν υπηρεσίες νοσηλευτικές να συνεχίσουν, σας τονίζω ότι οι ηλικιωμένοι ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ και εσείς πρέπει να προβείτε σε πράξεις αποτροπής του κινδύνου αυτού».

Ακολούθησε ανάλογη επιστολή του προέδρου Ζ. Κολιού με παραινέσεις προς τα μέλη του Δ.Σ. να παρευρεθούν σε νέα συνεδρίαση (η προηγούμενη δεν έγινε λόγω μη απαρτίας) με ημερήσια διάταξη που ανάμεσα στα άλλα φλέγοντα (!) θέματα είχε το θέμα «Εξώδικη Διαμαρτυρία – Πρόσκληση και δήλωση Δικηγόρου κας Τσώλη β) Συνεργασία με Εξωτερικούς Δικηγόρους και Αναρτήσεις στο Διαδίκτυο εργαζόμενης προσβλητικές (!) για τον Πρόεδρο του Δ.Σ.» και προσλήψεις εργαζομένων!

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι αναρτήσεις στις οποίες αναφέρεται ο κ. Κολιός σοκάρουν με τα όσα απειλητικά γράφει ο ίδιος απευθυνόμενος στην υπάλληλο παρά με την απλή παρατήρηση της απλήρωτης τραπεζοκαθαρίστριας των 600€.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπόδικος για κακουργήματα και έκπτωτος κ. Μπούμπας έχει πολύωρες συναντήσεις με τον προσωρινό πρόεδρο Ζ. Κολιό εντός του ιδρύματος.

Με διαφωτιστικές επιστολές και σε αυστηρό ύφος ο έμπειρος πρώην ΓΕΔΔ και νυν αντιπρόεδρος, Λ. Ρακιντζής, αλλά και ένα ακόμα μέλος του Δ.Σ. ζητούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, να τους δοθούν αναλυτικά στοιχεία (θυμίζουμε εδώ τα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν προκύψει από όλα τα πορίσματα σχετικά με τη διαχείριση κληροδοτημάτων και ακινήτων αλλά και την είσπραξη ενοικίων χωρίς παραστατικά κ.λπ.) και να εκπληρώσει η προσωρινή διοίκηση τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν.

Μέχρι και σήμερα ωστόσο απάντηση δεν έχει δοθεί.

Επιστολή Λ. Ρακιντζή (31.7.2018)

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κύριε Κεραμίδα,

Οι επικίνδυνες καταστάσεις της ελλείψεως νοσηλευτών με συνέπεια την εγκατάλειψη των τροφίμων και διακοπή της τροφοδοσίας, που αναφέρεται στη δραματική σας έκκληση, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της διοικήσεως του γηροκομείου και όχι του Δ.Σ., να προβεί στην έγκαιρη νομιμοποίηση των οργάνων του γηροκομείου στην τράπεζα ώστε να εξασφαλισθεί η ανάληψη χρημάτων και η μερική έστω πληρωμή των εργαζομένων, ώστε να μην προβούν στη νόμιμη επίσχεση εργασίας, που προκάλεσε τα παραπάνω προβλήματα.

Η μόνη λοιπόν λύση είναι να βρεθούν χρήματα, να πληρωθούν έστω και μερικά οι εργαζόμενοι και όχι προνομιακά οι προσκείμενοι στη διοίκηση και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ολες οι άλλες προτεινόμενες λύσεις είναι μη νόμιμες, μη εφαρμόσιμες και μπορεί εκ του πονηρού, για να συναινέσει το Δ.Σ. στα θέματα που τέθηκαν, που ούτε τακτική διοίκηση, πόσο μάλλον η προσωρινή μπορεί να τα εφαρμόσει. Η λύση να προσληφθούν νοσηλευτές δεν είναι σωστή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι νέοι νοσηλευτές, ούτε είναι νόμιμο να δημιουργήσουμε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και να μην εξυπηρετεί το ταμείο νοσηλεύτρια (σ.σ. την έχει ορίσει ο Ζ. Κολιός δεδομένης της αντιδικίας του με τη λογίστρια) όταν στο δυναμικό της η ΕΕΑ έχει άτομο με ειδικότητα β. λογιστή και διοικητικούς υπαλλήλους που μπορούν να αποσπαστούν.

Στο τελευταίο Δ.Σ. συζητήθηκε η συγχώνευση δύο περιπτέρων, που θα επιλύσει προσωρινά το πρόβλημα, για δε τη τροφοδοσία η χρησιμοποίηση catering με ελαχίστη δαπάνη, που μπορεί άνετα να εξευρεθεί. Απορώ γιατί δεν εφαρμόσατε τις λύσεις αυτές που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας πριν επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εχω επίσης την απορία και εάν μπορείτε απαντήσετέ μου, πώς οι προηγούμενες διοικήσεις, μέχρι πριν από δύο μήνες, εύρισκαν χρήματα και πλήρωναν έστω μερικά τους εργαζομένους, πέραν των άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων.

Επίσης παρακαλώ να μου γνωρίσετε, εάν το γηροκομείο έχει νομιμοποιηθεί στην τράπεζα και πότε αυτό έγινε, όπως και τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί, σαν διευθυντής των υπηρεσιών, για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών που ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Προτείνω, όπως εσείς και η νομική σύμβουλος με τη μεγάλη σας πείρα υποβάλλετε εγγράφως λύσεις για τα παραπάνω προβλήματα. Περιμένω τις απαντήσεις σας.

Επιστολή Χρ. Καλλιαντέρη (1/8/2018)

Κύριε Κεραμίδα,

[...] Τα αναφερόμενα θέματα ήσαν γνωστά τόσο στον πρόεδρο του Δ.Σ. όσο και στα μέλη (συνεδρίαση 18.7.18) όπου συζητήθηκαν, αλλά δεν έγινε ψηφοφορία για λήψη απόφασης.

Επίσης σας είναι γνωστή η εισήγηση της επιτροπής που ορίστηκε από το Δ.Σ. για την εύρυθμη λειτουργία (του ιδρύματος) τη θερινή περίοδο λόγω της επίσχεσης εργασίας και αδειών προσωπικού, διότι συμμετείχατε όπως εγώ και ο πρόεδρος των εργαζομένων και ομόφωνα συμφωνήσαμε και εισηγηθήκαμε την αποδοχή εργασίας εθελοντών άνευ περιορισμού του αριθμού τους και τη μεταφορά μικρού αριθμού τροφίμων από το σημερινό κτίριο σε άλλο επίσης με μικρό αριθμό τροφίμων προς εξοικονόμηση προσωπικού κ.λπ.

Επομένως αφού διαπιστώνετε δυσλειτουργία τι σας εμποδίζει να λάβετε αυτά τα άμεσα ενδεικνυόμενα μέτρα προς μετριασμό του όλου προβλήματος και αντ’ αυτού αφήνετε να δημιουργηθεί πρόβλημα; [...] Κατά την άποψή μου και τη διοικητική μου εμπειρία (διοικητής νοσοκομείου, γενικός διευθυντής ΙΚΑ, διευθυντής νοσοκομείου) θα έπρεπε αφού τα διαπιστώσατε να προβείτε στη λήψη των προτεινόμενων μέτρων [...]

Προκειμένου ως μέλος του Δ.Σ. να έχω βέβαιη και αντικειμενική άποψη επί αυτών των θεμάτων παρακαλώ να μου χορηγήσετε α) αναλυτική κατάσταση τροφίμων, τα μηνιαία συμφωνηθέντα τροφεία, τις οφειλές ενός εκάστου και περιληπτικά ενέργειες είσπραξής τους β) αναλυτική κατάσταση ενοικιαστών, το μηνιαίο μίσθωμα, τυχόν οφειλές τους και περιληπτικά μέτρα αν έχουν ληφθεί ή ασκηθεί κατ’ αυτών, διότι τα θύματα των μακροχρόνιων παραλείψεων αυτή τη στιγμή είναι οι απλήρωτοι επί τετραετία εργαζόμενοι και θα πρέπει άμεσα να εξευρεθούν χρήματα έστω για έναντι πληρωμή τους και όχι να τους μετακυλούμε το όλο πρόβλημα ή να τους δαιμονοποιούμε διότι αν και απλήρωτοι ουδέποτε επί σειρά ετών μέχρι και σήμερα σταμάτησαν να προσφέρουν την εργασία τους ώστε πρέπει να τους εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας [...]».

Τόσο καθαρά και ξάστερα αναδεικνύεται εδώ η έκδηλη προσπάθεια του καθεστώτος Μπούμπα και των «επιγόνων» τους να μη χάσουν τα μεγάλα προνόμια της διαχρονικής κυριαρχίας τους στο ίδρυμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
Η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να στηρίξει τους 110 γέροντες και τους περίπου 100 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010. Τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης,...
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνες καθυστερήσεις
Με κίνδυνο να παρέλθει η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων εγκλήσεων από την προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε το ενδεχόμενο απαλλαγής κατηγορουμένων.
Επικίνδυνες καθυστερήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γηροκομείο ώρα μηδέν
Λίγες ημέρες απομένουν -θεωρητικά- μέχρι τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στο Γηροκομείο Αθηνών, ενώ αύριο 22 Ιουνίου αναμένεται η δίκη των κατηγορουμένων της πρώην διοίκησης με επικεφαλής τον «ιερέα» Μπούμπα. Ως...
Γηροκομείο ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
Κύκλοι που φέρονται να πρόσκεινται στην παλιά διοίκηση, η οποία φέσωσε το Γηροκομείο Αθηνών με 40 εκατ. ευρώ, δημιουργούν εμπόδια πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Κι όλα αυτά ενώ η...
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο
Πλήθος συμβούλων, σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων, διαγραφές και συμψηφισμοί ενοικίων με ωφελημένο ακόμα και πρώην υφυπουργό της Ν.Δ., αλλά και παράνομες ιδιοποιήσεις κληροδοτημάτων και χρημάτων των ηλικιωμένων....
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας